Cei drepți ce nu pot fi cumpărați

Amalia Sterescu \ Cei drepți ce nu pot fi cumpărați

În decembrie poate mai mult ca oricând în decursul anului vorbim despre ei, despre eroi. Acei oameni minunați care au sacrificat ceva sau totul pentru mai binele altora și al țării, luptând pentru un principiu, pentru un crez.

Zilele acestea o parte din presă a redat cazul medicului Mihai Lucan. Cu cât citești mai mult te îngrozești de cangrena unui sistem corupt care naște monștri! Un sistem care pune mai presus de orice binele unui grup infracțional (cu puternice încrengături politice) – decât binele alegătorului de rând, al omului suferind disperat – ce se uită la Stat ca la ultima speranță. .

Și nu vorbesc doar de medicul Lucan de la Cluj, vorbim de mai toate atrocitățile ieșite la iveală în ultima perioadă vezi  Dan Condrea – Hexifarma, Dr. Burnei, acei neoameni de la conducerea Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și CNAS și lista poate continua. Acești oameni s-au manifestat așa pentru că sistemul le-a permis. În sistem s-au putut crea breșe, cu spăgi și trafic de influență, în sistem există funcționari șantajabili, în sistem există oameni aduși în postura de a fi șantajabili, în sistem există capete plecate și din ce în ce mai puțini oameni drepți.

Pentru mine, în România lui 2017,  un procuror ce-și face datoria în acest sistem profund corupt, în numele justiției, fără teamă – este un erou. Un funcționar public ce rezistă presiunilor sistemului suferind consecințe profesionale și personale – pentru a-și apăra demnitatea și principiile  – e un erou. Un actual deputat ce denunță sistemul, după ani în care a încercat să scoată adevărul la lumină pentru ca principial nu e de acord cu traficul de organe – este și el un erou în felul său.

E trist nu-i așa? Obișnuiam să ne gândim la eroi altfel – Eroul pe câmpul de luptă ce se sacrifică pentru țară. Eroul martir anti-comunist. Eroul Revoluției din Decembrie. România are însa sute de eroi nevăzuți, oameni drepți despre care nu știm mai nimic – oameni care se luptă zilnic cu sistemul pentru noi toți. Cunoști astfel de oameni?

Data articol: 26 decembrie 2017
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design