Trei copii. Șase mânuțe însă doar patru mâini disponibile!

Amalia Sterescu \ Trei copii. Șase mânuțe însă doar patru mâini disponibile!

Ai doi copii? Minunat! Vrei trei? Sau mai mulți ? Uite 10 aspecte de care trebuie să ții cont!

Da, am trei copii. Băieți cucuieți ce mă fac să râd, să plâng și să disper uneori. Dar îi iubesc de la Pământ și până la Pluto cum îmi place mie să le spun… Iar dacă în mintea ta tabloul complet al fericirii tale  înseamnă să ai trei copii, uite cam în ce constă diferența de la doi la trei copii, cel puțin în primii zece ani de viață.

  1. Apare al treilea copil, planificat sau nu. Prima problemă e de infrastructură. Puțini își permit trei dormitoare pentru trei copii așa că fie renunți la spațiul personal pentru a improviza o cameră de bebeluș fie faci alte rocade cu spațiul casei tale căci curând al treilea își va cere drepturile iar peste vreo patru ani își va dori propria cameră.
  2. Mașina. Mda. Brusc bancheta din spate devine neîncăpătoare și indiferent daca ai un SUV sau nu, chinuie-te tu și spune-mi dacă ți-au intrat trei scaune de masină pe bancheta din spate. Așa-i că nu-ți intră decât două? Na, problemă.
  3. Transportul a trei copii va fi intotdeauna o provocare. Gandește-te cum te va condiționa asta de alegerea destinațiilor de vacantă, de costurile biletelor de avion – ca să nu mai spun că atunci când călătorește o familie cu doi adulți și trei copii mici trecuți de doi ani, nu ai cum să rezervi 3 locuri la fereastră și să te ții căci fiecare își ”urlă” locul la fereastră. Așadar le desenezi dinainte schema avionului, îi pregătești sufletește și faci un adevărat program de … stat la geam ca să eviți proteste fioroase. Negocierea începe de acasă!
  4. Iar dacă ai ajuns în afara țării și ai nevoie de taxi – problemă. În străinatate ai nevoie de un van ca să circuli cu cinci persoane + șofer. Așadar ai nevoie de rezervare din timp mai ales că o parte din copii pot fi adormiți lemn în brațele adulților care cară și copii și bagaje și au grijă cumva și de cel de-al treilea, în general cel mai mare.
  5. La trei copii și șase mânuțe nu ai decât patru mâini disponibile. Te-ai gândit vreodată la asta? Încearcă tu să-i ții în frâu când vor să o ia la goană pe o pantă care dă fix în strada foarte circulată!
  6. Esti invitat in vizită. Intrebi ezitantă – ”Vreți să vin cu toți trei?” ”Da, sigur” ți se răspunde cu mare inocență de la capătul firului. A doua zi suni ca să te asiguri că încă mai sunteți prieteni. Dacă invitațiile continuă să vină, înseamnă că e de bine, dacă nu – ai singur răspunsul. Mulți nu știu cât de repede pot ”exploda” trei copii mici o cameră în câteva secunde, în special într-o casă fără de copii unde toate obiectele de decor sunt la îndemână.
  7. Când vine vorba de viața de cuplu, ”intimitate” cu trei copii mici e o amintire de acum foarte mulți ani. Dacă trei drăcușori își propun să te scoată din dormitorul încuiat – crede-mă că știu să inventeze cele mai incredibile urgențe 🙂 Și chiar dacă ești creativ din născare și găsești soluții – dacă nu-ți vin de hac ”Mami, vreau să dorm cu tine” sau ”Mami, am o problema” atunci cu siguranța te răpune … EL. SOMNUL. De care, parol, nu te mai saturi NICIODATĂ!
  8. Suntem o familie, ne petrecem cât mai mult timp împreună mai ales week-end-urile, ei, copii trebuie să simtă prin toți porii frăția și sentimentul că suntem unul pentru altul… Da, da. Asta scrie în cărțile cu povești. În realitate fiecare din cei trei copii își va dori timp personal cu fiecare din părinți și își cere acest drept cu tărie. Și cu cât ai mai mulți copii cu atât timpul lor cu fiecare din părinți e mai limitat. Așa că pe frigiderul tău va trona un Excel uriaș în care încerci să gestionezi timpul tău personal cu fiecare din copii tăi, timpul nostru împreună, timpul lor cu prietenii lor, timpul tău cu partenerul de viață, evenimente de familie, opționale, evenimente la școală, întâlniri cu alți părinți și lista continuăăăăăă. Așa că dacă stai prost la capitolul ”planning and organizing” ești în pom și pomul fix în aer. Ești candidat la haos!
  9. Despre buget, să mai aduc vorba? Totul e x 3. Punct.
  10. Iar când cel mare începe școala iar cei mici rămân la grădiniță – dimineața ai 4 destinații în care teoretic ar trebui să ajungi simultan: două destinații pentru serviciile părinților și alte două pentru grădinița și școala. Și atunci să te ții distracție. Numai un sistem bun de suport te salvează si aici numai cerul știe de câte ori mulțumesc în gând că avem bunici sănătoși și dispuși să ne ajute.

Așadar vrei al treilea copil? Bravo! Ești curajos sau curajoasă. Nu am scris cele de mai sus ca să te fac să te răzgândești, nici nu aș avea cum. Am făcut-o ca să te pregătesc mai bine pentru ce urmează.

Te-ai întrebat vreodată de ce în reclamele cu familia perfectă care face publicitate unui produs apar doar doi copii chiar daca trei ar presupune o vânzare mai buna? Pentru că noi, părinții cu trei copii suntem o excepție,  suntem cei despre care nu se vorbește și nu se scrie prea mult. Dar azi am scris eu. Și vă spun: SE POATE. Mai greu, dar se poate. Fii curajos, inventiv și înarmează-te cu toata răbdarea din lume căci de iubire vei fi înconjurat în fiecare zi la puterea a treia.

 

Data articol: 17 octombrie 2015
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design