Pandemie. Cum ne îngrijim starea mentală și emoțională?

Amalia Sterescu \ Pandemie. Cum ne îngrijim starea mentală și emoțională?

În ultimele zile, în discuțiile cu clienții mei, în timpul cursurilor pe care le-am susținut online, am observat că în tumultul evenimentelor din ultimele 30 de zile – managerii/coordonatorii de echipe și au neglijat propriile emoții și au întâmpinat dificultăți în a gestiona emoțile, temerile, spaimele propriilor lor angajați…

Au fost atât de preocupați ca operaționalul să funcționeze, să găsească soluții urgente pentru acomodarea modelului lor de business la noul context – încât mulți dintre ei au pus pe ”silent” propriile emoții și spaime.

Unii dintre ei au fost atât de bulversați de managementul echipelor la distanță, de izolare încât nu s-au repliat încă la a gestiona în noul context: emoțiile /spaimele exprimate sau neexprimate ale propriilor angajați sau colegi.

Griji, emoții , spaime – legate de familie, legate de sănătate, legate de finanțele/creditele personale, legate de echipă și business, uneori griji existențiale legate de ziua de mâine – preocuparea de a rămâne în siguranță și sănătoși, de a menține business-uri – toate acestea le cărăm cu toate cu noi sau le alchimizăm cumva.

Personal am avut câteva momente de spaimă teribilă, de moarte, de posibilă pierdere, de incertitudine, de lipsă de control, de de toate. Mi-am găsit resursele interioare de a avea o rutină zilnică care să mă ajute să nu cad în hăul emoțiilor negative: meditație, mai multă mișcare fizică, evitarea știrilor și programelor TV alarmiste, contactul zilnic telefonic cu prietenii și cei apropiați, rugăciune, focusul pe a găsi soluții creative pentru business, receptivitatea de a învăța ceva nou (am urmat câteva cursuri online)… toate mă țin pe linia de plutire.

Care vor fi însa urmările emoționale și mentale ale acestei situații pe termen lung? Câti dintre noi vom reuși să mergem într-o piață aglomerată fără teamă? Ați văzut cum te simți când după o izolare de câteva saptămâni trebuie să ieși să cumperi ceva? Oare cum ne vom simți la prima călătorie cu avionul, la prima conferință internaționalăla care trebuie să participi sau atunci când vei îndrăzni să-ți iei un concediu și să dormi într-o cameră de hotel, te vei gândi oare acum în premieră la potențialii bolnavi ce au pus capul pe aceeași pernă ca tine? Și scenariile și temerile pot continua….

Cum să ne confruntăm corect propriile spaime astfel încât să nu ne facem singuri rău? Ce suport emoțional putem oferi echipelor – în acest context? Dar copiilor noștri și celor dragi? Cum să rămânem întregi la minte după pandemie?

Azi ne punem multă credință în doctorii care luptă cu toată știința lor să învingă boala. Eu îmi pun însă credința și în toți psihologii sau pshihoterapeuții care în zilele acestea știu ce să comunice și cui să comunice astfel încât fiecare dintre noi să ne regăsim resursele interioare pentru echilibru. Care sunt sfaturile lor în această perioadă? Cum putem fi ajutați emoțional și ce ar trebui să facem ca să ne ajutăm singuri sau măcar să nu ne autosabotăm mental și emoțional? Ca leaderi, cum să ne sprijinim mai bine echipele emoțional?

În acest sens îmi face plăcere să vă anunț că invitatul meu, în cadrul emisiunii ”Altfel de răspunsuri” din data de 21.04 la 12:30 este Gáspár György, psiholog clinician, Presedintele Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie, cofondator al conceptului Pagina de Psihologie, inițiator al programului național Revoluția Relațională în România – mai altfel spus – custode de povești de viață și reparator de relații. Emisiunea se transmite live prin Facebook.

Vă aștept în avans întrebările aici, în comentarii, sau pe pagina mea publică Facebook ori în mesaj privat la office@amaliasterescu.ro. Hai să profităm împreună de această întâlnire! Rămâneți sănătoși!

Data articol: 11 aprilie 2020
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design