Interviu Amalia Sterescu, speaker la Forumul pentru Dezvoltarea Afacerilor

Amalia Sterescu \ Interviu Amalia Sterescu, speaker la Forumul pentru Dezvoltarea Afacerilor

Amalia Sterescu este Senior Business Consultant specializat în outsourcing, contact centere și servicii. A acumulat o experiență de 16 ani de leadership în industriile Telecom și IT&C și 8 ani de experiență intraprenorială, implementând start up-ul unor echipe de suport vânzări în România și la nivel internațional. 

Doamna Sterescu va participa ca speaker la Forumul pentru Dezvoltarea Afacerilor, în cadrul căruia va vorbi despre strategii și modalități eficiente de management care se pot aplica la nivelul unei organizații din orice domeniu.

Vă mulțumim pentru că ne-ați onorat invitația de a participa la evenimentul nostru! Știm că ați mai participat în calitate de speaker la o serie de evenimente precum Zilele Biz, Forumul Management360, Leadership Summit și Business Days. Ce v-a determinat să vă începeți activitatea ca speaker?

Liderii conduc prin forța cuvintelor, a gesturilor și prin exemplu personal. După ce ai acumulat suficientă experiență nu mai contează „scena” de pe care vorbești. Satisfacția de a împărtăși din experiența ta, din erorile sau succesele tale, de a sădi în mintea auditoriului idei, gânduri pozitive si dorința de schimbare – sunt motoarele ce alimentează constant activitatea mea de speaker.

Când după speech oamenii vin și-ți mulțumesc pentru ca ai reușit să-i faci să-și privească business-ul, cariera, organizația, viața – într-o altă lumină, devenind pozitivi si dornici să facă ceva mai mult sau ceva diferit – atunci am confirmarea că efortul meu nu e in zadar si merg mai departe cu și mai multă insuflețire.

Care este procesul de pregătire pe care îl parcurgeți înaintea fiecărui discurs?

Celor care studiază cu mine arta de a vorbi in public, le spun că un discurs pregătit este 90% livrat! Așadar pregătirea începe printr-o activitate de documentare, cercetare a audienței, structurare si filtrare a ideilor principale, exersare – cu cel puțin 10 zile înainte de fiecare eveniment. Imi prețuiesc prea mult auditoriul ca să-mi permit să mă bazez doar pe experiență si spontaneitate atunci când sunt pe scenă.

Ultimele tendințe in public speaking arată că auditoriul preferă fie discursurile cu aplicabilitate imediată fie cele care au si o nuanță de spectacol/umor. Eu încerc să țin cont nu numai de tendințe dar mai ales de aspirațiile, problematica si așteptările imediate ale oamenilor ce vin să mă asculte. Cand ești pe scenă ca speaker nu ești acolo pentru tine sau pentru business-ul tău ci ești pentru Ei – cei din sală! Ei speră sa fie inspirați si eventual ajutați cu o idee, un gând, un concept iar eu ca speaker, fac tot ce pot mai bine in acest sens.

 Având în vedere că la Forumul din Brașov veți vorbi despre management și leadership, ne puteți spune care credeți că sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un bun manager?

Eu cred în puterea experienței. Pe mare zbuciumată și vreme rea învață navigatorii meserie, nu pe mări calme si liniștite. Orice furtună e o provocare să te reinventezi și îți răsplătește apoi îndrăzneala cu fiecare nou tărâm descoperit.

Eu nu am ajuns aici dintr-o dată – nu te trezești într-o bună dimineață și gata – ai un rol de conducere de top. Promovez munca pas cu pas si interes autentic pentru ceea ce faci, dezvoltarea personala ceas cu ceas, construcția durabilă cu fundație stabilă, liant bun si materiale de calitate.

Deunazi scriam pe blogul meu amaliasterescu.ro un articol în care îi îndemnam pe manageri să nu fie copacul la umbra caruia nu creste nimic. Atât performanța dar mai ales echipa este oglinda talentului managerial. Nu te poti considera un manager de succes daca nu sădesti in oamenii cu care lucrezi viziunea pentru care vin la serviciu zi de zi, daca nu comunici, daca nu motivezi si mai ales daca nu dezvolți competențe, roluri si nu îti antrenezi echipa permanent.

Cum vedeți mediul business din Brașov? Credeți că există potențial de creștere pe termen lung și că organizarea de evenimente precum Forumul pentru Dezvoltarea Afacerilor poate contribui la consolidarea acestuia? 

Când am pornit acest maraton prin țară ca speaker m-am întrebat oare de ce în Brașov nu se organizează evenimente de acest gen? Mi-am spus atunci că poate tipul de industrie ce predomină in Brașov, orientarea către producție și mai puțin către servicii ar fi o cauză. M-am bucurat să aud de inițiativa Cabinetului de Business – este un bun început! Brașovul este un oraș cu un mare potențial economic, un oraș cu o administrație harnică, oraș ce a făcut progrese semnificative in ultimii ani. Ar fi păcat ca cei dornici să se dezvolte personal sau profesional să nu aibă șansa de a avea un eveniment de anvergură chiar in orașul lor. Așadar incă o dată va felicit pentru inițiativă!

De-a lungul carierei dvs, știm că ați inițiat o serie de proiecte precum Outsourcing Advisors, primul portal destinat comunității de outsourcing din România, sau Introducere în Leadership și Public Speaking School, destinate tinerilor. Care este proiectul de care sunteți cea mai mândră și de ce? 

Țin depotrivă la toate proiectele mele atat Outsourcing Advisors, Public Speaking School dar si la Parinți Campioni. As detalia puțin unul din proiectele cu impact imediat in viața celor cu care lucrez si anume: Public Speaking School.

În întâlnirile mele cu oamenii de afaceri din afara României sesizam ușurința cu care aceștia iși exprimă ideile, lejeritatea cu care susțin prezentarea unui concept sau a unui speech motivațional. M-am întrebat oare de ce noi, românii, nu avem o astfel de ușurință și impact in susținerea unui discurs și am realizat că soluția e in educație – educația timpurie pe public speaking.

Așa a luat naștere proiectul meu Public Speaking School care se adreseaza: liceenilor ce poate doresc sa aibă o mai mare lejeritate in a-si susține punctele tari in cadrul unui interviu pentru o universitate externa sau un job de vară; studenților pe care îi pregătesc pentru intrarea in mediul corporatist sau pentru obținerea unui job, managerilor seniori din zona corporate ce vor să-și construiască un brand personal mai puternic prin public speaking sau antreprenorilor ce doresc să folosească public speaking ca un instrument de a-și promova produsele, serviciile, business-ul sau imaginea personală.

Sper astfel ca experiența mea de leadership dar si cea de public speaker să se armonizeze frumos in acest proiect care de multe ori se combină cu consultanța in afaceri. Astfel si prin efortul meu personal, sper să putem crește tineri, lideri care să aiba speech-uri remarcabile si de impact , care să fie la fel de competitivi pe orice scenă a lumii – inclusiv scena politica.

Vă mulțumim pentru interviul acordat și vă așteptăm la Forumul pentru Dezvoltarea Afacerilor, care va avea loc pe 25 octombrie la Hotel Aro Palace Brașov.

Data articol: 10 octombrie 2013
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design