Dna ministru Anisie, probleme de memorie sau de etică?

Amalia Sterescu \ Dna ministru Anisie, probleme de memorie sau de etică?

A fost o dată o idee, ideea mea. Lucrând 1:1 cu mulți profesioniști am realizat că teama lor de a vorbi în public era o barieră serioasă în realizarea aspirațiilor lor profesioniale. Cauza comună? Vreun profesor care i-a umilit la tablă, lipsa educației și expunerii în acest sens –  în sistemul educațional românesc. Am scris de nenumărate ori că nu ne naștem cu teama de a vorbi în public și atunci mi-am spus ca dacă am instrui copiii din școlile românești în public speaking (atenție nu dezbateri publice, o inițiativă diferită) atunci România va avea în viitor, profesioniști și lideri mai buni comunicatori! Mi-am propus atunci, în 2015, să introduc public speaking în școlile publice. Misiunea unui simplu cetățean care a crezut cu inocență că sistemul educațional se poate îmbunătăți. Sunt un profesionist cu 22 de ani de experiență, instruit printre altele în public speaking și prezent pe scena multor evenimente locale și internaționale ca speaker, un profesionist care a instruit personal în public speaking în ultimii ani , peste 1250 de profesioniști și elevi .

Am facut acest demers ca  voluntar, mi-am dorit să instruim profesori care la rândul lor să instruiască alți profesori – astfel încât elevii de gimnaziu și liceu să aibă curajul să se ridice în picioare și să țină discursuri memorabile, indiferent de momentul în care viața îi va scoate la tablă! Așa poate vom avea lideri și politicieni care să ne reprezinte mai bine țara și interesele!

Nu mi-am asumat că va fi ușor și eram pregătită să mă înham la multe amânări, tergiversări birocratice. A fost un  drum anevoios în care echipa mea s-a lovit de birocrația Ministerului Educației, de amânări datorate numeroaselor schimbări de miniștri, de întrebarea insinuată pe la colțuri ”Dar mie ce-mi iese de fapt?” care mă șoca. Partenerii mei de discuții nu înțelegeau că eram voluntar, ”pe bune”. Ca într-un final de film prost, după multe tergiversări și lipsa unor răspunsuri oficiale – Dna Anisie, unul din partenerii de discuție din ultimii ani, acum ministru –  să-și asume ideea și să încheie un parteneriat de implementare a acestei idei cu o firmă fondată de un fost fotbalist acum reconvertit profesional, parteneriat comunicat cu surle și trâmbițe în presă, în 9 aprilie 2020.

Păi să reîmprospătăm puțin memoria Dnei ministru Anisie cu fapte, nu cu comunicate de presă ci cu saga unei idei ce putea fi implementată încă din 2015! Sunt tristă când trebuie să scriu că de cinci ani a avut nevoie Ministerul Educației din România ca să implementeze o idee!

Datorez asta tuturor profesorilor cu care am lucrat în ultimii ani la acest proiect, tuturor celor care au semnat petiția și care au sperat în schimbare! Scopul acestui demers nu este unul politic, este unul de bun simț.

Iată faptele:

În intervalul 2015 – 2016 am prins 4 miniștri (doar unul nu a apucat sa afle de curricula, ceilalti au fost informați), mai multi secretari de stat (doamna Anisie printre ei) și cel puțin doi directori. În absența unui inters real din partea Ministerului Educației, în intervalul 2017-2020 eforturile Public Speaking School s-au concentrat pe oferirea de suport profesorilor interesați astfel am sprijinit ca voluntari sesiuni de public speaking pentru profesori de exemplu pentru ”Aspire for teachers” sau școli din diverse orașe ale țării.

În 9 aprilie 2020 – Ministerul Educației prin doamna ministru Anisie anunță lansarea introducerii public speaking în școli. Nici măcar nu am văzut eu acest comunicat, m-au sunat profesorii implicați în saga noastră să mă întrebe ce se întâmplă..

Nicio vorbă în comunicat despre inițiatorii de drept ai ideii, despre demersul anterior al Public Speaking School, despre curricula aprobată, despre faptul ca ne-a fost partener de discuție în acest proces. De unde trag concluzia tristă că memoria Dnei Anisie este foarte scurtă și că avem idei diferite despre conceptul de parteneriat sau cel de drept de proprietate intelectuală.

Chiar și așa, îmi înghit sentimentul de nedreptate și spun onest că m-aș bucura ca acest demers al ei să reușească pentru mai binele elevilor și studenților din România! Povestea asta nu a fost niciodată despre mine sau Public Speaking School, ci despre ei, elevii și profesorii din sistemul public din România! Dar dați-mi voie să mă îndoiesc! Timpul îmi va da dreptate. Un ministru și partidul a mai bifat o ”realizare” pe hârtie.

Educația copiilor noștri la standardele secolului nostru depinde în continuare de efortul părinților care da, aleg să-i educe privat și în public speaking.

Notă: Am trimis în data de 14 aprilie 2020, pe adresa ministrului Educației o scrisoare care reîmprospătează memoria Dnei Anisie legată de inițiativa Public Speaking School, scrisoare rămasă până la acest moment fără răspuns.

Data articol: 16 aprilie 2020
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design