Cred în puterea mentoringului

Amalia Sterescu \ Cred în puterea mentoringului

În cei 19 ani de experienţă managerială şi de leadership am purtat pe rând atât pălăria de Mentor (ex: Oracle, AIESEC, Professional Women Network) cât şi pe cea de Mentee (ex: tranziția într-un nou rol in mediul corporate ori tranzitia la antreprenoriat)

Indiscutabil, la momentul potrivit şi în parteneriat cu persoana potrivită, mentoring-ul este o dinamită ce poate scoate la iveală valoarea insuficient explorată, talentul insuficient pus în evidenţă, direcţia nevisată spre care se poate îndrepta un mentee în cariera sa – sub atentă îndrumare a mentorului său.

Începând cu 2016 am acceptat cu plăcere să devin mentor în cadrul programului Upgrader http://www.startupgrader.ro/ un program dedicat startup-urilor românești, în care beneficiezi de training, de resursele necesare, cadrul și comunitatea ce îți vor propulsa startup-ul la următorul nivel. Upgrader se adresează antreprenorilor la început de drum care vor găsi în cadrul acestui program resursele de suport necesare pentru a-și construi propriul success în business.

Personal, cred în puterea călăuzitoare a mentoringului și atunci când le recomand clienților mei să-si selecteze un mentor din cadrul organizației din care fac parte ori din cadrul persoanelor pe care le admiră profesional – sesizez o anumită fâstâceală care cred că vine mai mult din necunoaștere. În mintea unora dintre ei se derulează rapid întrebări de genul: ” Ce e de fapt un mentor? Cum ma poate ajuta? Cum să îl aleg? Ce trebuie să fac eu ca mentee?”

Uite mai jos câteva sfaturi de bun simț ce sper să-ti fie de folos în alegerea unui mentor:

  1. Un mentor este o persoană experimentată în rezolvarea problemelor cu care tu deja te confrunți, este o persoană care te poate ghida pe baza experienței sale de viață sau profesionale și care uneori îți poate propune soluții vis-à-vis de problemele cu care te confrunți. Este o persoană etică, ce acționează prin puterea exemplului personal, o persoană pe care o admiri si respecți și în ale carei potențiale sfaturi crezi! Așadar alege-ți un mentor în care crezi! Poate fi din organizația ta sau din afara ei!
  2. Un mentor este o resursă valoroasă pentru realizarea obiectivelor tale personale sau profesionale. Insă ca să poți fi ajutat trebuie să stii sau măcar să intuiești de ce tip de suport ai nevoie din partea mentorului ca sa puteți maximiza întregul proces. Un mentor nu e un panacea pentru toate problemele tale, este un profesionist care a descoperit in practică/”tranșeele” muncii de zi cu zi –  soluții la problemele cu care tu deja te confrunți azi.
  3. Ca mentee ai responsabilitatea să te ocupi de logistica sesiunilor de mentoring, să specifici în avans subiectele de discuție, să fii activ în acest proces, să dai feedback apropos de soluțiile propuse și efectul lor asupra obiectivelor tale. Nu uita, tu ai nevoie de un mentor – nu te aștepta ca el să muncească mai mult ca tine în acest proces!
  4. În situația în care ți se alocă un mentor și nu ai opțiunea să ti-l alegi personal atunci iată cateva disfunctionalităti frecvente pe care eu personal le-am întâlnit în cariera mea, în procesul de mentoring:

Aşadar, dacă sunteţi interesaţi de mentoring sau doriţi să setaţi un proces de mentoring intern – încercaţi pe cât posibil să evitaţi tipul de disfuncţionalităţi menţionate mai sus . Mentoringul e un proces cu adevărat valoros iar cei ce au participat într-un astfel de proces bine structurat pot spune multe poveşti de succes. 

Data articol: 1 februarie 2016
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design