Sabia lui Damocles şi Leadership

Amalia Sterescu \ Sabia lui Damocles şi Leadership

Se spune că în Italia secolului al IV-lea îHr., Damocles era un slujitor de la curtea lui Dionisos al II-lea, un tiran al Siracuzei. Linguşitor din fire, Damocles a dorit să atragă simpatia stăpânului său şi a început să-i spună că îl consideră un norocos, pentru că are atât de multă faimă, autoritate şi bogăţie. Viclean şi dorind să-i dea o lecţie, Dionisos al II-lea îl invită pe Damocles să ia loc pe tronul său, pentru a experimenta marele privilegiu de a fi rege. Lacom, Damocles acceptă. Iată-l, aşadar, pe Damocles înconjurat de bogăţii şi slugi, mândru nevoie mare. Însă, Dionisos porunceşte ca deasupra tronului să fie agăţată o sabie imensă, al cărei mâner atârnă doar de un fir de păr, din coada unui cal. Incredibil de stresat, Damocles începe să se roage să fie scutit de această experienţă, întrucât nu se mai simţea chiar un norocos.

Iată cum Dionisos a reuşit să transmită prin această parabolă starea constanta de teamă cu care trăiesc liderii, datorită presiunilor generate de responsabilităţi, decizii, oameni.

Ai primit un email stresant şi simţi cum panica te cuprinde? Ai rămas descoperit într-o întâlnire cu cel mai important client al tău şi simţi că lucrurile vor escalada neaşteptat de mult? Realizezi că ai făcut o crasă eroare de management, ce poate avea repercusiuni ample inclusiv asupra jobului tău? Eşti panicat pentru că ai sentimentul că nu îţi vei face targetul acela presant, pentru care toţi şefii te sună zi şi noapte? Te temi că în sfârşit oamenii vor realiza că poate nu eşti atât de puternic cum doreai să pari în faţa lor? Crezi că eşecul îţi va submina poziţia în faţa competiţiei interne sau externe?

… Uşor, fără să-ţi dai seama, sabia lui Damocles şi-a făcut ‚culcuş’ deasupra scaunului tău, agăţată de plafonul biroului tău, doar într-un fir de păr (probabil e chiar cel al colegei tale de pe etaj – care de abia aşteaptă să-ţi fure job-ul 🙂 …). Spaima îţi paralizează iniţiativa. Teama de a nu-ţi pierde rolul, job-ul, privilegiile, statutul, încrederea celorlalţi în abilităţile tale profesionale, reputaţia şamd. te face să te simţi nesigur, furios, deprimat sau te determină să-ţi spui: „GATA! Eu renunţ!”. Cam aşa se joacă frica cu tine, în timp ce sabia imaginară a lui Damocles joacă ping-pong cu mintea ta.

ar136217380788814

Iată cum poţi recâştiga controlul şi cum îţi poţi învinge teama:

1. Apreciază valoarea eşecului! Se spune că eşecul este primul pas către învăţare. Îţi aminteşti cum ai învăţat să mergi pe bicicletă? Câte căzături ai luat şi cât de julite îţi erau coatele sau cât de răniţi erau genunchii? Dar nu ai renunţat, ai continuat şi iată: stăruinţa, exerciţiul, nerenunţarea te-au făcut să câştigi aptitudinea de a merge pe bicicletă şi încă te bucuri de beneficiile acestui aspect. Aşa şi în leadership: teama de eşec nu trebuie să funcţioneze ca o barieră, ci ca o trambulină. Dacă îţi e frică în mod constant că vei greşi şi îţi vei pierde reputaţia, statutul, încrederea, vei sfârşi fie prin a deveni un perfecţionist obsedat şi nesuferit, fie prin a rata glorios. Dar dacă accepţi că eşecul vine la pachet cu învăţarea, atunci vei descoperi una dintre cele mai puternice arme împotriva fricii: Înfruntarea directă!

2. Înfruntă frica! Dialoghează cu tine mai întâi şi întreabă-te: ‘Care e cel mai mare rău care se poate întâmpla?’ . Gândeşte-te la ce s-ar putea întâmpla până în cele mai mici detalii. Cu cât vizualizezi mental ce se poate întâmpla, cu atât dobândeşti un mai mare control asupra spaimei, deoarece frica îşi pierde din putere atunci când o confrunţi! E ştiut faptul că atunci când eşti dominat de frică nu îţi serveşti bine nici echipa, nici clienţii şi … de fapt, nu prea vorbim de leadership.

3. Acţionează! Poate că frica ţi-a blocat pentru moment iniţiativa, dar ştim că toate acele bune calităţi care te-au ajutat să ai rolul pe care îl ai azi sunt în tine. Fă un pas pic, iniţiază o acţiune, scrie pe o hârtie o listă de priorităţi, trimite un mesaj echipei, convoacă o întâlnire de consfătuire cu profesioniştii apropiaţi ţie – toţi aceşti paşi îţi ajută mintea să se remobilizeze şi să depăşească momentul de spaimă.

4. Apreciază ceea ce ţi se întâmplă! Ştiu că pare un clişeu din cărţile inspiraţionale, dar confruntat cu multitudinea de emoţii, creierul tău e forţat să iasă din zona de control, să acţioneze, să vină cu soluţii noi, să cerceteze şi să caute răspunsuri. Suntem stimulaţi la maximum sub ameninţarea sabiei lui Damocles şi, uneori, o situaţie de criză ne ajută să ne poziţionăm şi mai bine ca lideri, prin acţiunile şi viteza noastră de răspuns, în ciuda temerilor noastre iniţiale.

Aşadar, a-ţi fi teamă de eşec e natural, dar repet: e un prim pas către învăţare. Fie că suntem manageri juniori sau senori, cu toţii suntem ‘vegheaţi’ din când în când de către o sabie a lui Damocles (Afurisita! O vedem doar când ne e cu adevărat teamă, căci în rest ‘Sky is the limit!’).

Fă din teamă aliatul tău şi nu bariera ta, învaţă să ţi-o înfrunţi şi acceptă că a ieşi din starea de confort e întotdeauna un pas înainte şi nu unul înapoi.

Treci printr-o perioadă în care te simţi ameninţat de ‘Sabia lui Damocles’?! Povesteşte-mi situaţia ta şi te voi ajuta cu mai multe sfaturi utile!

(Imagini preluate de pe investors411.com, activerain.com)

Data articol: 21 februarie 2014
© 2025 Amalia Sterescu Designed by: Live Design