Nu există Hocus Pocus pentru Excelență!

La numai 27 de ani, Charlie Chaplin era deja milionar, fiind cel mai bine plătit actor al timpurilor sale, dar nu întâmplator. Faimoasa scenă din „Luminile orașului”, în care Charlie dăruia o floare unei florărese oarbe, a filmat-o, având dublu rol de regizor și actor, de nu mai putin de 300 de ori. Pentru el, excelența însemna pasiunea pentru standarde înalte și calitatea lucrului bine făcut.
Știți cu toții de câte ori a ratat Thomas Alva Edison producerea primului bec electric, însă mie îmi place abordarea sa legată de acest aspect: „Nu am ratat de 1.000 de ori”, spune el, „ci am descoperit 1.000 de modalități prin care NU poți produce un bec electric. Credința sa în viziunea sa, precum și dorința sa permanentă de a se autoperfecționa de la o etapă la alta l-au făcut să exceleze. Pentru el, excelența însemna să devină din ce în ce mai bun față de performanțele sale anterioare.
Cunoasteți poate acea reclamă celebră a Nike cu Michael Jordan. În ea, Michael Jordan spune: „Am ratat peste 9.000 de lovituri la coș în cariera mea, am pierdut peste 300 de jocuri, de 26 de ori mi s- a dat șansa să dau lovitura finală și am ratat , am ratat iar și iar și iar în viața mea. De aceea sunt omul de succes de astăzi”. Pentru că, pentru Michael Jordan, excelența înseamnă atitudine.
Știm cu siguranță că excelența este unul din ingredientele magice ale performanței , dar oare ea, excelența, din ce e plămadită?
Doar luând 3 exemple din sutele pe care le știm atunci când ne vine în minte excelența, putem vorbi de „hocus pocus” sau soluții magice atunci când vine vorba de excelență?
În toate exemplele de excelență întâlnite nu am văzut decât muuultă muncă și efort, atitudine, dorința de a excela, investiție în propria dezvoltare, dorința neclintită de a fi cel mai bun și fuga de mediocritate.
Personal, nu cred în hocus pocus când vine vorba de excelență profesională, excelența nu se poate mima!
Trăim într-o Românie în care ni se servește non valoare adeseori, o țară în care se nasc tot felul de guru în dezvoltare personală, promotori ai excelenței peste noapte fără ca ei înșiși să fie un exemplu personal în acest sens. Apariții în straie strălucitoare, dar fără valoare pe dinăuntru.
Însă atenție, oameni buni, nu vă mai lăsați manipulați de evenimente gratuite care vă promit succesul instant pentru că, dacă accepți constant lipsa de standarde din partea ta sau a celor din jurul tău, nu faci decât să devii un candidat excelent … la mediocritate.
Repet, excelența profesională nu se poate mima! Nu există compromis când vine vorba de excelență și nici îngăduință față de standarde mai joase.
Cu riscul de a mă repeta, am mai spus-o și o spun în continuare:
1. Excelența nu este o competentă, este o atitudine. Atitudinea ne-o formăm prin educație, prin expunere la standard și cerințe înalte iar toate acestea ne ajută să facem mai bine diferența dintre mediocru și excelent. Copiii traduc excelența prin calificativele obținute la concursurile școlare sau la cele sportive, prin alinierea la cei mai buni din clasă, prin cât de mult sunt multumiți părinții/ profesorii de performanța lor. Câți dintre ei sunt încurajați să își seteze obiective anuale chiar din școala primară? Câti dintre ei sunt încurajați să-și ia modele de valoare din societatea românească? Câți dintre ei au ocazia să meargă în afara României și să capete o perpectivă diferită asupra excelenței?
2. Excelența face diferența între amatori și profesioniști.
- Profesioniștii se instruiesc, amatorii nu.
- Profesioniștii oferă consiliere altora, împărtășesc din experiența lor, amatorii nu sunt interesați să dăruiască ceva înapoi societății, ci mai degrabă se concentrează pe folosul personal.
