Cea mai mare expoconferință de resurse umane se desfașoară la Iași

Amalia Sterescu \ Cea mai mare expoconferință de resurse umane se desfașoară la Iași

Joi, 17 octombrie, la Hotel Traian, a început prima ediție a celei mai mari expoconferințe din domeniul resurselor umane. HR Summit a reunit peste 120 de participanți la această primă ediție, din peste 30 de companii și din peste zece orașe din țară și din străinătate. Participanții acestui eveniment sunt specialiști în HR care lucrează de cel puțin trei ani într-o companie pe acest post, dar sunt și cinci studenți care au fost interesați să participe la aceste conferințe și workshop-uri.

Pe parcursul acestei zile, participanții, majoritatea specialiști în domeniul HR, manageri sau consultanți în domeniu, vor interacționa cu cei 13 speakeri specialiști și consultanți în domeniul resurselor umane, pentru a afla mai multe informații despre cum să își îmbunătățească activitatea în acest domeniu.

„HR summit este cel mai important eveniment de resurse umane din zona Moldovei și poate și cel mai mare eveniment regional din țară pentru că se desfășoară în două locații: Cluj și Iași. HR Summit-ul este o expoconferință pentru că are o parte de conferință și o parte de expoziție. La Iași nu există niciun eveniment mare de resurse umane; nu exista nici la Cluj. Este o nevoie a specialiștilor în HR. S-au mai organizat evenimente, dar mici și atunci participanții nu pot face sharing, nu pot schimba informații, nu pot acumula la fel de multe informații într-un eveniment mic. HR summit-ul vine să îi ajute să comunice, să se înțeleagă, să se cunoască mai bine. Calitatea cheie a unui specialist în resurse umane cred că este empatia”, a declarat Ruxandra Zaharia, project manager Libero Events, organizator al evenimentului.

Sorin Anghel, profesionist inovativ cu o experiență de peste 12 ani în progressive management, marketing și sales expertise în domeniile advertising, IT, telecom și healthcare, a susținut un discurs despre beneficiile asigurărilor medicale la nivelul serviciilor pentru angajați și la nivel fiscal pentru companii și a antrenat o discuție despre sistemul de sănătate privat în comparație cu cel public.

Nu există succesiune în managementul sistemului public atât timp cât este dominat politic.

Amalia Sterescu, senior Business Consultant, a discutat despre succesiunea în management ca moft, dar și ca necesitate, pentru că generațiile cu care firmele lucrează doresc să crească foarte repede. Tocmai de aceea, Amalia Sterescu a accentuat faptul că este important a avea un mentor pentru a parcurge acei pași necesari pentru a putea ajunge manager, care „după ce a acumulat o experiență, să cultive pepinierele noi de lideri”. Amalia Sterescu consideră că succesiunea în management este blocată de cele mai multe ori de „dragostea de scaun”, mulți dintre angajatori fiind comozi și simțindu-se ofensați de a avea un superior. „În practica actuală s-a renunțat la abordarea tradițională care înlocuia un rol cu o persoană. În realitate, managerii de HR construiesc programe de succesiune în management și de multe ori arată foarte bine, dar în practică nu se întâmplă chiar așa. Procesele de succesiune în management sunt adesea criticate și se bazează prea mult pe planificare”.

Amalia Sterescu a sfătuit specialiștii să monitorizeze procesul, să creeze sisteme ușor de folosit și să păstreze transparența procesului. În ceea ce privește managementul în administrația publică, aceasta crede că nu există o succesiune în acest domeniu pentru că există o prea evidentă dominație politică, iar până acest lucru nu va deveni apolitic, nu se poate vorbi despre vreo succesiune.

Mihaela Forgaciu, Strategic HR Adviser, și Dan Berinde, Team & Executive Coach LIM (Leadership in International Management) au discutat despre motivarea angajaților prin beneficii financiare, dar și non financiare. Mihaela Forgaciu a prezentat câteva exemple de motivare non financiară implementate în organizațiile în care a lucrat (realizarea unor chestionare asupra angajaților pentru a vedea ce anume îi preocupă) și despre cum trebuie să faci bani fără bani. „Dacă jobul în care ești nu îți place cu adevărat, iar peste asta există și o echipă sau un șef care nu știe să te motiveze, nu neapărat financiar, există un cumul de fapte care conduc la divorț. Natura umană este foarte sensibilă și are nevoie de recunoaștere”.

Conferința este completată și de o zonă expozițională, deschisă publicului larg, în care furnizorii de servicii din domeniul resurselor umane și-au expus portofoliile de produse și ofertele, facilitând interacțiunea firmelor de recrutare, HR, traning&coaching cu managerii și specialiștii din domeniu.

„Am venit aici pentru că am considerat o bună oportunitate de a dezvolta și în această regiune a țării coaching-ul. Ne place aici pentru că oamenii sunt foarte deschiși”, a declarat Dana Pirnog, Communication and Marketing Specialist Through PCT.

HR Summitul continuă pe parcursul acestei zile cu workshopuri despre eficiența individuală integrată în profitabilitatea companiei, despre HR & User Experience Design, de la dezvoltare personală la dezvoltarea personalului, precum și cu o conferință despre dezvoltarea personalului cu buget 0. Pe lângă aceste subiecte, participanții vor afla care sunt strategiile de recrutare în online și care este procesul de selecție, pornind de la punctul de plecare pentru performanță și profit în organizație. Aceste workshop-uri sunt susținute de Mihaela Feodorof, Managing partner Yourway Counseling; Bulent Duagi, HR Business Partner Adobe România; Mihai Stoica, Recruitment Partner Humans; Corina Neagu, HR Manager Securitas; Gabriela Ekaterina Dan, CEO Temps și Alexandra Ionescu, Executive Manager HART Consulting.

În luna aprilie a acestui an, a avut loc prima ediție de HR Summit la Cluj.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

Data articol: 18 octombrie 2013
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design