Singapore, Tigrul Asiei – o lecție de leadership

Amalia Sterescu \ Singapore, Tigrul Asiei – o lecție de leadership

În 1963, Singapore era atât de sărac încât nici măcar malaiezienii nu îl mai doreau ca parte a statului lor. În 1965, Singapore se proclama stat independent și deși lipsit de resurse naturale investește masiv în educație, construirea de locuințe, export și sistemul de apărare. Și-au propus să răzbească, au avut o viziune pe termen lung pe care guvernele ce s-au succedat la putere au urmărit-o cu strictețe și au reușit! Le-a luat 51 de ani!

La 51 de ani de la formarea statului, Singapore este unul din cei patru tigrii ai Asiei pe lângă Coreea de Sud, Hong Kong și Taiwan, cunoscute ca piețe foarte dezvoltate, cu un ritm de creștere susținut. Se spune despre Singapore că este locul în care e cel mai simplu să faci business, că este în top 3 al celor mai  competitive tari din lume și al patrulea centru financiar al lumii. Unul din liderii politicilor sociale avantajoase din Asia, Singapore este renumit prin guvernele sale pragmatice și incoruptibile, orientate către servirea cetățenilor, sistem cunoscut acum în lume ca ”modelul Singapore”.

Nu intenționez însă să țin o lecție de istorie, vreau doar să subliniez ca Singapore m-a uimit, m-a fascinat efectiv, este o lectie de leadership ce merită studiată în școli și poate așa vom înțelege și noi că investind în educație putem salva o țară.

Schimbând nota textului, iată câteva aspecte care mi s-au parut interesante în Singapore, pe care vă invit să-l descoperiți prin ochii mei, dacă nu ați avut încă ocazia:

Un exemplu de multiculturalism. Chinezi, malaezieni, indieni, expați. Toți trăiesc laolaltă fără conflicte majore în ultimii 50 de ani. Inscripțiile se fac  în 4 limbi străine, există o grămadă de sărbători publice deoarece se respectă sărbătorile religioase ale tuturor religiilor chiar și în mediul corporate (de exemplu, acum se pregătesc de noul an chinezesc). Restaurantele îți asigură o diversitate culinară de excepție iar mâncarea este de-a dreptul delicioasă, indiferent de ce tip de mâncare asiatică sau internațională preferi. Apropos de preferințe culinare, meniurile de mâncare specifică cu litera V preparatele vegetariene și cu S daca sunt spicy/condimentate așa că pentru un european devine mai simpla alegerea. Religios, pe aceeasi stradă poate sta foarte bine o moschee lângă un templu budist. Diferiți ca rasă, credință, limbă, obiceiuri – cele 5,5 milioane de locuitori au învățat să coabiteze.

amalia sterescu

Legea e lege și se respectă! Încă de la intrarea în țară ești notificat in scris ca in aceasta tara, traficul cu droguri se pedepsește cu moartea. În metrou este absolut interzis să mănânci sau să consumi lichide de orice fel. Pedepsele sunt cam așa: te-au prins că ai mâncat sau ai băut în metrou? 500 $SG amenda. Te-au prins fumând? 1000 $ SG. Ai cumva inflamabile la tine, în metrou? 5000 $SG. Ai aruncat hârtii pe stradă? Și pentru asta există amenzi ferme… Și știți ceva, chiar se respectă legea, metroul lor e mai curat ca multe din spitalele din România, la fel și străzile… Cât despre trafic – Singapore are cam aceeași populație cu Bucurestiul, însă ajungi dintr-o parte în alta a orașului în maximum 20 minute. Decongestionarea traficului s-a făcut printr-un sistem de transport public de excepție, metroul lor este ceas și acoperă tot orașul însă s-a facut și prin supra-taxarea deținătorilor de autoturisme care plătesc impozit cam de trei ori mai mult decat valoarea ei de achiziție!

