Motivarea – combustibil pentru succes

Amalia Sterescu \ Motivarea – combustibil pentru succes

Un tip faimos spunea că motivația nu durează. Și tot el adăuga ”Dar dacă e să te gândești, până și dușul de dimineață durează puțin. De aceea e recomandat zilnic, nu-i așa?” Motivația fiecăruia dintre noi poate fi fluctuantă – e adevărat, cu toții avem și zile proaste însă numai determinarea și angajamentul față de un anumit obiectiv personal ne vor ajuta să facem progrese și să ne creăm propria cale spre succes.

Trebuie să fie ceva ce vă mobilizează în fiecare dimineață să o luați din nou de la capăt? (Și nu mă refer la creditul din bancă). Trebuie sa fie un foc interior care vă face să stați târziu în noapte și să meșteriți la o idee? Cum arată acest vis pe care încercați să-l împliniți pentru voi și cei dragi vouă?

Nu contează ce cred alții despre ceea ce vă mână în luptă zi de zi, (uneori ”zgomotul de fond” poate fi foarte puternic) contează forța interioara de care dați voi dovadă! Acest combustibil pe care eu îl numesc Pasiune/Motivație și care face de multe ori diferența dintre mediocritate și excelență, dintre a fi comun și a fi … special. Și până la urmă, dacă voi nu credeți în visul vostru, atunci cine?

Cei care mă cunosc știu că acum 2 ani eram VP într-o companie cu amprentă globală, conduceam echipe internaționale în India, China și România, aveam un target de 2 B USD vânzări anuale și resurse pe măsură, promovasem în ierarhia corporatistă cam până unde putea promova un român de vârsta mea din Estul Europei. Azi sunt antreprenor de stadiul 1, cum spun unii.

Antreprenoriatul nu e comod, nu e ușor, uneori seamănă cu o Golgota dar dacă te mobilizează mai mult decât orice să vezi cum ideile tale de afaceri viață și se consolidează, atunci trebuie să știi că fără forța unei determinări personale, nu vei răzbi! Și indiferent cum văd alții pasiunea ta sau ce cred ei despre ideile tale – dacă ai decis să iei calea antreprenoriatului motorizează-te cu toată motivația de care ești în stare deoarece nu vei mai avea șefi care să facă asta pentru tine. Valabil și dacă ești student sau angajat.

Fie că ești tânăr, la început de drum sau nu, cu toții ne uităm spre modele de succes. Românii au prostul obicei să-și promoveze insuccesele și mai puțin oamenii de succes – de aceea tindem să ne uităm în afara granițelor țării la modele, la oameni de succes care au căzut, au ratat, s-au ridicat, au ratat și într-un final s-au ridicat – au găsit propria lor cale spre succes! Nu eșecul a devenit constanta vieții lor, ci motivația! Determinarea cu care și-au urmărit obiectivele!

1. J.K. Rowling: când a scris Harry Potter și Piatra filosofală, era o mamă singură ce trăia din ajutorul social. Manuscrisul ei a fost respins de 12 ori până când a reușit să vândă cartea pentru vreo 4000 USD. Asta nu a oprit-o, a continuat să scrie următoarele serii . ”E imposibil să trăiești fără să eșuezi în ceva; doar dacă trăiești atât de precaut încât de fapt nu-ți trăiești cu adevărat viața ceea ce e un eșec și mai mare.” a zis ea. Azi are o avere estimată la $1B și continuă să scrie.

2. Bill Gates: Puțini își mai amintesc că Gates a intrat în business cu o companie numită Traf o Data de care s-a cam ales praful. Pasiunea lui constantă pentru computere pentru care s-a lăsat și de școală de altfel, l-a făcut să demareze Microsoft, azi e una din cele mai mari companii, iar Gates cel mai bogat om de pe pământ $71B “It’s fine to celebrate success but it is more important to heed the lessons of failure.”

3. Steven Spielberg: a fost respins la facultatea de cinematografie din California de mai multe ori. Apoi a creat celebrul Fălci și a câștigat 3 premii Oscar.

4. Walt Disney – a fost concediat de directorul unui ziar pentru lipsă de imaginație. Multe din afacerile sale au falimentat înainte să lanseze Albă ca Zăpada, filmul ce a schimbat copilăria multora.

5. Oprah a fost concediată de la primul post de televiziune unde a lucrat în Baltimore acuzând motive legate de rasism și sexism. Ulterior a devenit regina show-urilor TV cu o avere de $2,6 B.

Dacă e să umblăm prin ”bucătăria” marilor oameni de afaceri ce au avut succes – vom descoperi mai mereu o copilărie marcată de lipsuri sau de absența unui părinte, vom descoperi angajarea timpurie în tot felul de joburi pentru experiență, vom descoperi un lung lanț de eșecuri înainte de momente răzlețe de glorie, vom descoperi tărie de caracter, principii, vom descoperi forță, curaj în fața riscului sau a deciziilor grele! Toate laolaltă au alimentat propriul lor combustibil intern numit determinare. Una e să ai o idee de business, să găsești funding și să o implementezi și alta e să transformi acel business într-un succes. De altfel, realitatea crudă a statisticilor arată că numai 30% din start-up-uri rezistă în primul an și numai 50% ajung până la 5 ani.

Spun mereu că succesul nu este neapărat un scop ci este adeseori o consecință a unui efort intens, constant, iar acest efort zilnic trebuie susținut de ceva – iar acest ceva se cheamă MOTIVAȚIE PERSONALĂ!

Caută-ți propriul Element (așa cum ne sfătuiește și Sir Ken Robinson), acea activitate unde pasiunea ta se combină strălucit cu competența ta! Așa îți vei da șansa să strălucești și să te motorizezi cu un combustibil ce te va face să dai tot ce poți din tine – acesta e ingredientul magic ce îți va netezi calea spre Succes – fie că îl numești MOTIVARE, PASIUNE, DETERMINARE sau pur și simplu stropul tău de MAGIE! ÎNDRĂZNEȘTE!

Credit foto: Laura Bâlc

Data articol: 6 octombrie 2014
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design