Vreau să-mi schimb cariera! Câteva sfaturi utile

Amalia Sterescu \ Vreau să-mi schimb cariera! Câteva sfaturi utile

Acesta este primul articol din seria Career Shift, serie pe care o voi publica într-un ebook.

E dimineață, parcă nu vrei să te dai jos din pat – gândul că trebuie să mergi, din nou, la acel job, cu acel șef, cu acele targeturi presante – îți taie din start orice avant. Nici dimineața nu mai pare atât de frumoasă iar traficul îngreunat nu face decât să mai adauge încă un surplus de nemulțumire la starea ta. Cu chiu cu vai ajungi la birou, îți deschizi laptop-ul, email-ul, calendarul, Facebook-ul, LinkedIN-ul, About.me-ul & CO, site-urile de știri și îți iei o mână ocupată însă gândurile tale sunt departe… Corpul tău e ca într-o cușcă, dar mintea ta e liberă să viseze… Ignori telefonul care sună non-stop, colegul care te pândește la ușa doar să-i faci semn să intre, reminder-urile ce țiuie repetabil din 5 în 5 minute, ignori până și cifra aia mare cu USD la final pe care ți-ai scris-o mare pe flipchart ca să ți se întipărească pe retină: targetul lunar de care depinde comisionul tău și al echipei tale… Și visezi – ce ar fi dacă…

Ce-ar fi dacă mâine ți-ai da demisia?

Ți-ai lua un an sabatic ca să vezi lumea sau să te dumirești ce vrei de la viață…Hm…creditele, copiii de acasă nu-ți permit asta, realitatea e ca un duș rece de multe ori.

Ce-ar fi dacă totuși ți-ai da demisia și ai porni o afacere pe cont propriu? Nu ți-e clar de unde ar trebui să începi și nici ideea aceea măreață de afaceri nu ți-a venit încă, însă stii că poți face atât de multe lucruri… Ai atât de multe exemple în jurul tău care funcționează și te suprinzi cum îi admiri în tăcere pe acești oameni ce au avut curajul să facă ceea ce tu nu îndrăznești acum.

Ce-ar fi dacă ți-ai da demisia și ți-ai lua un job nou, atractiv și mai bine plătit, un job care să îți dea șansa să înveți, să călătorești, să îți poți pune în aplicare spiritul intraprenorial… Nu ai mai fost la interviu de ceva ani, nici CV-ul tău nu e în mare formă iar profilul de pe LinkedIN e prăfuit de-a dreptul. Nu ți-e prea clar de unde să începi dar ar fi o opțiune…

Sigur, ai mai avea și opțiunea să nu îți dai demisia și să te muți lateral în organizație într-un alt rol, cu un alt șef și altă echipă. Dar cum? Job-urile bune nu prea se postează pe Intranet, network-ul tău intern lasă de dorit, nu socializezi suficient intern, lumea nu prea te cunoaște și foarte puțini îți cunosc competențele.

Visarea asta continuă și în timpul primei ședințe, te surprinzi frământându-te și în 1:1-ul pe care îl ai cu unul din subordonații tăi, adevărul e că nu te mai suporți așa. Devii toxic pentru cei din jur, ești toxic pentru tine însuți, anxietatea legată de schimbarea carierei însă e din ce în ce mai combătută de dorința ta, din ce în ce mai accentuată, de a face ceva, ALTCEVA căci simți că așa nu mai poți funcționa la parametrii de maximă performanță. Simți că locul tău nu mai e ACOLO. Te întrebi prea des: Ce  caut eu aici?

Te regăsești în această situație? Atunci merită să citești mai departe.

Personal, am fost în acel punct, după cum ți-ai dat deja seama, și am reușit să fac o tranziție de succes, să o iau, practic, de la zero, înarmată cu o mare dorință de a reuși, cu pasiune, cu câteva strategii bune, cu viziune și multă, multă muncă.

