Turistă într-o țară în stare de urgență!

Amalia Sterescu \ Turistă într-o țară în stare de urgență!

Cei ce mă cunosc știu că învăț mult din călătoriile mele căci în cele 50 de țări vizitate pe toate continentele, am trecut prin momente faine dar și prin momente mai puțin amuzante prin țări ca Egipt, India sau mai recent Franța. Căci da, despre Paris vreau să vă scriu azi…

Vizitez Parisul cam de vreo două ori pe an. Și în ciuda a ceea ce se întâmplă acolo, încă îl iubesc. Muzeele, expozițiile, boutique-urile de artă – mă inspiră și îmi stimulează creativitatea. Gastronomia franceză,  eclerele cu ciocolată la care nu pot fi convinsă să renunț, mic dejunurile delicioase la boulangeria de la colț.. Siluetele franțuzoaicelor, discrete și nemachiate dar frumoase.. Atmosfera din La Defense când toată lumea își respectă cu strictețe pauza de prânz… Eleganța francezilor de vârsta a treia pe care îi întâlnești pe stradă sau la restaurantul din colț – e o permanentă lecție de stil.

Alaltăieri de exemplu, eram pe un bulevard aproape de Trocadero și din sens opus venea un domn trecut de 80 de ani – mai rar mi-a fost dat să văd atâta eleganță vestimentară și stil – mergea drept, avea părul alb, îngrijit, lung, tuns egal până mai sus de gulerul cămăsii bleu, purta o vesta roșie îndrazneață la costumul bleumarin – la care asortase o batistă albastră cu buline roșii. Mă privea îndrăzneț cu privirea omului ce puține lucruri îl mai suprind în timp ce își mișca destul de zglobiu bastonul.

M-am emoționat văzându-l.

Urmărisem știrile din Barcelona, recepționasem ceva mesaje îngrijorate de la prieteni și mă îndreptam spre Trocadero, lângă Tour Eiffel – un loc teoretic periculos într-un Paris în stare de urgență. Văzându-l pe acel domn, era ca și cum timpul se oprise în loc și  Parisul era din nou cel pe care l-am cunoscut odinioară , cu vreo paisprezece ani în urmă și nu orașul de azi, un oraș pândit, agresat.

Cum s-a văzut de la mine ca turist această stare de urgență într-o capitală europeană?

 

Nu comentez motivele pentru care Franța a ajuns în acest punct, nu am competența de a comenta greșelile istorice ale liderilor politici francezi vis a vis de imigrație. Concluzia mea– suntem într-un altfel de război, în care dușmanul acționează fără scrupule, cu mare cruzime. Și deși ești în vacanță cumva pe ”relaxing mode” – uită această stare și rămâi vigilent pentru binele tău și al familiei tale! Aceasta este realitatea zilelor noastre. Nu numai Parisul e în stare de urgență – lumea civilizată așa cum o știm noi, cu valorile și principiile sale – este sub asediu. Iar noi, cei de pe cealaltă parte a baricadei trebuie să rămânem uniți, demni, vigilenți – de neclintit! 

 

 

Data articol: 20 august 2017
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design