Școala privată – cum o alegi?

Amalia Sterescu \ Școala privată – cum o alegi?

Nu e nimic mai dureros ca părinte decât să realizezi că, în ciuda celor mai bune intenții pe care le ai pentru propriul copil și educația sa, deciziile pe care le-ai luat optând pentru o școală sau alta –  s-au dovedit a nu-l sprijini emoțional și academic. Nu-i nimic mai dureros pentru un părinte decât să constate că pentru multe instituții de educație privată – un copil e doar o cifră și nu un destin!

Am trecut prin bune și rele în sistemul public sau privat din România, copilul meu ar putea scrie o carte sau mai bine vom scrie această carte împreună – ca un exercițiu de vindecare.

Nici măcar nu am pretenția că pot da sfaturi în acest sens – sunt un părinte pățit, imperfect și poate prea idealist în aspirațiile sale dar pot spune cu mâna pe inimă niște lucruri care poate vă vor fi de folos în călătoria voastră ca părinți:

  1. Nu plăti pentru real estate – plătește pentru calitatea actului educațional! Ori asta se obține cu cadre didactice dispuse să învețe în permanență și cărora li se crează cadrul necesar pentru a învăța! Senioritatea cadrelor didactice nu e egală întotdeauna cu ”bine pregătit”.
  2. Fii realist cu propriile așteptări de la un sistem de învățământ, dacă ai fost educat în sistemul public,  nu te aștepta ca sistemul privat să funcționeze ”cum era pe vremea ta…” Fă pace cu tine și cu așteptările tale vis a vis de educația copilului tau,  cu ceea ce acea școală îți poate oferi sau nu!
  3. Mi-a luat atât de mult timp să înțeleg că nu școala gestionează procesul de educație al copilului ci părintele… Delegarea totală a procesului de educație către școala privată pentru că nu-i așa,  plătim mult – este o strategie complet greșită. Vei plânge la final și cu banii luați.
  4. Daca muncești de dimineața până seara și plătești pentru ca el, copilul tău, să aibă program prelungit – nu te amagi că ce se întâmplă dupa ora 13:00 se cheamă educație. Opționalele, cluburile trebuie facilitate de cei mai buni dacă vrei performanță. Iar performanța nu se face cu două ore de club săptămânale, se face cu multă munca, exercițiu.
  5. Nu te baza prea mult pe sfatul altor părinți când vine vorba de viitoarea școală a copilului tău, din proprie experiență îți spun că,  părinții recunosc arareori că au luat decizii greșite pentru copiii lor. În plus copilul tău e unic, caută ce i se potrivește lui! Informează-te dar nu urma spiritul de turmă!
  6. Fii tot timpul atent la strategia educațională a școlii pe termen lung.  Care e direcția? Curriculă mixtă? Cambridge, A-level sau IB?  Corespunde ea cu ceea se potrivește  copilului tău pe termen lung?  Care sunt necunoscutele față de ceea ce ți se promite azi? Și dacă promisiunea se uită, accepți să fii captiv sau ți se oferă opțiuni?
  7. Cât de veseli sunt copiii în pauze și cum interacționează între ei? Cât de multe poți afla numai observându-i..
  8. ”Past performance predicts future performance”. Unde sunt acum elevii care au terminat această școala? Ce  performanțe au reușit?  Și dacă încă nu avem exemple pentru că e o școală la început de drum, accepți să faci parte din experiment?
  9. Fiecare copil e unic, cu talentele și minusurile sale. Ce exemple îți oferă școala de maximizare a potențialului elevilor existenți? Cum e explorat talentul? Ce ajutor primesc cei ce au nevoie de suport la anumite materii? Cum sunt stimulați cei care pot mai mult ca media?
  10. Verifică în avans politica școlii față de folosirea smart phones/tablete în școală, alimentație sănătoasă, droguri, bullying, comportamente inadecvate, impactul aspectelor multiculturale existente în fiecare școală internațională.

Și dacă vrei să afli mai multe, discută cu foste cadre didactice ale școlii, cu părinții ce au plecat, citește forumurile – uneori e util să ai o imagine de ansamblu.

Una peste alta, nu există școala perfectă, există doar școala potrivită pentru copilul tău! Școala potrivită pentru unul din copii  nu trebuie musai să se potrivească și celorlați copii din familie dar de cele mai multe ori ignorăm asta pentru că logistica ne omoară.  

O școală bună este aceea la care un copil merge cu plăcere, unde se simte în siguranță emoțional, unde face progrese constante comparativ cu evoluția sa anterioară. O școală bună este una unde există strategie educațională și leadership! O școală bună nu este bună fără părinți implicați!  O școală bună este aceea în care un copil nu este o cifră, ci un destin ce merită ghidat către maximul său potential!

Data articol: 13 iunie 2019
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design