D – de la Demisie

Amalia Sterescu \ D – de la Demisie

Pentru tinerii absolventi de facultate, cu experienta limitata de munca (1-2 colaborari Part time pe perioada facultatii) exista o mai mare tentatie de a experimenta roluri noi in job-uri noi in speranta ca isi vor gasi identitatea si drumul spre o viata profesionala de succes. Ei se pot regasi in orice pozitii entry level full time sau part time in call centere, relatii cu clientii, firme de cercetare de marketing si alte arii ce nu necesita neaparat o experienta de munca solida anterioara;

Cauzele migrarii sunt generate nu numai de dorinta de a experimenta dar si de o oarecare debusolare ce izvoraste din lipsa de mentoring in scoli sau familie. De la dorinta de a experimenta job-uri si roluri noi, de a  sonda  cum e sa lucrezi in domeniul x sau y  se ajunge uneori la ceea ce eu numesc mercenariat.
Componenta financiara devine mult mai importanta decat  procesul de dezvoltare profesionala intr-un anumit rol – apare goana dupa venituri in slujba celui care da mai mult.
Cine sunt mercenarii? De la muncitori necalificati pana la personal tehnic specializat sau middle management.

Traim intr-o Romanie in care tinerii se supraevalueaza , in care nevoia de ucenicie este un pas sarit, in care  a castiga experienta  si apoi a promova devine desuet, in care goana dupa forta de munca repede si cantitativ afecteaza procesele de recrutare si selectie. Demisia, indiferent de profilul celui care demisioneaza nu este decat un efect al unei piete cu dezvoltare rapida, cu o cerere mult mai mare decat oferta, cu lacune majore in sistemul de educare si indrumare a tinerei generatii.

Data articol: 9 februarie 2008
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design