Povestea celor 100 de speakeri Business Days – Amalia Sterescu

Amalia Sterescu \ Povestea celor 100 de speakeri Business Days – Amalia Sterescu

Amalia Sterescu – Executiv cu experiență în industria de IT &C/Outsourcing . În cei 14 ani de experiență managerială, Amalia a străbătut constant ierarhii verticale, a format echipe de suport clienți – de succes și a crescut pepiniere de leaderi care astăzi se regăsesc în poziții importante de leadership în România. În ultimii 8 ani, s-a specializat pe managementul global al operațiunilor de suport, pe managementul la distanță al echipelor de o mare diversitate culturală, pe implementarea unor procese globale menite să eficientizeze, să standardizeze și să automatizeze procesul de suport al clienților indiferent de natura legislativă locală sau comportamentul specific local. Amalia Sterescu este consultant pe start-up Shared Service Centers în România și managementul talentelor în industria Outsourcing.

Business Days: Unde începe povestea ta? Unde te-ai născut? Unde ai copilărit? Ce ai învățat în copilărie și adolescență?

Amalia Sterescu: Povestea mea începe pe o stradă, undeva foarte aproape de Cimpina. Într-un capăt al străzii era gara orașului – deschiderea mea spre lume, locul unde știam că iarna vine înaintea tuturor pentru că vagoanele veneau acoperite cu zăpada de la Sinaia sau Predeal. Privind spre gară, sus pe deal era școala, ca să ajung acolo trebuia să ocolesc întreaga localitate pe jos cam 6-7 km zilnic – numai la dus. În celălalt capăt al străzii curgea Prahova, “aqua parc-ul” copilăriei noastre unde ne distram de minune cu tot ce natura ne punea la dispoziție. Dincolo de râul Prahova era “varianta” sau cum spuneam pe vremuri oamenii locului la actualul DN1. Acolo îmi exersam matematica de școală primară numărând mașinile ce treceau spre munte și puneam pariuri cu copii legat de culoarea primei mașini care va trece pe DN1 – pe atunci mașinile treceau rar. Am avut o copilărie în care am colindat dealurile Campinei și Brezei, m-am jucat în aer liber, am explorat natura, am învățat de mică să fiu independentă întrucât petreceam destul de mult singură – cu cheia de gât cum se spune despre epoca aia – părinții find la serviciu. Mare parte a adolescenței însă mi-am petrecut-o într-un sat de câmpie, undeva între Buzău și Râmnicu Sărat. Acolo am avut parte de dascăli extraordinari, acolo am învățat că mersul la biserică este o normalitate cotidiană, acolo m-am conectat cu tradițiile satului românesc, cu mirosul focului făcut prima oară în sobă prin Octombrie sau cu mirosul gutuilor așezate mândru toamna la geamurile satenilor. Cel mai mare câștig al meu din perioadă aceea a fost educația primită de la dascăli cu vocație în micul sat din Fundeni – Zărnești și spiritual competitiv pe care mi l-au dezvoltat în competiția cu..”cei de la oras”, căci da, erau două lumi diferite pe vremea aceea. Nu întâmplător am terminat cu 9,71 școala generală și am fost admisă la unica clasă de filologie istorie a Liceului Mihai Eminescu din Buzău, unica clasă pe județ. Am fost din nou norocoasă pentru că fiind o clasă de elită, reunea elevi ambițioși, talentați și profesori pe măsură. Liceul buzoian mi-a sădit dorința de a-mi dori mai mult de la viață și de a fi competitivă, așa cum se înțelegea competiția pe atunci.

Business Days: Ce ți-ai dorit să fi? Ce ai devenit?

