Eșecul nu este opusul succesului, ci face parte din el!
E Ș E C. Brr, nu prea ne place, nu? Tare sunt curioasă să știu ce informație vă vine în minte când citiți cuvântul eșec? Amintirea unui refuz, durerea unei nerealizări, stinghereala unei situații neplăcute? Tot suntem la final de an și e ora bilanțurilor, așadar, vă propun să vedem deschis, onest, câți dintre noi am avut un eșec în acest an? Și câți am învățat ceva din el? Vedeți că nu doare…
Vedeți voi, de multe ori asociem eșecul cu un element negativ. În școala românească suntem educați că eșecul este opusul succesului.
Ce e mai de impact în mintea ta: dorința de a avea succes sau teama de a eșua?
Până la urmă, cea mai mare barieră în calea succesului este culmea, frica de eșec!
Dar dacă ne-am schimba modul în care ne raportăm la eșec? Dacă totuși am învățat dintr-un eșec, de ce să-l trec la pierderi și de ce nu la câștiguri?
De obicei, măsurăm succesul sau eșecul după rezultat și nu după efectul pe termen lung. Dar, dacă l-am măsura după efect? Am înțelege că toate acele experiențe neplăcute pe care le numim eșec ne-au ajutat să clădim succesul de azi.
Robert Kiosaki spunea: câteodată câștigăm și câteodată…învățăm.
Pentru că, din punctul meu de vedere, eșecul este un vehicul către succes și nu un inamic – cu condiția să înveți din el de fiecare dată! De altfel, există o reclamă celebră Nike – cu Michael Jordan – în care el spune: am ratat peste 9000 de lovituri la coș în cariera mea, am pierdut peste 300 de jocuri, de 26 de ori mi s-a dat șansa să dau lovitura finală și am ratat – am ratat iar și iar și iar în viața mea. De aceea sunt omul de succes de astăzi.
Fie că ești tânăr la început de drum sau nu, cu toții ne uităm înspre modele de succes. Românii au prostul obicei să-și promoveze insuccesele și mai puțin oamenii de succes. De aceea, tindem să ne uităm în afara granițelor țării la modele, la oameni de succes care au căzut, au ratat, s-au ridicat, au ratat și într-un final s-au ridicat – au găsit propria lor cale spre succes! Nu eșecul a devenit constanta vieții lor, ci motivația!
Determinarea cu care și-au urmărit obiectivele!
- K. Rowling: când a scris Harry Potter și Piatra filosofală, era o mamă singură ce trăia din ajutorul social. Manuscrisul ei a fost respins de 12 ori până când a reușit să vândă cartea pentru vreo 4000 USD. Asta nu a împiedicat-o să scrie, a continuat să scrie următoarele serii. ”E imposibil să trăiești fără să eșuezi în ceva – doar dacă trăiești atât de precaut încât de fapt nu-ți trăiești cu adevărat viața, ceea ce e un eșec și mai mare”, a zis ea. Azi are o avere estimată la $1B și continuă să scrie.
- Bill Gates: Puțini își mai amintesc că Gates a intrat în business cu o companie numită Traf o Data de care s-a cam ales praful. Pasiunea lui constantă pentru computere pentru care s-a lăsat și de școală l-a făcut să demareze Microsoft, azi e una din cele mai mari companii, iar Gates cel mai bogat om de pe pământ $71B “It’s fine to celebrate success but it is more important to heed the lessons of failure.”
- Steven Spielberg: a fost respins la facultatea de cinematografie din California de mai multe ori. Apoi a creat celebrul Fălci și a câștigat 3 premii Oscar.
- Walt Disney – a fost concediat de directorul unui ziar pentru lipsa de imaginație. Multe din afacerile sale au falimentat înainte să lanseze Albă ca Zăpada, filmul ce a schimbat copilăria multora.
- Oprah a fost concediată de la primul post de televiziune unde a lucrat în Baltimore acuzând motive legate de rasism și sexism. Ulterior a devenit regina show-urilor TV cu o avere de $2,6 B
Dacă e să umblăm prin ”bucătăria” marilor oameni de afaceri ce au avut succes – vom descoperi mai mereu o copilărie marcată de lipsuri sau de absența unui părinte, vom descoperi angajarea timpurie în tot felul de joburi pentru experiență, vom descoperi un lung lanț de eșecuri înainte de momente răzlețe de glorie, vom descoperi tărie de caracter, principii, vom descoperi forță, curaj în fața riscului sau a deciziilor grele! Toate laolaltă au alimentat propriul lor combustibil intern numit determinare.
Și da, acești oameni care au învățat din eșec, și-au întărit succesul, și-au dezvoltat propriile lor ritualuri ce îi ajută să rămână acolo.
Iată câteva dintre ele:
- Trebuie să ai o direcție! ”Viziunea fără execuție e doar halucinație” spune bine Henry Ford. Dacă nu știi încotro mergi cu mașina ta, nici cea mai tare mașină cu cel mai bun GPS sau sistem de navigație nu te va putea ajuta.
- Crede în visul tău, dacă nu tu – atunci cine? Unii oameni nu știau cum vor supraviețui de la o lună la alta, alții erau plini de datorii – însă credința în drumul lor și efortul depus i-a ajutat să se pună pe picioare și să fie oamenii de succes de azi.
- Livrează întotdeauna mai mult decât se așteaptă clienții și angajații tăi! Go the extra mile fără să aștepți ceva în schimb, ca fiind cel mai natural lucru pe care îl poți face – statisticile arată că beneficiile nu se vor lăsa așteptate – gândește-te cum poți oferi mai multă valoare clienților tăi și în același timp fără să îți crești costurile.
- Stai în aria ta de competență și fă ceea ce știi să faci mai bine! Fii din ce în ce mai pregătit în ceea ce faci – ca un adevărat atlet. Ai răbdare, oportunitățile apar când faci progrese pe linia ta de business, pe specializarea ta.
- Onestitate și etică! Condu-ți business-ul cu onestitate și etică, nu-ți pierde vremea cu oameni neonești ce te-ar putea conduce pe alte drumuri.
- Creează-ți propriul ”Mastermind grup”, oameni ce te pot inspira, ajută!
Până la urmă, Magia vine din puterea de a-ți transforma gândurile și ideile în ceva Real, Tangibil și Măsurabil.
Antreprenoriatul nu e comod, nu e ușor, uneori seamănă cu o Golgota, dar dacă te mobilizează mai mult decât orice să-ți vezi ideile de afaceri cum prind viață și se consolidează, atunci trebuie să știi că fără forța unei determinări personale nu vei răzbi! Și indiferent cum vad alții pasiunea ta sau ce cred ei despre ideile tale – dacă ai decis să iei calea antreprenoriatului motorizează-te cu toată motivația de care ești în stare deoarece, ghinion, nu vei mai avea șefi care să facă asta pentru tine.
Cred cu tărie că succesul nu e un obiectiv, este o consecință. Este consecința unui efort intens, constant.