Despre Business Networking

Amalia Sterescu \ Despre Business Networking

În 22 mai voi fi din nou la Braşov, la Forumul pentru Dezvoltarea Afacerilor.

Mai jos puteţi citi un scurt interviu despre subiectul pe care-l voi aborda în cadrul acestei conferinţe:

widget bloguri

”Știm că aţi parcurs un drum lung şi aţi lucrat din greu pentru a deveni femeia de afaceri şi liderul de succes care sunteţi astăzi. În ce măsură v-au ajutat tehnicile de networking strategic pentru dobândi succesul pe care îl aveţi în prezent?

Da, am parcurs un drum lung. Fundaţia realizărilor mele au constituit-o munca, pasiunea şi visurile mele îndrăzneţe. Iar networking-ul a reprezentat, în tot acest context, cimentul care a ţinut cărămizile una lângă cealaltă. E, practic, vital pentru oricine îţi doreşte să evolueze pe scara profesională sau să-şi consolideze business-ul. Tehnicile le-am învăţat atât citind şi instruindu-mă, cât mai ales prin experinţa de zi cu zi – sunt acum peste 16 ani de experienţă de leadership: am lucrat cu foarte mulţi oameni, am învăţat să-i citesc, să-i înţeleg şi să-i abordez în vederea unor relaţii de câştig-câştig. Pentru că esenţa networtking-ului strategic o reprezintă viziunea, capacitatea de a propune proiecte care să fie în avantajul tuturor celor implicaţi, pe termen lung, şi – nu în ultimul rând – capacitatea de a genera încredere.

Din experienţa pe care o aveţi în livrarea cursurilor de networking strategic, care sunt cele mai mari temeri pe care le au românii înainte de a face networking strategic la evenimente?

Românii au impresia că evenimentele înseamnă o pierdere de vreme, că vor merge într-un spaţiu aglomerat, unde se face paradă, discuţiile sunt sterile şi atmosfera încărcată. Le e teamă că vor fi nevoiţi să împartă cărţi de vizită în stânga-dreapta şi să repete un monolog de prezentare, în încercarea de a le explica celorlaţi cu ce se ocupă şi de ce.

În urma sesiunilor de coaching one-to-one pe care le-am avut cu diverşi antreprenori, dar nu numai,  am concluzionat că ei şi-au format această părere eronată deoarece frecventau evenimente nepotrivite statutului lor. Practic, lipsea potenţialul de relaţii de câştig-câştig. Atunci când ajungi la un eveniment potrivit statutului tău, când înveţi să te poziţionezi şi să te prezinţi în concordanţă cu valoare ta pe piaţă, discuţiile vor curge de la sine şi nimic nu va mai fi forţat. Şi teama nu-şi va mai avea loc, din contră, vei dori să îţi extinzi cât mai mult sfera de interacţiune.

Care sunt calităţile personale pe care trebuie să le aibă un manager sau antreprenor care doreşte să devină un bun networker?

Nu o să neg că o persoană inteligentă, bine informată, cu o cultură generală bogată, volubilă, care are abilităţi de socializare bine dezvoltate, devine mai uşor un bun networker. Dar nu cred deloc că există o poţiune magică ce te plasează într-o altă dimensiune, în acest sens. Fiecare se poate dezvolta, poate învăţa să se prezinte şi să vorbească bine, să devină un bun networker. E nevoie doar de curaj, voinţă şi de ţeluri înalte.

Credeţi că în România există un potenţial de dezvoltare a mentalităţii de networking strategic în mediul de afaceri?

Absolut! Tendinţa ultimilor ani este de creştere şi încet-încet cu toţii ajung să înţeleagă importanţa networking-ului pentru business-ul lor. Sincer, cred că sunt foarte puţini antreprenori , manageri sau profesionişti care să nu fi înţeles până la această oră cu cât ar fi avantajaţi de un networking de calitate. Ceea ce nu le este clar e cum pot ajunge să-l practice. Iar aici vin şi-i ajut eu.

În urma participării la prima ediție a Forumului pentru Dezvoltarea Afacerilor de anul trecut, ce impresia v-a lăsat mediul de afaceri brașovean?

Braşovul s-a dezvoltat foarte bine ca mediu de business în ultimii ani. Apropierea de Bucureşti l-a ajutat mult, dar cel mai mult a contat faptul că oamenii au aici mentalitatea lucrului bine făcut. Cred că sunteţi pe drumul cel bun şi vă doresc mult succes în acest sens!

Vă mulţumim pentru interviul acordat şi pentru că ne-aţi onorat invitaţia de a fi speaker, pentru a doua oară, la Forumul pentru Dezvoltarea Afacerilor, ediţia de la Brașov!

Mulţumesc şi eu. Aştept cu nerăbdare să ne revedem!”

http://forum.cabinetuldebusiness.ro/interviu-business-networking/

Data articol: 14 mai 2014
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design