Educație la standard înalte. Singapore a atras prin sistemul sau de educație circa 700,000 de studenți din afara țării. Citeam acum cateva luni în presă știrea ca cei mai buni elevi la matematică sunt în Singapore –  ieri am aflat că dacă înveți metoda  Singapore Math – cu siguranță tu sau orice copil va ști să se descurce în ”tenebrele” fiecărei probleme de matematică mai complexă.  Zgârie norii orașului domină partea nouă a orașului – te izbește tinerețea oamenilor ce populează sediile marilor bănci mondiale sau ale marilor corporații. Și când afli ca de fapt mediana populației e undeva la 39 realizezi că ești într-o oază de tinerețe în care se muncește mult dar eficient.

Mall-uri cat vezi cu ochii dar la fel de multe si in subteran. Iesi din metrou? Treci printr-un mall. Vrei să treci strada prin pasaj? Încă un mall. Se consumă din greu, deh, populație tânără, putere de cumpărare mare. Și mai e ceva ce-ți sare în ochi: multe femei, cât vezi cu ochii – apoi vă dați seama de ce sunt magazinele pline ochi? M-am plimbat mult în lumea asta dar nu am vazut nicăieri atât de multe magazine Louis Vuitton, la un loc de unde se cumpără nu se .. ”explorează”  și nicăieri ca în Singapore nu am vazut coadă la magazinul Chanel unde, nu, nu erau reduceri dar erau atât de mulți clienți în magazin încat standardul lor de calitate a serviciului nu le permitea să mai accepte alții în magazine așa că ceilalți 25 stăteau afară, cuminți …la coadă.

amalia sterescu

Metroul singaporez. Nu pot să mă abțin. Este cel mai eficient sistem de transport public pe care l-am văzut și am în minte Londra, Paris și New York. Ce mi-a plăcut? Simplu de folosit, foarte bine semnalizat audio și vizual, personal gata să te ajute, trenuri ce vin din două în două minute, lume care este educată prin anunțuri și filme repetitive să nu blocheze accesul, să stea ordonat la coadă, să cedeze locul în metrou persoanelor ce au nevoie, să fie vigilenți apropos de pachete suspecte. Totul este automatizat, nu există mecanici, nu există deschidere manuală a ușilor. O mașinărie perfectă. Deranjant e că nu acceptă cărți de credit la automatele de bilete și ai nevoie de monede, în rest totul merge ca pe roate. Și încă ceva … e prima oară când am văzut undeva trasee în metrou semnalizate pentru cei cu deficiențe mari de vedere. Pe podea există trasee liniare ce ies în evidență, din metal ce pot fi detectate de bastonul nevăzătorilor și în funcție de forma lor, persoana în cauză știe dacă trebuie să continue sau trebuie să schimbe traseul..

amalia sterescu

Arhitectura orasului – zona orașului nou, Marina Bay și centrul financiar sunt impecabile. Este o bijuterie arhitectonică ce denotă viziune și inovație. Mi-amintesc de proiectul ce a câștigat la noi refacerea Pieței Universității și cum a ajuns el să arate în realitate, din diverse motive, pentru care arhitecții nu aveau nicio vină. Zgârie norii, clădirile victoriene refăcute, zona de restaurante protejată inventiv de ploaie, Gardens by the Bay – o bijuterie peisagistică și tehnologică – toate fac din acest stat/oraș un model, o lecție ce merită studiată la școala.

amalia sterescu

Sunt 350 de români în Singapore. Nici mai mulți, nici mai puțini! Îmi spune sursa mea, un manager corporatist de succes despre care vă voi scrie intr-un alt articol. O întreb dacă i-a luat mult timp să se adapteze în Singapore și imi răspunde onest: ” Cu binele te obișnuiești foarte repede”! Adevărat grăiește! Se trăiește bine în Singapore dar în spatele acestui bine există viziune, leadership, lipsa de corupție și multă muncă căci deh, până la urmă rămâne ingredientul principal! 

În grădina națională a orhideelor din Singapore există o secțiune intitulată ”Orhidee VIP” unde personalități ale lumii și-au împrumutat numele lor unei orhidee unicat din această grădină. Poate că într-o zi pe acea alee se va regăsi și o orhidee cu nume românesc! Numele cuiva care, inspirat de modelul singaporez, a reușit să ”construiască” altfel în țara sa.

12696430_10153846833872158_833549707_o

Data articol: 6 februarie 2016
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design