Amalia Sterescu: Vă voi spune ceva haios. În copilărie, fără să fiu o fire religioasă, credeam că a fi călugăriță este cel mai fain job din lume întrucât exiști și nu muncești, doar te rogi – așadar mi-am dorit să fiu călugăriță. Părinții mei au avut inspirația să mă ducă într-un tur al mânăstirilor bucovinene – am văzut măicuțe muncind din greu, novicele spălau chiar și pietrelede pe alee iar altele coseau – activitate ce îmi displăcea profund. Așa că primul meu ideal vocațional a dispărut după vizita primei mânăstiri care s-a întâmplat să fie mănăstirea Văratec. Ulterior mi-am dorit să devin profesor de istorie – nu am devenit dar pasiunea pentru istorie a rămas, e o pasiune preluată de la tatăl meu. Apoi mi-am dorit să fiu avocat și am și terminat facultatea de drept mult mai târziu cei drept însă destinul meu nu era să fiu avocat. Așadar după călugărie, dascăl și avocat am ajuns să fiu manager și apoi să am roluri din ce în ce mai complexe de leadership. Sunt mulțumită de ceea ce am “devenit” dar mă preocupă mai puțin “acum” și mai mult ceea ce voi reuși să devin, următoarele destinații ale vieții mele, următoarele experiențe de învățare, următoarele bariere și victorii – așa că răspunsul la această întrebare în cazul meu nu este simplu – viața e o călătorie și depinde de noi să o facem cât mai interesantă, roluri nu ne ajută decât să fim mai înțelepți! Pentru unii vocația apare încă din copilărie, alții o caută toată viața și însăși călătoria spre destinație poate fi mai interesantă decât destinația însăși.

Business Days: Ce te-a inspirat în viață?

Amalia Sterescu: M-au inspirit oamenii pe care viața mi i-a scos în cale. Cred că fiecare om ce a intrat în viața mea, a intrat cu un scop – să mă învețe ceva, să mă facă să învăț din greșeli sau să-mi dăruiască ceva.

Business Days: Care este cel mai mare succes din viața ta? De ce?

Amalia Sterescu: Succes este ceea ce îți dorești la un moment dat să ți se întâmple sau să devii. Succes a fost să am șansa să duc 2 startup-uri în afara României până la capăt, succes a fost să văd echipa cu care lucrez cum crește și se dezvoltă profesional, succes a fost să fiu într-o sală de ședință în celălalt capăt al lumii înconjurată de senior leaderi de diverse naționalități, ce au avut parte de educație aleasă într-un mediu competitiv economic și care nu au trecut prin comunism – cu tot ce a însemnat el pentru noi – să îmi pot exprima ideile liber, să aduc valoare și să fac echipă cu ei, eu cea care în communism învățam la lumina lămpii și devoram cărțile de la biblioteca satului. Succes este viața pe care o trăiesc astăzi, am ales să fac ce-mi place și să creez valoare prin ceea ce știu să fac mai bine: fie că se cheamă leadership, consultant, consiliere în carieră, voluntariat sau parenting – cheia e să simți că aduci valoare și că ți-e plin sufletul de bucurie atunci când reușești să schimbi ceva în țara asta. Succes este familia mea, soțul meu minunat – un leader autentic ce îmi înțelege provocările, mă susține în ceea ce fac dar este și cel mai mare critic al meu – iar când vorbesc de cei 3 copii ai mei – succesul nu mai trebuie definit!

Business Days: Care este cel mai greu eșec din viața ta? De ce?

Amalia Sterescu: Ce e acela eșec dacă nu o oportunitate de a învăța și de a merge înainte? Au fost situații pe care poate atunci le-am resimțit ca eșec personal ulterior am înțeles că nu era momentul ca eu să fac acel lucru sau să joc acel rol sau să fiu cu o echipă sau într-un proiect anume. Sănătatea e singura noastră garanție că dacă încă mai avem vise de împlinit – atunci avem și TIMP, timp să le ducem la îndeplinire, micile poticneli de pe parcurs vin și trec.

Business Days: Dacă ai putea călătorii în timp, cu 10 de ani în urmă, ce ai face diferit?

Amalia Sterescu: Nu m-aș crampona de mentalitatea: nu mă relochez, tipic românească pentru generația mea; Aș căuta să experimentez mai mult leadership în alte culturi.

