Jocurile de culise sau politica de birou

Amalia Sterescu \ Jocurile de culise sau politica de birou

Cand eram doar un Junior Manager imi imaginam ca daca am performante bune si am aprecierea sefilor si a echipei,  era tot ceea ce imi trebuia ca sa imi cladesc cariera visata in ierarhia corporatiei.

Si desi eram un top performer ca manager, sustineam prin initiative inedite motivarea echipei , ma preocupam constant de eficientizarea proceselor , imbunatateam vizibil procentele de satisfactie a clientilor si raportam silitoare sefului progrese, inovatii, performante greu obtinute – promovarea nu venea.

Altii mai putin performanti si mai putin vizibili, cu roluri mai putin importante – ei , erau cei care castigau intotdeauna postul pe care-l vizam. Cu fiecare lectie de acest gen inocenta mea de junior manager se ducea pe apa sambetei.

Zambesc acum cand imi amintesc cum respingeam principial jocul de culise, influenta directa sau indirecta, lipsa de modestie, politica de aliante, comunicarea netransparenta… Nu m-am schimbat foarte mult insa,  odata cu maturizarea mea ca lider si succesul meu in a atinge cam toate treptele in ierarhia corporatista –  am invatat ca, daca vrei sa ai succes, chiar daca nu esti talentat in office politics,  trebuie sa ai macar minima abilitate de a intui „politica” altora!

Iata un mic ghid de orientare in „labirint”:

– Fii vizibil! Sa nu iti creezi falsa asteptare ca daca esti top performer ca manager si ai realizari incomparabil mai mari vs. alti manageri – seful te va remarca si aprecia si ca tot ce trebuie sa faci este sa iti vezi de treaba si sa astepti recunoasterea meritelor tale. Gresit! Seful nu va remarca sau, va observa episodic cate ceva din imensul tau efort. E prea ocupat sa ii remarce pe altii cu care socializeaza intens, care nu omit nici un prilej sa capteze atentia sefului cu idei, proiecte, ceva performante sau feedback pozitiv cerut pe sub mana sau real de la altii; Nu-ti fie teama sa iesi in fata, sa bati la usa sefului si sa-i captezi atentia cu idei, performante ce sustin strategiile sale si ale firmei. Fa din micile sau marile  tale victorii un prilej si un proces regulat de impartasire a acestora unei mase cat mai largi din companie!

– Nu ai „avocati” in firma?  E timpul sa ii cauti! Care sunt persoanele cu care sefii tai interactioneaza cel mai des? Care e relatia ta de business cu secretara sefului? Care sunt liderii altor departamente care vin in contact cel mai des cu seful tau? Ce clienti iti transmit in mod regulat feedback pozitiv? Cate dintre aceste persoane te cunosc? Cati pot deveni „avocatii” tai si pot vorbi despre realizarile tale? Intretine un proces regulat de intalniri si feedback cu acesti avocati, fiecare actiune a ta va avea si o reactie iar seful va auzi si el cu siguranta si va dori sa afle si mai mult!

– Daca ai ruga o persoana exterioara sa ceara parerea celor din firma despre reputatia ta ca si profesionist, care crezi ca vor fi concluziile? Ceva de genul: munceste mult dar nu poate trece la nivelul urmator, ii lipseste x sau y; baiat bun dar nu are o reputatie prea buna din cauza vietii personale agitate… nu are people management skills… prea agresiva etc. Trebuie sa intelegi cum te vad ceilalti ca sa stii daca exista bariere ce stau constant in realizarea obiectivelor tale de cariera in firma sau bariere in calea bunului mers al initiativelor tale personale. Odata identificate, lupta-te si schimba propriile comportamente daca accepti ca trebuie sa schimbi ceva la tine, imbogateste-ti portofoliul de competente – reputatia ta va inflori vizibil.

– Invata sa influentezi inteligent si discret! Indiferent care sunt obiectivele tale de cariera in firma sau proiectele pe care le doresti implementate, networkingul in cadrul firmei este indispensabil. Cati factori de decizie cunosti personal in organizatie? Cum ai putea inmulti numarul celor cu care interactionezi constant in organizatie si care te pot sustine in eforturile tale?

– Cat de multe stii despre modul in care se iau deciziile de promovare in firma? Care sunt regulile jocului si cum te poti mula mai bine pe ceea ce se cauta de fapt? Intreaba direct aceste lucruri daca informatia nu e transparenta – cu ocazia asta vei comunica implicit ca iti doresti mai mult de la viata ta profesionala.

– Esti prea tanar sau nou promovat sau in vreo criza existentiala? Nu te lasa coplesit, accepta ca ai nevoie de suport de la cei care stiu mai bine arta influentarii si a politicii in corporatie si ia-ti un mentor, unul bun! Vei primi idei si sfaturi la care nu te-ai fi gandit si te asigur ca macar unul iti va fi de mare folos.

As mai putea continua caci in cei 13 ani de experienta manageriala am avut lectiile si bobarnacele mele,  nu am pretentia insa  ca sunt un guru in office politics dar cel putin am curajul sa scriu despre asta  si nu fac din acest subiect unul  TABU.

Data articol: 5 mai 2011
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design