De ce fac voluntariat pentru Educație?

Amalia Sterescu \ De ce fac voluntariat pentru Educație?

Pentru că e nevoie. Pentru că Educația are oricând nevoie de lideri generoși care să dăruiască tinerilor sau chiar și dascălilor lor din experiența lor, care să le împărtășească din acele zone necuprinse de curricula învățământului actual sau și mai prețios – din practică. Pentru că dăruind din cunoașterea noastră, punem și noi o cărămidă mică la construcția viitorului.

De-a lungul anilor m-am implicat în diverse acțiuni de voluntariat: public speaking în școli (Ex: Lauder-Reut, Gh. Sincai, Gh Lazar, I.L. Caragiale ș.a.), curs de public speaking pentru profesorii din școlile de stat din București , workshop-uri cu elevi de liceu (Asociația AVE – Făgăraș), International Coaching Federation – speaker voluntar si facilitator Business Development Series 2020, Școala de acasă – Avenor College, workshop de personal branding, AIESEC – speaker la evenimentele studențești, Acorns Nursery – Storytelling pentru copii în pandemie, membru al juriului la concursuri de public speaking pentru elevii din București – Bright Speakers sau la concursul la nivel național organizat de English Speaking Union cu participarea elevilor de liceu din școlile de stat românești. Sunt doar câteva exemple.

Recent am participat ca voluntar la Career Days, eveniment online organizat de International British School of Bucharest. Am apreciat gradul de independența al elevilor în a-și decide viitorul profesional și calitatea întrebărilor lor.

Unii m-au interpelat zicând că sunt atâția copii defavorizați ce au nevoie de ajutor… Așa e. Când faci voluntariat ajuți unde crezi că te pricepi mai bine. La începutul carierei mele am făcut voluntariat în oferlinate, case de copii, copii cu dizabilități însă în ultimii șapte ani am simțit că pot ajuta mai mult liceeni și studenți, că acolo pot face eu diferența!

Am întâlnit în drumurile mele lideri care s-au uitat mirați la mine și m-au întrebat – ”Cum adică? Să merg gratis și să îi învăț pe alții? Dar ce nu am altceva mai bun de făcut cu timpul meu? Am fost siderată de astfel de răspunsuri. Ceea ce nu înțeleg acești lideri este că la umbra ego-ului lor nu va crește mare lucru dar nici măcar nu vor realiza asta pentru că, pentru ei, succesul se măsoară altfel.

În concluzie voluntariatul profesioniștilor cu un anumit nivel de senioritate în business ține mult de gradul de generozitate al fiecăruia, de nevoia imperioasă de a ajuta, de a aduce valoare acolo unde e nevoie de tine. Și mai e ceva: voluntariatul poate fi o școala bună pentru tine, tu cel care te voluntariezi pentru că te expui unor situații noi cu problematici diverse și e o formă frumoasă de învățare. Te îndemn să încerci, măcar o dată!

Data articol: 22 iunie 2020
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design