Business Days: Dacă ai putea călătorii în timp, cu 10 ani în viitor, cum ți-ar place să te vezi?

Amalia Sterescu: Mă văd implicată în tot felul de proiecte ce îmi aduc numeroase satisfacții sufletești pe de-o parte, pe de altă parte mă văd dezvoltând un business personal pe care să îl pot gestiona din oricare colț al lumii. Mă văd alături de soțul meu, explorând lumea. Peste 10 ani îi văd pe fiii mei implicați într-un process educațional, așa cum îmi doresc astăzi pentru ei.

Business Days: Care este definiția ta despre leadership?

Amalia Sterescu: Viziune, pasiune și echipă!

Business Days: Cum definești echipa ideală?

Amalia Sterescu: Echipa ideală = un mix echilibrat de competențe necesare realizării unor obiective comune atent manageriate – angrenaj perfect sincronizat și inspirat de încrederea insuflată într-o viziune comună.

Business Days: Care crezi că sunt ingredientele succesului în viață? Care este definiția succesului pentru tine?

Amalia Sterescu: Succes înseamnă: obiectiv ambițios, spirit autocritic, învățare continuă, perseverență și efort constant.

Business Days: Cum îți reîncarci bateriile?

Amalia Sterescu: Natura este cea care îmi insuflă forță și energie, așa că nu pierd nici un moment de a fi în mijlocul naturii împreună cu familia mea care reprezintă și principal mea sursă de energie.

Business Days: Ce pasiuni sau hobby-uri ai?

Amalia Sterescu: Îmi place să descopăr locuri noi în lumea asta de aceea călătoresc mult. Sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă specific multicultural al țărilor pe care le vizitez.

Business Days: Cum îți petreci timpul liber?

Amalia Sterescu: Alături de familie.

Business Days: Care este definiția ta pentru familie?

Amalia Sterescu: Pentru mine familia este motorul care ne ajută să mutăm munții din loc și să ne autodepășim, este ACASĂ, este locul unde oferi și primești alinare în zile grele, este locul unde te bucuri de realizările tale sau ale membrilor săi, este locul cu ieri, prezent și viitor.

Business Days: Care sunt cele mai importante valori pentru tine? De ce?

Amalia Sterescu:

• Cred în loialitate în business și viața personală;

• Cred în echipă și în forța ei de a străpunge bariere și de a aduce performanță

• Cred că fiecare om deține în el o comoară/ un talent și o sursă de inspirație și că de la fiecare om poți învăța în fiecare zi ceva nou.

• Cred că un om dedicat exclusiv carierei dar fără de familie este doar pe jumătate împlinit a€“ cred în familie ca motor de energie și sursă de inspirație

Business Days: Ce părere ai despre Business Days și ceea ce face în România?

Amalia Sterescu: Aș spune că Business Days nu este o serie de evenimente ci mai degrabă o mișcare – un liant prin care comunitatea de afaceri și de leadership din România își regăsește canalul de a inspira și de a educa o audiență în general tânără și dornică de a clădi ceva în țara aceasta.
Business Days oferă un standard nou de organizare al evenimentelor de amploare, la nivel național -în care, cele mai noi mijloace de promovare și comunicare sunt folosite cu maximum profesionalism, o scenă națională în care cei mai experimentați leaderi, antreprenori fac un tur de forță menit să inspire, să schimbe, să revigoreze! Ca speaker la Business Days – am regăsit cu plăcere o echipă de speakeri super profesioniști gata să împărtășească din expertiza lor și să insufle curaj celor cu care intră în contact.
Îmi doresc ca Business Days să devină o tribună în care cei dornici de dezvoltare, de networking, de idei viabile să-și gasesca aici un mediu propice de unde să plece mai motivați și mai inspirați pe drumul lor. Îmi doresc ca Business Days să îi facă să țintească întotdeauna și mai sus!

Data articol: 16 martie 2013
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design