Ai nevoie de cursurile de vorbit in public?

Amalia Sterescu \ Ai nevoie de cursurile de vorbit in public?

Antreprenor, peste 300 de angajați, experiență peste 15 ani în leadership, pregătește un eveniment important pentru întreaga echipă, nu-și pregătește speech-ul pentru că nu-i așa, cine știe mai bine business-ul ca el? Se urcă pe scenă și… se oprește dupa 5 minute de speech, s-a blocat, nu găsește în minte ideea următoare, urmează o tăcere penibilă și sentimentul că dacă poate se pregătea înainte, acum ar fi putut să ofere un moment memorabil echipei sale. Realizează că are nevoie de un curs bun de public speaking și apelează la Public Speaking School.

Antreprenoare, 10 ani de experiență, realizări profesionale notabile, însă puțin comunicate pieței. Ar vrea să poată comunica pe orice scenă despre munca si pasiunea sa, despre expertiza sa. O spaimă adânc înrădăcinată de public speaking o oprește. Refuză sistematic toate solicitările de a vorbi în public, deși realizează că profesional i-ar fi de mare folos. Până într-o zi când sătulă să piardă oportunități importante se hotărăște să facă pasul cel mare și să iasă în față – apelează la un coach pe public speaking, adică la subsemnata. Rezultatele sunt vizibile, după o lună.

Senior manager în multinațională, realizări profesionale notabile, își dorește o schimbare în carieră, dar mai întâi ar vrea să facă cunoscute lumii de business expertiza și competența sa. Realizează că, ar putea face asta devenind public speaker constant pe scena unor evenimente de profil. I s-a mai spus însă că are un stil de prezentare plictisitor, că nu are structură și că depășește în mod constant timpul alocat expunerilor sale. Îmi cere ajutorul și creionăm împreună nu numai un plan de tranziție în carieră dar se instruiește și apropos de cum să își vândă mai bine expertiza personală folosindu-se de diverse apariții în public, ca speaker.

Director de HR în multinațională, realizează că echipa de vânzări ce trebuie să vândă în general în zona IT & C întâmpină dificultăți în a se adapta unui auditoriu divers și prezentările sunt destul de incriptate și nu au haz deloc mai ales pentru persoane non tehnice – apelează deci la Public Speaking School pentru un training personalizat care efectiv ”motorizeaza” echipa și îi dă acesteia o metodă cu rezultate vizibile imediat.

Părintele unui adolescent gata să-și ia zborul spre o universitate în UK, îmi solicită ajutorul pentru că puștiul e timid și nu are experiența prezentărilor sau a interviurilor face to face sau online – îl ajut să-și structureze conținutul personal, să-și structureze mai bine mesajul și realizările, să aibă un mesaj de impact care poate convinge orice selecționer…

Peste 100 de persoane instruite prin Public Speaking School

Și lista mea de exemple poate continua, căci în mai puțin de un an de la lansarea Public Speaking School www.publicspeakingschool.ro am instruit peste 100 de persoane atât în regim 1:1 cât și în sesiuni de grup, de la avocați, antreprenori, manageri, freelanceri, manageri HR, oameni de vânzări, finanțiști, bancheri pana la progamatori, specialisti PR sau studenți.

Ce-i aduce pe acești oameni în sala de curs? O teamă, un eșec dar și o motivație puternică – aceea de a reuși să ai un speech memorabil pe orice scenă a lumii, de a putea vinde subtil ceea ce dorești să vinzi: o idee, un serviciu, un concept, un produs.
Din 2012 când am început să colaborez cu Business Days, am început să fiu o prezență constantă pe scena diverselor evenimente de business din România, asta dupa ce anterior avusesem mai multe ocazii de a ține speech-uri la evenimente internaționale. Am realizat atunci că e nevoie de instruire pe public speaking, că nu e suficient să te urci pe o scenă și să vorbești, ci că e important să ai un mesaj, o structură, că e important să iți cunoști auditoriul, să te mulezi pe așteptările sale, că e important să fii creativ și să te folosești de toate atuurile comunicării tale verbale și nonverbale și dacă se poate să condimentezi totul cu umor sau autoironie. Cu aceste ingrediente este imposibil să nu livrezi un speech de impact.

De atunci, m-am perfecționat continuu cu traineri internaționali și am continuat să-mi perfecționez abilitățile proprii de public speaker pentru a putea oferi clienților mei o expertiză din ce în ce mai avansată în domeniu.

Public Speaking School înseamnă azi o echipă de traineri și consultanți pe public speaking, personal branding și limbaj nonverbal gata să pregatească orice profesionist în a-și contura zona de expertiză în public speaking, în a câștiga o metodă prin care să livreze mesaje de impact și nu în ultimul rând în a se diferenția prin stil și eficacitate de marea masă a speakerilor ce abundă la evenimentele de business în ziua de azi.
Programul nostru de public speaking se concentrează pe poziţionarea cursantului ca public speaker în piaţa locală, în baza expertizei personale, pe etapele pregătirii unui speech şi alegerii evenimentului potrivit, pe etapa livrării unui speech de impact, pe importanţa înţelegerii nevoilor audienţei şi a manierei de a interacţiona cu ea, pe utilizarea limbajului non verbal şi a altor mijloace menite să creeze un speech memorabil; Programul abundă în exerciţii practice, perfecţionarea abilităţilor făcându-se prin simulări condimentate cu multe exemple din experienţa mea personala sau a celorlalti consultanti. Filmarea prestaţiilor individuale se face de mai multe ori în cadrul sesiunii, fiind însoţite de feedback-ul facilitatorului;

În concluzie, nu te plictisești, înveţi să îţi descoperi contentul personal prin exerciţii, exersezi abilităţi de vorbire în public şi asimilezi prin învăţare experienţială.
Public Speaking School a împlinit un an iar viitorul este cât se poate de optimist: vom continua să ajutam antreprenorii și senior managerii să aibă mai mult impact prin aparițiile lor ca speakeri, însă ne vom concentra și pe pregătirea generației viitoare de lideri – una din misiunile noastre fiind să introducem public speaking ca opțional în școli și îmi pun speranța că acest lucru va deveni realitate în 2015 – pentru aceasta vom face front comun cu mai multe instituții publice și private.

2015 va fi totodată anul în care Public Speaking School va păși în afara granițelor României prin programele sale, Madridul fiind primul oraș care va găzdui în 2015 unul din programele noastre de bază: ”Mastering Public Speaking”.

Așadar, înainte de a spune DA unei invitații de a fi public speaker gândește-te, nu ai vrea să fii memorabil pe scenă?

Articol pentru Revista Business Days Magazine, Ediția București 10-11 Decembrie, 2014.

Data articol: 11 decembrie 2014
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design