Top job – Postul mult visat nu vine la cel nepregătit.

Amalia Sterescu \ Top job – Postul mult visat nu vine la cel nepregătit.

Fixezi ecranul PC-ului la birou și te faci că muncești în timp ce mintea ta visează cum ți-ar fi dacă nu ai fi acolo, în acel job și în acel loc și mai ales cu acel șef pe cap? Îți invidiezi colega ce tocmai a obținut rolul la care tânjeai pe ascuns dar la care nici nu ai îndrăznit să speri mai serios? Ți-ai dori să fii în atenția headhunter-ilor și nu prea știi cum să faci asta? Încă mai crezi că dacă ești bun, vei fi căutat fără ca tu să miști un deget?

Hai să-ți spun de ce nu ți se va întâmpla niciodată ție, dacă vei continua tot așa…

  1. CV-ul tău s-a antichizat deja, nu are un sumar de specialități, nu are o descriere scurtă a realizărilor obținute în fiecare rol și cel mai important, nu e personalizat pe rolul pentru care aplici.
  2. Profilul tău pe LinkedIN are o fotografie de vacanță, nu prezintă o specializare în titlu după care să te caute lumea mai ușor și nu ai cerut nici măcar o recomandare de la foști șefi, colegi, clienți, parteneri. Nici măcar nu mai știi parola la cont… Rușinică.
  3. Nu cunoști nici măcar o firma de headhunting sau un recruiter din orașul tău, d-apoi să-l mai inviți la masă și să-i spui cam ce job cauți și cum vă puteți ajuta reciproc cu prima ocazie când apare o oportunitate.
  4. Nu mergi la evenimente de business, nu-ți plac, nu ai chef sau ai o grămadă de scuze pentru care nu o faci. Oportunitățile nu apar stând în spatele biroului, ele trebuie căutate acolo unde sunt factorii de decizie!
  5. Ai pretenția că știi sa faci networking, (sper că ai cărti de vizită) – mergi la evenimente, împarți și culegi zeci de cărți de vizită și apoi vii acasă, le arunci într-un sertar și îți spui satisfacut(ă) ”Mamă ce networking am făcut” – Networking-ul nu funcționează așa – e nevoie să revii la contactele recent obținute și să vezi cum poți tu ajuta întâi înainte de a fi ajutat cu vreo recomandare, job, pont etc.
  6. Joburilor de top rareori li se face reclamă pe internet sau pe intranet. Ca să afli de ele trebuie să te împrietenești cu secretarele decidenților, să lucrezi asiduu la networking-ul tău intern și să fii conectat cu cât mai multe persoane ce pot avea un rol în promovarea ta.
  7. Ai uitat cum e să mergi la un interviu și mai ales ce să spui despre tine. Exersează! Aplică pentru roluri chiar dacă nu te interesează și aloca-ți timp de exercițiu. Exersează modul în care te vinzi, te prezinți, te pui în evidență – trage linie vezi ce nu a mers bine și data viitoare corectează!
  8. Nu pleca singur la vânătoare de job, ia-ți alături un om experimentat care te poate îndruma, care te poate ghida și care te poate sfătui în momentele cheie ale procesului de recrutare.
  9. Apropos? Cât mai valorează munca și expertiza ta? Când ai pus pe hârtie ultima oara cât câștigi la nivel anual și care ar fi următoarea țintă?
  10. Postul mult visat nu vine la cel nepregătit. Exersează, conectează-te, influențează! Numai așa rezultatul va deveni o certitudine.

Articol publicat în Revista Bulevard (29 septembrie 2014)

Credit foto: Laura Bâlc

Data articol: 3 octombrie 2014
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design