De ce Tango cu viața?

Amalia Sterescu \ De ce Tango cu viața?

Unii își doresc să cucereasca vârfuri de munte, alții să cucerească lumea – eu îmi doresc să inspir și să motivez oameni aflați în dificultate, ce pot găsi în scrierile mele picătura aceea de curaj de care au nevoie ca să se urnească și să meargă Înainte – indiferent de loviturile pe care viața ni le mai dă din când în când.

Nu știu câți dintre voi aveți în gând sau pe hârtie o listă cu dorințe, dorințe pe care doriți să vi le împliniți până când… și aici fiecare e liber să-și impună termenul ce i se pare mai flexibil… A scrie mai multe cărți era pe lista dorințelor mele de mult timp. Am început în adolescență cu mici nuvele și poezii, am încercat chiar și scrierea unui roman, pe care l-am amânat pentru că am realizat că nu aveam suficientă experiență de viață pentru a-mi creiona caracterele. Dar visul a rămas și probabil că am acumulat suficient astfel încât să pot aduna pe hârtie 58 de eseuri de suflet și pentru suflet ce s-au transformat natural într-un „Tango cu viața”.

Azi, profesorul meu de română din liceu, Domnul Catrina Ion, ar fi fost mândru de mine – fiindcă harul lui m-a inspirat, mi-a făcut să-mi fie dragă literatura și m-a ajutat să deșlusesc și cele mai încriptate texte sau poezii. De acolo de sus, parcă îl văd cum îmi zâmbește în colțul gurii cu o sclipire unică în ochi.

Titlul cărții a venit din mine, probabil că era acolo ascuns demult. Poate că vizita recentă în Brazilia m-a inspirat sau poate că viața mea e un dans pasionant, cu drame și provocări, cu iubire și furtună, cu bucurie și amărăciune – toate la un loc – dar o viață ce merită traită din plin. Am scos timid titlul și l-am testat cu câteva persoane apropiate printre alte versiuni, dar în unanimitate s-a decis: „Tango cu viața”! Și așa a rămas.

În 2013 începeam o nouă călătorie în viața mea, un drum nou, un dans nou… Momentul a coincis cu prezența mea pe scena conferinței „The Woman” la Cluj. Așa am descoperit Clujul și oamenii săi, pe care i-am îndrăgit foarte mult. Mi s-a părut firesc ca lansarea acestei cărți să aibă loc în orașul „reînnoirii” mele, cum îl denumesc de multe ori în sinea mea, și tot pe scena „The Woman” 2015.

Speech-ul meu de deschidere în fața a 350 de doamne și domnișoare a fost unul de mobilizare, unul menit să ne aducă în prim plan proprii autosabotori și să avem puterea să îi gestionăm. Simțeam cum vorbele mele ajung în inima acelor oameni după privirea lor sclipitoare, după ochii zâmbitori, după concentrarea feței lor și, în final, după aplauze. Și m-am bucurat pentru că, din cele 60 de conferințe la care am participat în ultimii ani, mi-am dorit că speech-ul meu de la „The Woman 2015” să aibă cel mai mare impact – și echipa mea știe cât de mult am lucrat la asta și se pare că mi-a reușit 🙂

Veni momentul lansării și cuvinte frumoase și inspirante s-au spus atât din partea Directorului Editurii Școlii Ardelene, domnul Vasile Dâncu, cât și din partea Directorului Radio Cluj Bogdan Roșca-Zăsmencu. Apoi a urmat sesiunea de autografe în acordurile „Por una cabezza”, în care am încercat să-i dăruiesc fiecăruia un îndemn sau sfat.

Simțeam în mine gânduri confuze: tot ce scrisesem din suflet și pentru suflet era acolo pe hârtie, ca o statuie greacă frumoasă și goală sub ochii privitorilor și da, poate că statuia nu are viață ca să simtă, dar sculptorul ei … da:) simte semne de întrebare, o ușoară anxietate, dar și bucurie, multă bucurie.

Nu a durat mult până primele gânduri de la cititori au început să apară și da, nu e obligatoriu ca această carte să placă tuturor, dar dacă va reuși să schimbe o singură viață – „Tango cu viața” și-a împlinit  misiunea.

 

Iată mai jos câteva opinii de la cititori:

Mihaela Ivan „Tango cu viața”, cartea Amaliei Sterescu, se citește pe nerăsuflate, cu pauze scurte, rare, nu-i doar pentru femei și nu se-mprumută, pentru că merită să o ai pe noptieră sau pe birou pentru a o deschide când ai impresia că toate ușile ți se-nchid. Nu-i o carte despre care să poți să spui că-i ușoară sau grea, ci este o oglindă sinceră a unei femei de succes, care a reușit să îmbine cu eleganță, determinare, perseverență, muncă, sacrificii și fără să se plângă vreodată de problema inegalității dintre sexe. Citind o să descoperiți că nu se ascunde după pretextul acesta, că lumea ar fi dominată de bărbați.

Adina Popa: A ajuns în sfârșit și la mine. O recomand cu drag tuturor. Chiar îmi doream să savurez o carte bună … care să mă inspire

— reading Tango cu viata with Amalia Sterescu.

Luminița Ciobanu Tango cu viata (Editura Școala Ardeleană, Cluj) este o carte la care am lucrat cu mult drag alături de Amalia Sterescu. Citind-o, am înteles că succesul este posibil pentru oricine – cu strategie, determinare și multă, multă muncă. Iar căutarea echilibrului dintre viața profesională și viața personală este un dans permanent, al cărui ritm noi îl alegem. Am învățat că „eșecul nu e opus succesului, ci face parte din el”, iar puterea de a trece peste situații aparent neplăcute (care sunt, de fapt, barierele din mintea noastră), este un imbold pentru continuarea drumului către visul nostru. „Nu cred în destin, cred că noi avem puterea să ne croim destinul. Cred că unii își descoperă vocația de timpuriu, alții o tot caută. Eu sunt pe un drum sinuos unde încă mă descopăr și îmi place foarte mult această călătorie! Mă identific cu Farul, acel far călăuzitor și dătător de speranță în zilele zbuciumate de furtuna transformării și de vântul schimbării.” V-o recomand cu drag pentru inspirația ce o puteți găsi în fiecare dintre paginile ei! smile emoticon

Dana Marca „Dă-i vieții șansa să te surprindă în mod plăcut” … zice Amalia Sterescu !

eu o cred pe cuvânt (ceea ce o poziționează printre excepții din perspectiva mea)…

Genoveva Hossu Un om minunat care m-a ajutat și sfătuit în carieră.Se pare că am fost și eu acolo pentru ea.Te iubesc, femeie minunată!

Alexandra Tufis: hei te pup! vroiam să-ți spun doar că abia azi m-am apucat să citesc cartea ta pt că trebuia să termin altă carte. ce pot spune până acum e că ești o femeie IMPRESIONANTĂ și că îmi dau lacrimile la fiecare povestioară, se uită lumea cam ciudat în metrou la mine. ești minunată și ai un suflet mare.

Adriana Petrachi: Bună seara, Amalia! Felicitări pentru Tango cu viața! Este o carte pe sufletul meu, iar scrisoarea către fiul tău, Ștefan, mă emoționează până la lacrimi de fiecare dată când o citesc! Da, o citesc după care o recitesc tuturor celor dragi!

 

Următoarea lansare a cărții va avea loc la Iași, în cadrul conferinței „Îndrăznește”. Mai multe detalii legate de conferință și înscriere se găsesc aici.

 

Data articol: 19 martie 2015
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design