Când pasiunea pentru job devine nocivă

Am discutat în ultima vreme cu manageri operaționali din corporații, efectiv foarte pasionați de job-ul lor, disperați să atingă targeturi inimaginabile cu dăruirea pe care o mai întâlnești doar la antreprenori. Dorința lor de a fi campioni, neliniștea interioară de a da performanță constant excelentă, nevoia de a răspunde nevoilor corporației într-o manieră în care numai top performerii o fac – acest ritm infernal , i-a făcut să piardă pariul cu echilibristica job/viață personală, au fețe suferinde, fără de zâmbet, au nopți de coșmar și zile în care încearcă să se regăsească pe sine, un sine uitat undeva în colțurile existenței lor, neglijat și abandonat oarecum din pasiune pentru job și echipă.
Înlăcrimați, suferinzi, obosiți, hăituiți și uneori chiar deprimați de această Golgota a targeturilor fără de limită stau în fața mea și mă întreabă osteniți:
“La anu- (următorul an fiscal) , va fi tot așa de greu? Tu cum reușești să le împaci pe toate – viață profesională/viață personală?”
Mă doare durerea lor căci îi înțeleg atât de bine – am fost și eu acolo și am scris despre asta într-un articol mai vechi. Când ziua de lucru începe la 8 și se termină undeva în jur de miezul nopții – când ești conectat în permanență la un device generator de emails și alte solicitări „urgente”, când călătorești frecvent și te trezești amețit de oboseală în nu știu ce hotel încercând să-ți amintești azi pe ce continent ești și în ce tara… Când nu mai ai viață personală, când uiți cine ești ca om căci a ajuns să te definească titulatura de pe business card – ei dragilor se cheamă că suntem într-un mare impas/dezechilibru sau deconectare forțată față de sine. Soluția nu presupune întotdeauna să-ți schimbi job-ul, dacă ești o persoană ce pune pasiune în ceea ce face, te vei regăsi în aceeași situație peste ceva timp. Cred că soluția ține de o reprioritizare a tuturor nevoilor sinelui și de o puternică disciplină personală.
Din propria experiență aș spune că mitul balanța viață personală/viață profesională nu există așa cum și-l imaginează majoritatea: 50% /50% – cel puțin nu într-o corporație în care ai un rol global și muncești pe mai multe fusuri orare.Este posibilă însă o alternare a focusului personal când pe personal când pe profesional astfel încât la final să ne dea un echilibru care să ne satisfacă nevoile individuale și să ne mențină o stare interioară de normalitate.
Sigur, pentru cei ce au un program normal de lucru 9-18 ( exclud evident bugetarii , această e o altă poveste…) – e mai simplu să te organizezi și să te dedici echilibrat multiplelor roluri din existența ta – însă așa cum precizăm mai sus, managerii în speță, sunt manageri din industria de outsourcing din România ce au în general roluri regionale sau globale și se supun unor reguli ceva mai diferite în care a fi prezent cât mai mult online, a reuși să gestionezi echipe la distanță, relații cu clienți din diverse continente sau procese de vânzare complexe – solicita un program de lucru 8:00 – 24:00 de cele mai multe ori…
Iată câteva din sfaturile pe care eu mi-am permis să le dau acestor manageri operaționali în ideea în care vă sunt utile și vouă. E minunat să fii pasionat de ceea ce faci. Dar dacă pasiunea pentru job te face să ignori celelalte laturi importante ale ființei tale, să-i ignori pe cei dragi sau pasiunile tale – acest carusel te va secătui și chiar dacă profesional vei fi o persoană de succes – celelalte nevoi ale Eu-lui tău vor striga din ce în ce mai tare și vor răbufni când nu te aștepți – așadar:
1. Reconecteaza-te cu sinele tău și redefineste cine ești tu de fapt:
• Fă o lista cu pasiunile tale (în care încă te mai regăsești) sau o listă cu hobby-urile pe care dorești să le cultivi; Cine ești tu în afara titulaturii de pe cartea de vizită și ce roluri suplimentare ți-ai dori să îți asumi?
• Dacă absența vieții personale sau existența uneia anemice și nesatisfăcătoare te macină – tratează asta cu prioritate, prioritizeaza-te pe tine și nevoile tale, fixează-ți întâlniri cu tine însuți chiar și în calendar dacă am ajuns în acel punct – Discută cu sinele tău și vezi ce te face încă să vibrezi și după ce aspiri în afara jobului tău!
2. Învață să faci o mai bună echilibristică cu nevoile tale ca să ajungi la acea mult discutată balanță viață personală/viață profesională:
• Zi liberă: Ia-ți o zi liberă pe lună!
• Concediu anual: Dacă faci parte dintre persoanele ale căror zile de concediu anual se acumulează uitate până sunt anulate, rezolvă asta! Programează-ți minimum 2 vacanțe anuale!
• Pauze de lucru: Ia-ți minim 2 pauze programate de lucru pe zi și în nici un caz nu lua prânzul citind mailuri sau ultima urgență ce-ți pune stomacul în stare de șoc!
• În week-end: poți trăi fără a fi online și departe de email? Îți spun eu, se poate!
• Lucrează de acasă de două ori pe săptămână dacă firma îți permite asta!
• Nu lucra mai mult de 40h în fiecare săptămână!
3. Petrece timp prețios cu cei dragi ție
(familie, prieteni, parteneri) și dacă cumva, s-a făcut gol în jurul tău căci ai fost prea mult timp indisponibil, caută să-ți actualizezi cercul de prieteni apropiați.
4. Prețuiește-te:
Îngrijește-te de sănătatea ta, mergi la sală sau fă sport de câte ori ai ocazia – dacă e nevoie ia-ți cel mai tenace antrenor care să te aducă pe linia de plutire…Fa-ți acele programări la medic pe care le amâni de nu știu cât timp cu siguranță dezechilibrele interioare au lăsat urme în sănătatea ta. Citește o publicație nelegata de munca ta pentru fiecare articol de business pe care îl citesti… Cred că știi mult mai bine ce poți face pentru tine astfel încât să te simți răsfățat(a).
Învață să-ți asculți nevoile așa cum l-ai asculta pe cel mai drag dintre cei dragi! Și știi ceva, echilibrul după care aspiri va veni, productivitatea ta nu va scădea, vei fi la fel de apreciat în job dar sigur mai fericit.