Dileme parentale: Cum alegi școala copilului tău?

Amalia Sterescu \ Dileme parentale: Cum alegi școala copilului tău?

”Bună, te-am sunat căci știu că tu ai experiență în zona aceasta și mi-ar fi de folos sfatul tău.”

Încep prin a le răspunde celor care mă contactează în acest sens că deși am ceva studii în direcția asta nu sunt chiar un specialist dar cu siguranță sunt un părinte pățit, un părinte ca oricare altul care se teme să nu ia decizii eronate pentru copiii săi și care atunci când totuși o face, cercetează, analizează și încearcă să găsească calea cea mai potrivită de a merge înainte. Ca părinți nu ne pune nimeni în brațe ”Ghidul părintelui” în maternitate, ci doar un copil, un suflet pentru care va trebui să luăm noi deciziile potrivite mulți ani de atunci încolo – așa că ne mai poticnim, ne lingem rănile și mergem înainte.

Am fost un părinte frământat cândva de: ”Unde o fi mai bine, la stat sau la privat? Cunoașteți o învățătoare bună? Câți copii sunt în clasă? Ce stil de predare? Sistem românesc sau american, ori britanic, ori finlandez, ori Montessori, ori german, ori Waldorf… Dar cât costă? Cât de departe e de casă? Se gătește in house sau catering? Au curte și teren de sport?  etc. Și ca să vin în ajutorul celor ce-și pun astfel de întrebări – am scris mai jos câteva sugestii care sper să fie de folos.

Scriu aceste rânduri prin prisma experienței mele de părinte, cu copil mutat din sistemul privat, în sistemul de stat și apoi iar în privat, părinte de trei copii aflați în sisteme diferite la un moment dat, prin prisma expunerii pe care o am în diverse instituții de învățământ din România dar și a experienței mele anterioare în diverse instituții de învățământ britanice.

Ce școală să aleg? Ghidul părintelului confuz

1.Ce sistem aleg?

2.Cum aleg școala de stat? După performanță, învățătoare, buget costuri ”adiționale”, locație, prezență after-school în zonă.

3.Câteva idei utile în selecția școlii private

4.Cum alegi școala când ai mai mulți copii de vârste diferite și talente diferite?

Din motive logistice, suntem tentați să ne dăm copiii la aceeași școală. Uneori e benefic, alteori nu mai ales atunci când copiii au profiluri diferite și talente diferite. Ar fi ideal să putem alege școala copilului nu din prisma calității sale de frate mai mic al cuiva care e deja într-un sistem ci prin prisma individualității sale.

Sunt doar câteva idei ce mi-au venit acum în minte și care sper să vă fie de folos! Cu siguranță că părinții și mai experimentați ca mine mai au multe de adăugat și chiar îi invit să o facă. În încheiere aș vrea să precizez că nu sunt partizanul unui sistem ci cred că fiecărui copil i se potrivește un anumit sistem, așa că întrebarea este ce se potrivește copilului tău și cum să iei decizia potrivită la timpul potrivit?

Pentru mai multe informații și răspunsuri mă puteți contacta oricând la office@amaliasterescu.ro

Data articol: 14 ianuarie 2017
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design