Perception Gap #personalbrandingstories

Amalia Sterescu \ Perception Gap #personalbrandingstories

Personal Branding Perception Gap = Diferența dintre modul în care ești perceput de ceilalți (angajator, coechipieri, subordonați, clienți, parteneri, membrii comunității tale etc.)  ca profesionist vs. modul în care te percepi tu însuți ca profesionist.

Eram într-o sală de meeting. Vis-à-vis era un director specializat pe consultanță, în dreapta mea era liderul acestuia. Se dorea inițierea unui proces de coaching. Din discuțiile voalate realizez că directorul se considera un lider performant, bun coechipier, o imagine de sine puternică pe când din feedback-ul exprimat la fel de voalat de către șef realizez că angajatorul avea o părere ușor diferită. Directorul nu prea simțea că ar avea nevoie să fie ghidat, ajutat prin coaching. Conducerea insista pe ”am decis să investim în dezvoltarea ta”. Ceva lipsea din acest puzzle.

La un moment dat ramân singură cu șeful directorului respectiv, sunt suficient de experimentată în … office politics ca să  realizez că de fapt lucrurile nu stăteau așa cum mi se prezentaseră. Mi s-a spus inițial ”Avem un director foarte performant pe care dorim să-l ajutăm printr-un proces de coaching”. Profit de ocazie atunci când rămân singură cu șeful persoanei în cauză și merg direct la țintă: ”Doriți să-l concediați, nu-i așa?” Se uită perplex la mine și răbufnește – se săturaseră de ifosele lui, de comportamentul său, de întârzierile sale repetate, de interferența problemelor sale personale în eficiența sa… Dar nu i-au spus asta, i-au spus: ”Vrem să te ajutăm!” De cealaltă parte dușul rece nu s-a recepționat în niciun fel, gap-ul de percepție se menținea fel de nefolositor pentru ambele părți.

Ca lideri trebuie să ne asumăm curajul opiniilor noastre și să nu mai cosmetizăm atât de tare feedback-ul până cănd omul nu mai percepe deloc nuanța constructivă! Pentru un profesionist cu o solidă încredere în competențele sale – este întotdeauna un șoc să afle că nu este perceput ca profesionist așa cum se auto-evaluează el în acel moment dar conversațiile oneste orientate către soluții, cu exemple specifice, îi pot fi de mare ajutor altfel se va simți frustrat, neapreciat, trădat..

Căci da poți să crezi despre tine că ești un mare lider dar de fapt organizația te vede ca un bun project manager. Poți să crezi despre tine că ești inspirational și apreciat de subalterni și să ai un șoc atunci când într-un raport de evaluare 360 afli că echipa nu te vede deloc așa și că asta e o barieră serioasă în realizarea obiectivelor tale de carieră.

Perception gap – ce-i de făcut? În personal branding una din regulile de aur spune că percepția este realitate. Cum rămânem ancorați ca profesioniști în realitate și nu în fantezia noastră despre cine suntem ca profesioniști?

  1. Cere feedback regulat comunității brandului tău: șef, clienți, subordonați, parteneri etc. Un sondaj haios, o discuție 1:1, o întrebare plasată bine – toate te vor ajuta să faci acest check.
  2. Asesează apoi elementele comune din răspunsurile lor. Coincid cu propria percepție despre tine ca profesionist? În ce zone/competențe/comportamente așteptate se creionează deja un gap?
  3. Pe care zone decizi deja că ai de lucru și pe care decizi să le ignori? Din cele ignorate – îți pot impacta pe termen lung evoluția în carieră?
  4. Pe o scară de la 1 la 10 cu ce intensitate îți asumi că vei lucra la minimizarea acestui gap și cât de pregătit(ă) ești să suporți rezultatul inacțiunilor tale?

Este genul de exercițiu pe care îl folosim frecvent în Branding Lab în cadrul programului Managementul Brandului Personal , următoarea sesiune fiind programată pentru 19 septembrie 2020.

Orice construcție de brand personal nu pleacă de la zero, avem deja o reputație, întrebarea este care ți-e reputația astăzi și cât de mult diferă ea de modul în care te percepi pe sine ca profesionist? Hai să aflăm împreună!

Data articol: 17 iulie 2020
© 2025 Amalia Sterescu Designed by: Live Design