Top job – Postul mult visat nu vine la cel nepregătit.
Fixezi ecranul PC-ului la birou și te faci că muncești în timp ce mintea ta visează cum ți-ar fi dacă nu ai fi acolo, în acel job și în acel loc și mai ales cu acel șef pe cap? Îți invidiezi colega ce tocmai a obținut rolul la care tânjeai pe ascuns dar la care nici nu ai îndrăznit să speri mai serios? Ți-ai dori să fii în atenția headhunter-ilor și nu prea știi cum să faci asta? Încă mai crezi că dacă ești bun, vei fi căutat fără ca tu să miști un deget?
Hai să-ți spun de ce nu ți se va întâmpla niciodată ție, dacă vei continua tot așa…
- CV-ul tău s-a antichizat deja, nu are un sumar de specialități, nu are o descriere scurtă a realizărilor obținute în fiecare rol și cel mai important, nu e personalizat pe rolul pentru care aplici.
- Profilul tău pe LinkedIN are o fotografie de vacanță, nu prezintă o specializare în titlu după care să te caute lumea mai ușor și nu ai cerut nici măcar o recomandare de la foști șefi, colegi, clienți, parteneri. Nici măcar nu mai știi parola la cont… Rușinică.
- Nu cunoști nici măcar o firma de headhunting sau un recruiter din orașul tău, d-apoi să-l mai inviți la masă și să-i spui cam ce job cauți și cum vă puteți ajuta reciproc cu prima ocazie când apare o oportunitate.
- Nu mergi la evenimente de business, nu-ți plac, nu ai chef sau ai o grămadă de scuze pentru care nu o faci. Oportunitățile nu apar stând în spatele biroului, ele trebuie căutate acolo unde sunt factorii de decizie!
- Ai pretenția că știi sa faci networking, (sper că ai cărti de vizită) – mergi la evenimente, împarți și culegi zeci de cărți de vizită și apoi vii acasă, le arunci într-un sertar și îți spui satisfacut(ă) ”Mamă ce networking am făcut” – Networking-ul nu funcționează așa – e nevoie să revii la contactele recent obținute și să vezi cum poți tu ajuta întâi înainte de a fi ajutat cu vreo recomandare, job, pont etc.
- Joburilor de top rareori li se face reclamă pe internet sau pe intranet. Ca să afli de ele trebuie să te împrietenești cu secretarele decidenților, să lucrezi asiduu la networking-ul tău intern și să fii conectat cu cât mai multe persoane ce pot avea un rol în promovarea ta.
- Ai uitat cum e să mergi la un interviu și mai ales ce să spui despre tine. Exersează! Aplică pentru roluri chiar dacă nu te interesează și aloca-ți timp de exercițiu. Exersează modul în care te vinzi, te prezinți, te pui în evidență – trage linie vezi ce nu a mers bine și data viitoare corectează!
- Nu pleca singur la vânătoare de job, ia-ți alături un om experimentat care te poate îndruma, care te poate ghida și care te poate sfătui în momentele cheie ale procesului de recrutare.
- Apropos? Cât mai valorează munca și expertiza ta? Când ai pus pe hârtie ultima oara cât câștigi la nivel anual și care ar fi următoarea țintă?
- Postul mult visat nu vine la cel nepregătit. Exersează, conectează-te, influențează! Numai așa rezultatul va deveni o certitudine.
Articol publicat în Revista Bulevard (29 septembrie 2014)
Credit foto: Laura Bâlc