De-aș fi avut o fată…

Amalia Sterescu \ De-aș fi avut o fată…

Vai doamnă, 3  băieți? Păi nu mai încercați? Poate iese o fată… Mă întreabă doamnele binevoitoare și le răspund cu seninătate: Ba da, dar într-o altă viață!

 Acum câteva săptămâni când eram în Singapore,  m-am îndrăgostit iremediabil de o micuță asiatică, doi anișori, păr negru bogat, absolut superbă.  Am urmărit-o cu privirea îndelung și mai că îmi venea să le cer părinților voie să o pot ține în brațe, măcar 2 minute (le-aș fi părut cel puțin ciudată). O minunăție de copil. Știu  inima mea suspina dar deh, să fim realiști,  în viață chiar nu le poți avea pe toate ( în paranteză fie spus – asta-i replica cu care mă alin când mă lovesc de subiectul acesta) , trebuie să știi să apreciezi ceea ce ai și eu chiar am trei fii pe care sper să știu să-i cresc cum se cuvine (mă încurajez eu cu un șut unde trebuie și o palmă pe umăr:)

Nu m-am putut abține însă, să nu mă gândesc oare ce sfaturi i-aș da fetiței mele ca de la mamă la fiică? Fac acest exercițiu acum , ca mamă de băieți,  pentru fiica ei dintr-o altă viață. Cu riscul ca perspectiva să nemulțumescă mămicile de fete, mă încumet și scriu mai departe:

  1. Ce  voiai să te faci “când vei fi mare” dar au avut alții grijă să te deturneze? Sămânța aceea de talent, protejeaz-o, cultiv-o – acolo e pasiunea ta iar  în vremuri grele îți va fi de mare ajutor!
  2. A fi independentă nu trebuie să însemne neapărat rebeliune față de părinți ci o formă de evoluție personală, comunicată frumos și cu respect (spun eu acum cea care la 20 de ani a fugit de acasă, parol!) A fi independentă financiar îți va da puterea să nu faci compromisuri, să fii dreaptă atunci când în jur e strâmb.
  3. E fain să investești în cei mai frumoși pantofi sau cel mai cool outfit însă și zâna  zânelor trebuie să știe să-și rostească cu inteligență și pricepere cuvintele magice – investește în educația ta! Deunăzi le arătam copiilor de la școala fiului meu vorbind despre carieră, peretele meu cu diplome. 90% dintre ele au fost obținute după terminarea facultății căci cine crede că le-a învățat pe toate, e demult pe drumul incompetenței.
  4. Nu fugi de iubire chiar dacă inima ți-a fost făcută bucăți. Iubirea nu doare, singurătatea da.
  5. Înconjoară-te de prieteni ce-și fixează scopuri înalte, căci dacă e să te compari, măcar compăra-te cu cei mai buni!
  6. Iubește-te! Chiar dacă te uiți în oglindă și te critici nu uita de divinul din tine! Ești deja iubită!
  7. Învață să zbori, dar nu uita că zborul vine la pachet și cu înalt dar și cu cădere. Asumă-ți căderile și ridică-te grațios, dar ridică-te!
  8. Căsătorește -te după 27 de ani – dacă alegi să o faci! Trăiește, testează, crește și apoi alege căci numai așa îți vei da șansa de a construi pe termen lung – vei avea suficient timp să înțelegi cine ești, ce vrei și ce om vrei să ai lângă tine.
  9. Am mai spus-o și o repet – eșecul nu este opusul succesului, face parte din el. Nu fi idioată și nu repeta aceleași greșeli, nu te învârti în cerc ca să pici în aceeași groapă. Schimbă ceea ce poți schimba iar pentru ce nu poți, cere ajutor.
  10. Dă viață. Iar de nu poți, crește un copil. Atunci vei înțelege cu adevărat dragostea necondiționată.

Deunăzi când meditam, o imagine mi-a venit de nicăieri, în Edenul inimii mele (ca să citez o prietenă) – copila Amalia, cu adolescenta Amalia și cu Amalia de azi și-au dat mâinile într-un dans grațios. Copilul fără de griji cu adolescenta rănită și-au găsit sprijinul și forța în Amalia de acum –  într-o combinație imbatabilă. Unele vor simți această forță mai devreme, altele mai târziu la maturitate dar voi, mame de fete – fiți exemple de feminitate și înțelepciune!

Fiți stâncile pe care își vor plânge amarul și oglinda în care își vor admira măreția!

Pentru voi toate, de 8 martie.

Cu mult drag,

Amalia

Data articol: 4 martie 2016
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design