- Profesioniștilor le pasă de business-ul în care sunt sau pe care îl conduc, fac sacrificii, amatorii se implică mai puțin.
- Profesioniștii veritabili se compară întotdeauna cu cei mai buni și ridică ștacheta, amatorii se compară doar cu cei simplu de învins!
Excelența este o decizie pe care o luăm o dată în viață, iar apoi este o alegere pe care o facem de 1.000 de ori pe zi pentru că fuga de mediocritate se cheamă Excelență!
Există o poveste veche legată de excelența personală care sună cam așa: un bărbat care trece pe lângă un șantier, vede 3 muncitori, fiecare din ei împingând câte o roabă, în fiecare roabă fiind câte o piatră uriașă. Mânat de curiozitate, bărbatul îl intreabă pe unul dintre muncitori ce face el acolo…
– Ce ți se pare că fac? zise acesta.
– Uite, car o piatră!
Nemulțumit de răspuns,bărbatul îl întrebă și pe al doilea bărbat:
– Ce faceți voi aici?
Neobosindu-se să se uite la el, muncitorul răspunse:
– Ridicăm niște ziduri…
Frustrat, omul nostru îl intrebă și pe al treilea bărbat:
– Poti să-mi spui ce faceți voi aici, oameni buni? Spre deosebire de cei doi, acest om se oprește din lucru, își șterge sudoarea de pe frunte și spune cu un zâmbet larg:
– Apoi eu aici construiesc o catedrală și urmează să fie MAGNIFICĂ!
Așadar, percepția face diferența. Iată 3 oameni făcând aceeași muncă dar unul spune că el cară pietre, altul că ridică ziduri iar al treilea ca el construiește o catedrală ce va fi magnifică. Această poveste spune multe despre atitudinea pe care fiecare o putem avea în raport cu activitatea noastră profesională dacă suntem hotărâți să ne facem din excelență o atitudine consecventă.
De exemplu, eu ajut profesioniștii să-și cultive imaginea personală, inclusiv prin public speaking – unul din motivele pentru care fac asta este evident ca orice antreprenor – să ma pot achita de responsabilități față de angajați, parteneri, clienți. Din această perspectivă, eu doar car pietre.
Dacă schimbăm perspectiva, la nivelul următor, unul dintre obiective este să îmi dezvolt practica de coaching la nivel internațional și să vând mai multe programe de instruire personalizate pentru echipele de leadership. Cu cât fac mai bine asta, cu atât îmi atrag mai mulți clienți. Din această perspectivă, pot spune că eu doar ridic ziduri.
Dar adevăratul motiv pentru articolele mele, pentru cărțile scrise, pentru activitatea mea de consultanță în business sau coaching este să ajut business-urile, prin leaderii lor, să facă tranziția către nivelul următor, să le dau curaj prin propriile lor victorii, iar mesajul „Îndrăznește” ales de mine ca laitmotiv pentru ceea ce fac încă din 2012 nu este intamplator, pentru că îi ajut pe oameni să-și construiască propriile lor ”catedrale” magnifice, îi ajut să redescopere diamantele din ei și să se arate lumii în deplinatatea aptitudinilor și competențelor lor. Ajutându-i pe ei, îmi construiesc la rândul meu propria ”catedrală” peste timp!
Nu poți vorbi de excelență în business fără ca leaderii ce o conduc să nu fie un exemplu de excelență personală. Excelența personală nu este ceva cu care să ne dăm mari sau cu care vom bate competiția, e un angajament personal prin care îți propui să devii cel mai bun în ceea ce faci! Te eliberează din chingile mediocrității și te ajută să te detașezi, să te avânți către top și să strălucești!
Alege excelența și construiește-ți propria construcție magnifică care să treacă testul timpului! Doreste-ți să fii cel mai bun în ceea ce faci! Perseverând și excelând îți vei păstra unicitatea ta ca individ și îți vei pune amprenta mai bine asupra lumii, comunității din care faci parte și oamenilor cu care lucrezi.