Cum iti poti dezvolta abilitatile de a vorbi in public?

Amalia Sterescu \ Cum iti poti dezvolta abilitatile de a vorbi in public?

Prin cursul Mastering Public Speaking mi-am propus să creez un program cu o puternică latură practică, în care perfecţionarea abilităţilor se face prin exerciţii practice, dedicat tuturor persoanelor care au nevoie de noțiuni elementare în conceperea și livrarea unui discurs. Cursul se concentrează pe etapele pregătirii discursului, livării acestuia, precum și asupra acțiunilor post speech. 

Acest articol este scris de Luminița Ciobanu, intern Amalia Sterescu mereu cu zâmbetul pe buze, care a participat la cursul Mastering Public Speaking de pe 21 februarie și a dorit să-și împărtăsească impresiile aici. Îi mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

Informații teoretice despre regulile vorbitului în public există la îndemâna tuturor pe site-uri sau în cărți. De ce este necesar un curs de Public Speaking și de ce am ales-o pe Amalia Sterescu?

Ceea ce face unic acest program este modelul trainerului, dovada palpabilă că prin exercițiu consecvent pe termen lung, cu ajutor ghidat, oricine poate deveni un vorbitor profesionist. Așa cum, în lumea muzicală în care activez, este important cine „îți pune prima dată mâna pe instrument” cu atitudinea și tot aparatul tehnic necesar unei cariere ulterioare, și în public speaking un start bun alături de un profesionist cu care rezonezi este încurajator și stimulativ, marcând începutul drum fascinant către succesul pe orice scenă.

Mastering Public Speaking este un curs complex, cu multe provocări: pentru aproape 10 ore am trecut prin toate etapele construirii și livrării unui speech. Am început de la conștientizarea și construirea unui bagaj de subiecte necesare unui speech atractiv, identificarea motivației, stabilirea rolurilor dincolo de ceea ce scrie pe cartea de vizită, pregătirea dinainte de a urca pe scenă, ce trebuie să faci pe scenă pentru a te impune, cum se transmit mesajele cheie. Nu este de neglijat nici etapa post-speech pentru colectarea feedback-ului, pentru construirea de networking, dar și pentru analiza discursului propriu. Toate aceste informații, aparent aride, au fost livrate într-un mod cât se poate de natural, condimentat cu nenumărate experiențe proprii amuzante sau chiar nefericite. Printr-un set de exerciții practice am aplicat noțiunile teoretice învățate, ce ne-au ajutat să exersăm noi deprinderi utile pentru a căpăta încredere și forță în exprimare.

Workshop-ul Mastering Public Speaking este un context potrivit în care fiecare își exprimă cu încredere pasiunile ascunse și visurile lăsate în umbră, un  mediu prietenos și stimulativ pentru exprimarea dezinvoltă a emoțiilor și formarea unor noi deprinderi necesare comunicării. S-au spus povești emoționante, gânduri ascunse și hobby-uri personale ce își așteaptă contextul potrivit să fie transformate într-o afacere proprie, astfel încât maratonul printre reguli, to do-s și not to do-s, a fost accesibil prin prisma experienței fiecăruia.

Amalia Sterescu nu este zâna cu bagheta fermecată care să spulbere dintr-o mișcare frica de public speaking a cursanților. Însă prin puterea exemplului și empatie, prin atitudinea degajată pe care o transmite, prin încrederea totală acordată fiecăruia, ne-a făcut pe noi toți să ne depășim limitele și să facem progrese vizibile de la un exercițiu la altul. Fără să ne dăm seama, la finalul zilei, teama inițială era de mult depășită.

Personal, mi-a plăcut atmosfera relaxată și antrenantă, exercițiile provocatoare în fiecare etapă a livrării discursului, frumusețea sufletului (atât cât a vrut fiecare să lasă se se vadă) exprimată de către colegii de workshop. Trainerul a acordat atenție fiecărui participant, cu recomandări specifice pe parcursul prestațiilor, iar  informațiile mi-au creat o imagine complexă a ceea ce înseamnă parcursul unui vorbitor profesionist. Foarte importantă a fost susținerea grupului și evoluția încurajatoare a fiecăruia, treaptă cu treaptă, după fiecare exercițiu. Am finalizat cursul cu satisfacția unor bariere învinse, cu niște reflexe noi formate și convingerea că sunt la începutul unui drum lung, dar accesibil și neînfricoșător. Pentru fixarea acestor deprinderi acumulate este nevoie de exercițiu și expunere permanentă, pentru că „dacă te oprești și nu progresezi, regresezi”.

Data articol: 23 februarie 2015
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design