Antreprenor. Caut partener, nu contabil.

Amalia Sterescu \ Antreprenor. Caut partener, nu contabil.

În urmă cu câteva zile, am răspuns cu bucurie invitației de a participa la Ediția a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România, în calitate de CEO Outsourcing Advisors. A fost o onoare să vorbesc despre noile tendințe în profesie, despre direcțiile de acțiune pentru perioada viitoare a profesioniștilor contabili, în cadrul Sesiunii I, Experții contabili, parteneri de business versus funcții suport.

poza-1

Când am pornit la drum ca antreprenor, în 2013, am decis să-mi externalizez serviciile financiar-contabile, probabil și pentru că eu cred foarte mult în acest model, având 16 ani de expertiză în managementul echipelor de outsourcing.

Îmi doream un expert contabil care să acționeze ca un partener în realizarea visului meu antreprenorial. Care să mă educe, să-mi comunice, fără să am nevoie de translator, nu numai cum pot ajunge din punctul A în punctul B la final de lună sau trimestru, ci mai mult de atât. Mi-aș fi dorit să pot să învăț de la contabil mai mult și mai puțin din propriile mele erori financiare, care, evident, m-au costat și m-au durut.

Mi-ar fi plăcut ca, în faza aceea de start-up, contabilul meu să fie mai mult proactiv și mai putin reactiv, astfel încât să am timp de acțiune.

Ca lider în mediul corporate, timp de 16 ani am stat la masa deciziilor și, dacă cineva stă în dreapta unui CEO, acela este în proporție de 90% un CFO (Chief Financial Officer) – și poate nu e el persoana cea mai agreată din companie, pentru că are acel rol nesuferit de a spune „nu aprob”, „depășește bugetul” etc., însă este, de cele mai multe ori, al doilea factor de decizie din companie.

Azi, pot spune că am un business în plină expansiune. În faza de extindere în care mă aflu în acest moment, îmi doresc de la expertul meu contabil să vină alături de mine în întâlniri importante cu echipa, în care discutăm strategii și planuri operaționale, astfel încât să-mi stea alături la masa deciziilor ca un adevărat consultant, ca  un partener de business aflat într-o relație intimă cu finanțele mele!

Nu vreau un silent partner, ci un consultant care mă ajută să-mi maximizez performanțele financiare! Înțelegându-mi business-ul și nevoile mele strategice, îmi poate oferi nu numai soluții punctuale, dar mai ales soluții pe termen lung!

Dacă e să ne uitam la trenduri, da, se vorbește mult de cloud si uberizare, de dispariția rolului contabilului așa cum îl înțelegem azi, din cauza impactului tehnologiei. Poate că e prematur să vorbim de fenomenul Uber în contabilitate, însă cu siguranță impactul tehnologiei, al automatizării, al expansiunii serviciilor în cloud va schimba modelul de business prin intermediul căruia firmele de contabilitate operează astăzi, va schimba mentalități și, Doamne ajută!, va presupune, poate, mai puțină birocrație, ca să-i dăm șansa expertului contabil – eliberat de hârtii, să poată face cu adevărat consultanță!

Poate că nu se va întâmpla în 2017, dar cu siguranță se va întâmpla în următorii ani, când, poate, cu un singur click pe Iphone, vei alege un serviciu de contabilitate în cloud.

Și atunci, cine vor fi cei care vor rămâne alături de mine și business-ul meu? În calitate de client, îi voi aprecia pe cei care aduc un plus de valoare constantă business-ului meu, cei care fac această meserie din pasiune pentru client, în primul rând, și, de ce nu?, cei care sunt la rândul lor antreprenori.

 CECCAR

Profesia contabilului evoluează și ea, odată cu societatea. Sfaturile mele pentru profesia contabililor sunt acestea:

Amalia Sterescu

Data articol: 27 septembrie 2016
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design