Politician român în campanie – ce să nu faci atunci când susții un discurs!

Amalia Sterescu \ Politician român în campanie – ce să nu faci atunci când susții un discurs!
  1. Nu-ți citi discursul! Dă dovadă de respect pentru electorat și exprimă-te liber nu ancorat de o hârtie, cu mâinile și cu privirea. Mă îndoiesc că trebuie să vorbești continuu 30 de minute așa că avantajul de a-ți privi interlocutorii în ochi, de a le observa reacțille, de a lua pulsul mulțimii este evident.
  2. Ieși din stereotip! Nu mai încerca să mă aburești cu chestii populiste și ieftine, pentru asta există oricum sacoșa electorală. Nu-mi insulta inteligența venind cu obișnuitele promisiuni căci ne-am cam saturat, vino cu o viziune pentru țara asta, cu soluții noi, cu un program decent și fezabil, ieși din zona lui ”mi-aș dori” și intră mai mult în zona lui ”voi face”.
  3. Cunoaște-ți audiența și nu doar din statistici. Cifrele nu spun totul, poveștile și păsurile oamenilor – da! Iar când te adresezi mulțimii adresează-te fiecarui segment pe limba lui, cu soluții pe înțelesul fiecăruia. Și chiar dacă îți mai stă pe limbă câte o chestie ieftină, populistă – muscă-ți limba, nu mai vrem să fim mințiți frumos.
  4. Ar fi fain să nu-ți mai bazezi speech-ul doar pe atacul la adresa partidului/candidatului concurent – la cât de răi, hoți, mincinoși sunt Alții. Deși ne-ați educat în 20 de ani să ne placă circul, ne e dor de decență și soluții concrete pentru România copiilor noștri. Așa că hai să facem un exercițiu de abstinență de la faza cu capra vecinului…
  5. Nu mai dezbina țara, și-așa vai de ea. Mai bine unește și construiește. Îndemnul la ură te-o face mai special în ochii unora avizi de cancan dar nu face bine tării asteia deja jefuită, nu încă schilodită.
  6. Nu-mi sta ca o statuie cu un microfon în mână – mișcă-te, fă contact cu audiența, gesticulează temperat sau în armonie cu ardoarea cuvintelor tale – statul in spatele pupitrului nu te ajută culmea, te limitează.
  7. Folosește-te de experiența ta, de expertiza ta – vino cu povești care să ma inspire și care să mă convingă că meriți votul nostru. Folosește-te de umor, nu fii prea sobru, nici prea formal – și Millenials au drept de vot, știi nu?
  8. Nu te-a dăruit natura cu prea multă carismă? Nu te simți bine să vorbești în public? Își dau o veste bună – ambele se instruiesc – trebuie doar să își dorești să fii mai bun și să fii dispus să te antrenezi – pentru ca mesajul tău să ajungă mai bine la electorat!
  9. Intr-un final vino cu un mesaj care să sintetizeze mesajul tău politic, fă-mă să cred în el, sădește-mi în mintea mea că ești cel mai potrivit pentru că ai capacitatea de a schimba lucrurile în bine, de a muta lucrurile din punctul A în punctul B cu etică, integritate și efort constant – redă oamenilor încrederea că votul lor contează și că celor aleși le pasă – nu de binele personal ci de comunitate, de România!
Data articol: 10 noiembrie 2016
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design