Astăzi îți dau câteva sfaturi care să te ajute cu un răspuns la întrebarea: Vreau o schimbare în carieră, de unde să încep? Dacă ai nevoie de mai mult suport, mă poți contacta oricând la: office@amaliasterescu.ro

7 Pași pe care îi poți face în demararea procesului de schimbare în carieră/job

[optinlocker]1. Ia-ți o zi liberă în care, să stai de vorbă cu tine. Pune pe hârtie tot ceea ce știi tu să faci foarte bine, toate punctele tale tari, toate acele aspecte care te diferențiază față de alți profesioniști ca tine! Nu-i așa că văzând această listă lungă de atuu-uri și competențe – parcă ne motorizăm ceva mai bine în drumul spre schimbare? Ai vrea ca activitatea/business-ul/rolul pe care vrei să-l faci mai departe să te ajute să-ți pui în evidență aceste competențe deja exersate sau…nu. Te-ai plictisit, dorești să faci ceva cu totul nou ce nu are nicio legătură cu specializările pe care le-ai acumulat până acum?

2. Dacă răspunsul este ”Vreau să fac altceva, utilizându-mi competențele și specializările actuale” atunci pune pe hârtie toate opțiunile pe care le-ai putea avea pentru a iniția schimbarea: 

a) Pot face ceva diferit, cu aceleași competențe și specializări, dar în interiorul organizației actuale;

b) Pot face ceva diferit, cu aceleași competențe și specializări, dar în altă organizație;

c) Pot face ceva diferit, cu aceleași competențe și specializări, pornind un business propriu sau într-un parteneriat cu un business existent.

3. Dacă dorul de schimbare și de ieșire din rutină e atât de mare încât vrei o schimbare majoră în care DIFERIT chiar e cu totul altceva decât ce făceai până acum, atunci pune pe hârtie toate hobby-urile, domeniile care crezi că te pasionează și în care ai putea deveni foarte bun în foarte scurt timp.

4. Cum stai cu finanțele? Cât de tare îți permiți să riști și cât poți rezista fără un venit sigur din economii? Am întâlnit mulți profesioniști dornici de schimbări ample, însă situația financiară instabilă, creditele, școlile copiilor sau alte obligații financiare îi forțau să facă compromisuri și să rămână în job-uri pentru salariu și nu neapărat din pasiune. Pe termen lung, această situație creează în interior multiple frustrări, devin toxice atât pentru cei din jur, dar mai ales pentru persoana în cauză.

a) Îți permite starea financiară să reziști un an fără salariu? Atunci îți poți permite câteva luni/an sabatic în care te poți gândi mai bine la cum dorești să arate drumul vieții tale de aici înainte, îți poți lua acea pauză mentală care te va ajuta să te detașezi și să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, poți apela la consultanți care să te ghideze, poți călători, poți fi expus la culturi noi și situații noi, de unde poți culege un bagaj interesant de idei. Știu, este o soluție mai puțin adoptată în România, însă cei care au încercat au avut numai aspecte bune de comentat.

b) Îți permite starea financiară să reziști o vreme, însă nu vrei o pauză în activitate, ești cu motoarele pornite, gata de acțiune. Atunci, asigură-te că cei din jurul tău îți înțeleg dorințele, planurile, arată-le care vor fi implicațiile din punct de vedere financiar, strânge parteneriatele existente. Căci vei avea nevoie de mult suport în intervalul care urmează, mai ales moral. Planul A, dar și planul B, trebuie să fie foarte bine pus la punct, astfel încât să înțelegi clar care îți sunt limitele financiare și care sunt granițele în care vrei să operezi, care e dimensiunea riscului pe care ți-l poți asuma, fără să dai complet peste cap viața familiei tale.

c) Nu ai resurse financiare, ba mai mult, creditul acela nu-ți permite să ai un venit mai mic decât ai acum? Atunci, soluția unei mutări laterale în interiorul organizației e mai puțin riscantă, te vei mișca într-o organizație pe care o cunoști, într-un network deja format, nu vei avea prea mari surprize. Poți risca alegând un job la fel de bine plătit, sau chiar mai bine, în afara companiei, însă asigură-te că ai toate infomațiile de care ai nevoie din interior, înainte de a spune DA unei noi oferte. Evident, dacă ceea ce simți e doar o fugă de rutină, îți poți menține job-ul curent și poți opta să te implici în diverse proiecte în afara job-ului, de unde poți obține surse suplimentare de venit sau poți acumula noi competențe.

