Interesat de mentoring? Iată top 5 disfuncționalități de care trebuie să știi!

Amalia Sterescu \ Interesat de mentoring? Iată top 5 disfuncționalități de care trebuie să știi!

În cei 16 ani de experienţă managerială şi de leadership am purtat pe rând atât pălăria de Mentee cât şi pe cea de Mentor. Indiscutabil, la momentul potrivit şi în parteneriat cu persoana potrivită, mentoring-ul este o dinamită ce poate scoate la iveală valoarea insuficient explorată, talentul insuficient pus în evidenţă, direcţia nevisată spre care se poate îndrepta un mentee în cariera sa – sub atentă îndrumare a mentorului său.

În general, procesul de mentoring aşa cum e el teoretizat/prezentat/împachetat prin corporaţii sună atractiv şi promiţător. Ce nu se vede însă şi despre ce se vorbeşte uneori cu amărăciune pe la colţuri sunt o serie de disfuncţionalităţi ale mentoringului – unele din ele inevitabile. Din experienţa multiplelor procese de mentoring în care am fost implicată, iată mai jos un top 5.

Top 5 disfuncţionalităţi ale procesului de mentoring

1. Incompatibilitate mentor/mentee = de multe ori un mentor este alocat unui mentee după criterii nu foarte clare sau absente, iar acolo unde nu există criterii intervine … factorul uman – genul de incompatibilitate pe care e greu să o prevezi. Acest gen de incompatibilitate mentor/mentee face ca procesul să fie anevoios sau uneori imposibil.

2. Lipsa de disponibilitate a mentorului = Mentorii sunt, în general, persoane cu multiple roluri şi responsabilităţi şi, deci, ocupate. Există situaţii când nu au estimat corect timpul pe care trebuie să-l aloce unui astfel de proces atunci când au spus DA sau pur şi simplu nu-l prioritizează conform aşteptărilor mentee-ului. Personal, mi s-a întâmplat ca în timpul unei sesiuni de mentoring, mentorul să iasă brusc şi să-mi spună “Trebuie să plec am un conf call… Bye”. De la încântarea de a avea un mentor la dezamăgire e un drum foarte scurt, uneori.

3. Lipsa de angajament a mentee-ului şi asumarea responsabilităţii pentru deciziile luate în procesul de mentoring. Am cunoscut persoane dornice de a se dezvolta profesional şi personal, dar care implicate într-un proces de mentoring formal şi-au pierdut brusc interesul sau nu şi-au imaginat că a fi mentee, presupune şi responsabilităţi, timp alocat, sarcini ce trebuie duse la sfârşit.

4. Aşteptări setate incorect sau nesetate deloc apropos de ce e mentoringul şi ce nu e de fapt; E greu să menţii o anumită graniţă în discuţiile cu un mentee, ele alunecă uneori spre coaching, alteori spre aspecte personale, pe care mentorul poate nu ar dori să le audă. Dar nu asta vreau să subliniez . Vreau să accentuez faptul că uneori mentee-ul se aşteaptă ca mentorul să aibă soluţia tuturor problemelor sale, a sarcinilor sale de serviciu sau a unor probleme de ordin personal – iar în lipsa unor aşteptări setate corect iniţial, procesul în sine se deteriorează.

5. Proces setat incorect de iniţiatori din gama – “Mentoring = nice to have” fără a fi neapărat şi funcţional; Adică: avem mentori, avem mentee, avem mentoring. Ce stă în spate şi care e calitatea procesului? Hm… nu ne-am gândit sau nu ne interesează prea mult.

Aşadar, dacă sunteţi interesaţi de mentoring sau doriţi să setaţi un proces de mentoring intern – încercaţi pe cât posibil să evitaţi tipul de disfuncţionalităţi menţionate mai sus . Mentoringul e un proces cu adevărat valoros iar cei ce au participat într-un astfel de proces bine structurat pot spune multe poveşti de succes.

Data articol: 14 februarie 2013
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design