Lecțiile mele după un an de antreprenoriat

Amalia Sterescu \ Lecțiile mele după un an de antreprenoriat

1. Ia-ți un contabil bun, un consultant financiar dacă se poate, unul capabil să te educe și să nu fii în situația de a plăti din cauza erorilor contabile tot felul de angarale ce puteau fi evitate.

2. Nu cheltui inutil. Nu ai nevoie neapărat de un office space – mai ales dacă business-ul tău se poate conduce remote, iar munca ta presupune să mergi tu mai mult la clienți.

3. Nu îți permiți să îți angajezi permanent, de la început, oameni foarte bine pregătiți? Nu-i nimic. Ia-i pe cei mai buni dispuși să lucreze cu tine pe contracte de colaborare determinate/ per proiect.

4. Ai făcut o schimbare, ai trecut de la mediul corporate la antreprenoriat – investește în brandingul tău personal, fă cunoscută lumii expertiza ta: selectează-ți un PR creativ, inteligent și bine conectat și nu ezita să vorbești în public ori de câte ori ai ocazia!

5. Nimeni nu poate vinde într-o prima fază mai bine decât tine propriile-ți servicii. Întâlnește-te cu cât mai mulți potențiali clienți, rafinează-ți tehnicile de vânzări și ofertele, fă follow-up, asigură-ți un ciclu de vânzare permanent nu numai prin efort personal dar și prin canale alternative.

6. S-a dus vremea când aveai asistentă la ușă. Asumă-ți din start că va trebui să te ocupi și de mărunțișuri. Asta nu ar trebui să fie deranjant. Muncești pentru tine.

7. Cunoștințele tale scârțâie în anumite arii – uita-te în jur și ia-ți cel mai bun mentor/coach în aria respectivă, vei observa rezultatele în câteva luni.

8. Credeai că le știi pe toate? De abia acum începi să înveți, înveți de la oamenii pe care îi cunoști, din greșelile pe care tocmai le-ai făcut sau – organizat –  mergând în sala de curs sub bagheta unor traineri veritabili.

9. Oportunitățile vin mai rar dacă stai doar în fața laptop-ului. Ieși afară din birou și mergi să întâlnești oameni, mergi constant la evenimente, învață să faci business networking autentic și nu de fațadă.

10. Rămâi pozitiv indiferent cum arată contul tău bancar, indiferent de zgomotul de background ce susură în familie sau printre prieteni – rămâi încrezător în puterile tale și în visul tău. Dacă tu nu crezi în el, atunci cine? Ține un log cu toate reușitele tale și citește-l când ești la pământ cu moralul. Vei vedea că situația nu e chiar albastră.

11. Planifica-ți permanent următoarea mutare și nu te abate de la viziunea ta, încearcă să reduci momentele de reactivitate – asta nu denotă o planificare bună.

12. Am pornit cu două linii de business, antreprenorii cu experiență spun că asta e o mare greșeală deoarece focusul se diminuează. Încă nu m-am lovit de probleme. Voi reconsidera când (/dacă) mi se va întâmpla acest lucru.

13. Tot antreprenorii cu experiență spun că nu e bine să nu faci datorii când vine vorba de dezvoltarea firmei deoarece numai așa poți progresa și până la urmă asta înseamnă să crezi în ideea ta și să-ți asumi riscuri – recunosc că atunci când vinde vorba de riscuri cei 16 ani de corporate mă ajută să iau decizii rapide însă nu și riscante.

14. Mulți își imaginează că atunci când ești propriul tău stăpân ai mai mult timp sau poate muncești mai puțin. În primul an a trebuit să mă ia cineva de la birou în fiecare noapte după ora 1:30 –  povestea cu muncitul mai puțin e doar o aspirație. Muncești mai mult dar nu simți pentru că faci ce-ți place, atenție însă să nu cedați fizic! Corpul duce și el cât poate.

15. Când ești antreprenor creierul îți funcționează altfel decât atunci când ești în corporate world, parol. Sesizezi altfel oportunitățile, ideile îți vin cu repeziciune, mecanismele creativității sunt descătușate și neîngrădite de vreo procedură iar singura limită între visul tău și transformarea sa în realitate ești culmea, tot tu. Atenție așadar la ce visezi și cum îți canalizezi eforturile și resursele către transformarea în realitate a ideii de business cu cele mai mari șanse de reușită.

Data articol: 25 august 2014
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design