5. Care ți-ar putea fi aliații în marea schimbare? Care vor fi acele persoane de suport la care te vei putea duce pentru un sfat sau sprijin moral? Din experiența proprie, vei avea multe momente în care vei fi doar tu, singur, cu viziunea și planul tău – vei avea atât de multe opinii în jurul tău care îți vor spune: ”Nu e bine”. ”Nu o face”, ”Riști” încât trebuie să pleci însoțit la drum de 2 calități importante: FOCUS și PERSEVERENȚĂ. Multe aspecte vor avea tendința să te deraieze de la planul tău: volumul de muncă curent, familia, ”binevoitorii” – însă TU ești cel care va trebui să dirijeze schimbarea în direcția pe care ți-o dorești și, de cele mai multe ori, TU va trebui să fii cel mai bun avocat al tău.

6. Cum stai la capitolul networking, indiferent că vorbim de networking intern (în organizație) sau extern (în afara organizației în care funcționezi)?

a) Cât de des te duci la evenimente de networking?

b) Câte contacte updatate are baza ta de contacte?

c) Câte contacte strategice ai și de care te-ai putea folosi imediat?

Dacă baza ta de contacte înseamnă niște cărți de vizită pe care le-ai aruncat într-un sertar, acum foarte mult timp, e cazul să te ”reactivezi”. Mergi la evenimente de business, fă follow-up la contactele noi și pune-ți în agendă o zi pe săptămână în care îți propui să te dedici cunoașterii de contacte noi, inițierii procesului de construire a unei relații de business durabile. Valabil și pentru situațiile în care dorești să-ți schimbi job-ul, stabilirea unor întâlniri cu recruiterii importanți din piață sau cu cei care îi pot influența – îți poate fi de mare folos.

7, Cum stai la capitolul personal branding? Răspunde-ți onest la următoarele întrebări:

a) Cât de actualizat este profilul tău LinkedIN? Ce rank ai în cadrul rețelei tale – adică dacă te duci pe butonul din dreapta lui Who view my profile, intitulat ”How you rank for profile views” – pe ce loc ești azi în rețeaua ta? Răspunsul îți va spune multe.

b) Cum arată CV-ul tău și cât de actualizat este el?

c) Dacă cei cu care lucrezi ar fi întrebați despre competențele tale, cum crezi că te-ar descrie? Ai o formă de feedback primită recent?

d) Ce prezență online ai? Dacă dai căutare pe Google după numele tău, câte afișări ai? Există informații care ți-ar umbri imaginea profesională?

e) Câte articole/lucrări de specialitate ai scris? Sunt ele accesibile online?

f) Ai un blog personal sau o platformă unde poți comunica online despre expertiza și competențele tale?

g) Ai niște fotografii de profil profesionale?

h) Ce scrie pe cărțile tale de vizită? Dar pe viitoarele – ce ți-ai dori să scrie?

8. Motivația. Orice schimbare necesită focus, efort și determinare. Întotdeauna vor fi factori care te vor demotiva, întotdeauna vor fi momente în care ți se va părea mai simplu să renunți, întotdeauna vor fi guri care vor rosti că nu te poți înhăma la această schimbare… Care e răspunsul care vine din sufletul tău? Poți sau nu?

Ești gata să te lupți cu propriile temeri sau… nu?

Cât de curajos ești și cât de apt ești să înveți din eșec? Este eșecul o opțiune pentru tine sau nu? Căci, onest vorbind, trebuie să-ți spun că nu întotdeauna aceste transformări se pot încununa de succes, așa cum ni-l creionasem inițial în mintea noastră DAR, lecțiile acestei călătorii te vor ajuta să pui baza succeselor viitoare! Așa că: Îndrăznește!

Pașii descriși mai sus sunt doar ÎNCEPUTUL. Încă te simți determinat să faci această schimbare? Dacă da, urmărește postările viitoare, aici, pe blogul www.amaliasterescu.ro, pentru mai mulți pași utili în efectuarea acestei transformări, sper să-ți fie utili pe noul tău drum.

Pentru mai multe informații sau suport mă poți contacta: office@amaliasterescu.ro

[/optinlocker]

Data articol: 12 ianuarie 2015
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design