Cum să-ți convingi electoratul! Pe cei ce nu pot fi cumpărați cu un zâmbet și un pachet de mâncare.

Amalia Sterescu \ Cum să-ți convingi electoratul! Pe cei ce nu pot fi cumpărați cu un zâmbet și un pachet de mâncare.

Cum convingi electoratul – pe cel din ”bula” mea?

În România zilelor noastre ”politician” a devenit sinonim cu promisiuni nerespectate, cu înavuțiri peste noapte, cu arătatul cu degetul în ograda celuilalt, cu jocul la limita legii, cu disprețul față de românii de aici sau de pretutindeni, cu lipsa de loialitate și valori, mai nou cu incultura și lipsa de pregătire profesională – cu lipsa de viziune pentru o țară dezbinată în preajma aniversării Marii Uniri. Ne place sau nu, politicienii noștri sunt produsul spaimelor noastre, al neputințelor noastre, al disperării noastre, al ezitărilor noastre, dar cel mai mult – al absenței noastre – de la vot.

Noi, cei din bula mea, ne-am exersat forța de a critica sau de a comenta – uneori mărunt și ineficient alteori cu mare impact. Ne-am dezvoltat simțul de a fi nemulțumiți fără să oferim poate alternative viabile în schimb la clasa politică actuală pe care o hulesc cei uitați, cei nedreptățiți, cei lăsați pe tușă și mai ales  cei cu o altă viziunea despre o Românie în care vrem totuși să ne creștem copiii.  Uneori e mai ușor să-ți creionezi mental cam cum ar fi viața în afara țării decât să ne asumăm schimbarea ei reală din interior.

 M-am întrebat cum ar trebui să fie politicianul pentru care eu aș vota? Și da, cei rutinați de traseism politic îmi vor râde în nas, îmi vor spune poate că sunt prea naivă sau prea idealistă – nu-mi pasă, încă am un vot și mă încăpățânez să cred că încă valorează ceva.

E vremea reinventării clasei politice românești – cea actuală va fi incapabilă să o facă, prea prinsă între compromisuri de tot felul, sisteme paralele si interese personale. Așa că noi cei ce protestăm cum putem – din interiorul bulelor noastre, noi cei ce ne încăpățânăm să sperăm în schimbare din 1989 încoace, v-ați întrebat oare – cum vreți să fie politicianul pentru care v-ați da votul? Eu mi-am creionat niște așteptări, am facut-o pentru mine și poate exercițiul acesta  îi va inspira mai ales pe cei ce vor vota pentru prima oară în viața lor, cei cărora școala/primarul din sat/preotul nu prea le-a explicat la ce e bun votul lor ci doar cu cine sau pentru cine să voteze. Am făcut-o și pentru ei, pentru politicieni, apropos de cum să-ți convingi electoratul – dar nu electoratul  ce salivează la un pachet de mâncare gratis ci oameni ca mine.

Aș vota pentru:

 1. Politicianul cu viziune coerentă și bine articulată despre viitor.
 2. Politicianul cu soluții concrete și bine argumentate pentru nevoile electoratului său.
 3. Politicianul care nu își cosmetizează eșecurile astfel încât să pară chiar succese mărețe.
 4. A-ți baza strategia electorală doar pe a arăta vehement cu degetul în curtea opoziției – cum se practică în ultimii ani – funcționează pentru cei ce adoră show-urile de prost gust  – dar îmi insultă inteligența, a mea și a altora ca mine. Nu așa vei obține votul meu – eu vreau să știu care este alternativa pe care mi-o propui cu claritate fără să-mi vorbești în forme fără fond  – vorbește-mi de strategii,  acțiuni și rezultate estimate concrete.
 5. Politicianul pe care l-aș vota trebuie să aibă o imagine personală și o conduită ireproșabilă ca cetățean și ca persoană privată. Vreau să citesc despre faptele și implementările tale și nu despre amantlacurile tale.
 6. Transparență – de la avere până la credințe și principii. Și da, imaginea aia cu ceasul tău foate scump, mă lasă rece.
 7. Politicianul pe care l-aș vota știe să vorbească în public și să se muleze cu mesajele sale pentru toate tipurile de audiență, vreau sa aud viziune dar și planuri concrete de execuție și mai vreau să aud mai mult Noi și mai puțin EU. Și ar fi indicat să vorbească măcar o limba de circulație internațională, și nu, nu vorbesc de limba rusă.
 8. Politicianul pe care l-aș vota mâine, trebuie să știe să-și gestioneze aparițiile media, să nu se piardă în fața unui microfon, al unei camere sau a unei audiențe mai mari de 100 de persoane timp în care limbajul corpului i-o ia razna… Să aibă capacitatea de a inspira, de a transmite un mesaj coerent, inteligibil și pentru toate categoriile electorale!
 9. Și da, as vota politicianul capabil să fie altfel, curajos cât să iasă din turmă prin autenticitate, prin mesaj, conduită, soluții propuse și respect pentru lege!
 10. Și știu că dai bine când apari în cămașă albă, cu mânecile suflecate prin vreun sat uitat de lume și îi momești pe oamenii aceia cu te miri ce – uită-te în ochii lor când le faci promisiuni, ca atunci când te uiți în ochii părinților tăi bătrâni, și ține-ți minte promisiunile căci cuvântul și reputația ta nu sunt negociabile!
 11. Ieși din biroul tău somptuos, ascultă-i regulat pe cei care te-au votat cu speranță de mai bine , scrie-ți pe birou numărul celor ce te-au votat dându-ți încrederea lor – și când vei fi tentat să te târguiești, să joci necinstit, să înmulțești cu zero acele voturi – ar trebui să știi – te-ai armonizat complet, ai devenit parte din sistemul actual dar nu parte din soluția pe care eu și alții ne-o dorim pentru țara asta!
 12. Aș vota politicianul patriot, cel pentru care istoria țării și jertfele românilor contează – dar nu l-aș vota pe cel ce-și face din fals patriotism o perdea de fum întru amețirea nației.

Aș mai adăuga cu siguranță dar apoi chiar că pare imposibil. Tu cu care din cele de mai sus ești de acord, ce ai tăia, ce ai adăuga?

Eu cred în oameni, în cei care până acum s-au remarcat în domeniile lor profesionale muncind cinstit și învățând constant,  în cei ce  au decis să rămână aici pentru a construi ceva durabil și au reușit, eu cred în generozitatea și patriotismul acestor oameni și mai cred că  putem crea curentul ce poate schimba din temelii clasa politica românească. Cel puțin speranța mea nu e pe butuci. E nevoie de un număr mic de oameni pentru a schimba un sistem și tu poți fi unul dintre ei.

 

Data articol: 19 iunie 2018
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design