Fă-mă vedetă!

Amalia Sterescu \ Fă-mă vedetă!

A trecut ceva timp de când nu am mai deschis televizorul. Într-o zi nu am mai simțit nevoia, mă săturasem de false valori, de vedetism ieftin, de exprimări deocheate și false știri. Obosisem să vad cum unii ne forțează să ne luăm ca repere prostul gust.

Azi am luat masa cu un mare sportiv. Campion mondial. La un moment dat i se înmânează cartea de onoare a restaurantului pentru a da un autograf. O face ușor încurcat, cu modestie și fară emfază. În ochii lumii e o vedetă, în proprii săi ochi este doar un om pentru care a fi invins nu este o opțiune!

Circula la un moment dat o poveste cu Regele Mihai care călătorea ca simplu cetățean cu avionul și se supunea acelorași reguli ca și ceilalți călători spre mirarea celor ce cunoșteau personajul. Acum câteva săptămâni, în aeroportul din Viena, am observat un fost ministru cum intra în fața cozii de la Sky Priority – probabil ceva magic scria pe pașaportul lui și mi-a scăpat mie. Și chiar dacă în cazul ambelor personaje se aplica ”Sic transit gloria mundi” totuși primul personaj impunea respect, în timp ce al doilea va intra întotdeauna la categoria … vedetism ieftin.

Deunăzi vine o doamnă la mine – pesemne purtam în ziua aceea pălaria de ”magiciană”, și zice: ”Am auzit că mă puteți face vedetă, vreau să fiu vedetă! În cât timp credeți că se rezolvă și cât mă costă?”.

Păi doamna mea, eu zic să-ți dai în continuare banii pe botox, haine de firmă și parfumuri de amețit prostuți. Pentru a avea un brand personal puternic trebuie să fii cu adevărat autentică, trebuie să generezi valoare, trebuie să ai o misiune personală, trebuie să ai un obiectiv de carieră și, pe lângă multe altele, mai trebuie ceva: să știi și să ai ce DĂRUI celor ce își iau din timpul lor să te citească sau să te asculte măcar cinci minute!

Și ca să nu existe niciun dubiu:

VEDETISM = Preocupare, tendință de a se pune în evidență cu orice preț, de a epata; atitudine de afirmare exagerată a calităților proprii.

Personal branding = Abilitatea unor profesioniști de a se marketa pe ei înșisi și carierele lor ca și branduri într-o manieră care să reflecte unicitatea și autenticitatea lor personală.

Nu știu dacă pot să te fac ”vedetă” în sensul în care e înțeles cuvântul pe la noi, însă cu siguranță te pot ajuta să îți construiești un brand personal autentic!

1. Mă bucur când pot ajuta profesioniști veritabili, oameni care simt că pot mai mult, dar ezită să iasă în față. Am fost una dintre persoanele ce ezitau să iasă în față, care credea că performanța sustinută mă va recomanda oricum până când am învățat că nu era suficient. Până când am învățat că trebuie să am ablitatea de a împărtăși lumii din poveștile mele de succes, dar și puterea de a vorbi despre eșecuri! Împărtășesc din lecțiile mele de viață cursanților mei și, cel mai important, le dau curaj. Ieri, într-o sesiune de coaching cu o clientă din Franța, aceasta îmi menționa că educația părinților a funcționat ca o barieră în calea ascensiunii sale profesionale întrucât părinții îi spuneau că nu e de ”bon ton” să se expună așa… La final mi-a mulțumit pentru că, a spus ea, i-am dat curajul să fie …altfel!

2. Uneori vin spre mine oameni care simt că vor să dăruiască celorlalți ceva, dar nu le este prea clar cum ar putea să facă asta. Simt în ei un soi de dor de schimbare (nu neaparat de.. ducă). Mie îmi miroase a tranziție profesională, zâmbesc și îi întreb: ”Și cam de când se coace schimbarea asta în mintea și sufletul tău?” Marea majoritate spune: ”Păi de vreo doi ani mă chinuie”… Păi hai să lasam chinul să-și facă treaba și să te aducă acolo unde trebuie să fii de fapt. Acum pot să zâmbesc, dar când chinul acesta de care amintesc clienții mei m-a lovit și pe mine – atunci nu râdeam. Mă chinuia gândul schimbării profesionale și sentimentul de nemulțumire până când nu a mai fost posibil să ignor semnalele și a trebuit să trec la acțiune, cu curaj, perseverență și pasiune! Acum sunt în postura de a-i ajuta pe alții să-și clarifice direcția, scopul, misiunea personală! Vin spre mine profesioniști dornici de schimbare, dornici să facă o tranziție în carieră, dar nu prea știu cum să se gestioneze pe sine și acest tumult pe care îl resimt în interior – ÎNCOTRO? Aflăm răspunsuri împreuna pentru că și eu am fost în acel punct, si eu am făcut tranziții, uneori dureroase, dar am ieșit învingătoare!

3. Alteori am în față profesioniști cu obiective de carieră clare: unii vor să devină parteneri în firmă, alții vor să promoveze ierarhic, alții vor să fie mai vizibili în exteriorul organizației. Ce le ofer eu? Acel CUM să facă asta. Și nu mă refer aici la diplomele mele, dovezi tăcute din care reiese că nu mi-am inventat pompos titulatura de Personal Branding Strategist. Mă refer la puterea exemplului personal! În 2012, eram înca VP Oracle, astăzi, la 3 ani de atunci când spui Amalia Sterescu spui public speaking, personal branding, consultant outsourcing , ”Tango cu viața”. Dacă în 3 ani am reușit să schimb percepții printr-un mesaj coerent și prin autenticitate sunt ferm convinsă că toți cei cu care lucrez pot avea puterea de a-și schimba propria realitate chiar dacă uneori e nevoie de puțin sprijin pentru asta!

Așa că nu țin neapărat să te fac vedetă, dar te pot ghida să-ți construiești propria ta catedrală peste timp! Până la urmă e o chestiune de asumare și curaj. Îndrăznești?

Data articol: 9 octombrie 2015
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design