Cu un ochi spre trecut, cu celălalt spre viitor. Ediție aniversară a Congresului Profesiei Contabile din România, 23-24 septembrie, București
Întotdeauna am susținut performanța și m-am simțit onorată de fiecare dată când am fost invitată să mă alătur unor inițiative care au la bază preocuparea pentru inovație. De aceea, am răspuns cu bucurie invitației de a participa la Ediția a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România, în calitate de CEO Outsourcing Advisors, eveniment care se va desfășura în perioada 23 – 24 septembrie, la București.
Instituția care organizează acest eveniment este Corpul Experților Contabili şi Contabililor Autorizați din Romania (CECCAR). De la înființarea sa, în 1921, CECCAR a organizat Congresul Profesiei Contabile din România la fiecare doi ani, reușind astfel, în pofida tuturor schimbărilor de natură politică, economică sau socială care au afectat țara în toți acești ani, să creeze și să ducă mai departe un eveniment devenit emblematic pentru profesia contabilă din România.
Ediția din 2016 a Congresului Profesiei Contabile din România la care am onoarea să iau parte este una aniversară și are ca tematică „Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități”, o propunere de dezbatere venită din partea organizatorilor evenimentului pentru specialiştii profesiei contabile din întreaga lume, care vor avea prilejul să discute din perspective noi, preocupările vechi şi actuale ale profesiei, într-o lume globalizată. Mă bucur că voi avea ocazia să vorbesc despre noile tendințe în profesie, despre direcțiile de acțiune pentru perioada viitoare a profesioniștilor contabili, în cadrul Sesiunii I, Experții contabili, parteneri de business versus funcții suport.
Și mă bucur, de asemenea, că voi avea ocazia să iau parte la acestă ediție specială, pentru că anul acesta, Corpul Experților Contabili şi Contabililor Autorizați din Romania aniversează 95 de ani de la înființarea sa ca organism profesional.
La început, în vremuri în care Internetul era doar o poveste frumoasă sau nici măcar nu i se întrezărea existența, întrunirile la nivel național ale profesioniștilor contabili, organizate de CECCAR, erau esențiale pentru a stabili provocările profesionale, direcțiile de dezvoltare și stabilirea modelelor de urmat. Astfel, în cadrul congreselor s-au discutat foarte multe probleme de o importanță deosebită pentru viața economică a țării, multe dintre acestea fiind soluționate prin intermediul moțiunilor adoptate de congrese, determinându-se în acest mod progresul societății românești.
Am spus mereu că succesul pe o piaţă a muncii globalizată depinde de modul în care ştii să-ţi prezinţi ideile. În era digitală, însă, succesul depinde și de înțelegerea rolului tehnologiei informației, motiv pentru care tematica Congresului este mai mult decât binevenită. Informația înseamnă putere, iată un principiu de necontestat în mediul economic, dar cum putem oare să facem din informație un mijloc prin care puterea acesteia să ajute compania să crească?
O soluție este dezvoltarea abilității companiei de a asigura securitatea datelor, de a lua apoi decizii pe baza informațiilor colectate și de a livra servicii care țin cont de toate aceste date. Digitalizarea este cea care ajută la rapiditatea întregului proces și reprezintă una dintre cele mai importante tendințe ale zilelor noastre. Voi propune soluția mea, dar și direcții noi de acțiune, în cadrul sesiunii Congresului la care urmează să particip.
Deocamdată pot spune că este salutară tradiția perpetuării unui astfel de eveniment de amploare, care reunește participanți din România, dar și invitaţi ai organismelor profesionale internaţionale – Olivia Kirtley, Președinte Federația Internațională a Contabililor (IFAC), Petr Kriz, Președinte Federația Experților Contabili Europeni (FEE), Alexandre Makaronidis, Președinte Grupul Operativ EPSAS, Eurostat, Comisia Europeană.
Mă bucură să văd astfel de inițiative ale instituțiilor de stat din România, care dovedesc preocuparea pentru performanță și, totodată, înțelegerea faptului că trăim într-o lume în perpetuă schimbare, în care noile tehnologii și metodele inovatoare reprezintă o provocare permanentă. Iar când vorbim de o profesie cu un rol esențial în funcționarea sustenabilă a mediului de afaceri și în creșterea economică incluzivă, atunci este lesne de înțeles de ce profesionistul contabil trebuie să fie pregătit și deschis spre oportunitățile viitoare.