“Într-o lume din ce în ce mai nebună, educația e singura soluție!” Zece lecții cu Kevin Bartlett

Amalia Sterescu \ “Într-o lume din ce în ce mai nebună, educația e singura soluție!” Zece lecții cu Kevin Bartlett

După ninsoarea de sâmbătă noapte ce frumos era soarele dimineții printre ramurile pădurii Băneasa ce străjuiește Colegiul Avenor – București. Am răspuns cu interes invitației adresată de managementul acestui locaș educațional de a participa la un workshop facilitat de Kevin Bartlett, un Educator cu o experiență de peste 40 de ani, conducător al mai multor instituții școlare europene inclusiv al International School of Brussels, premiat în 2014 cu un titlu de invidiat de către un forum educațional internațional : “Superintendent of the year”.

Kevin Bartlett

Relativ recent Kevin a înființat “Common Ground Collaborative” o instituție ce își propune să încurajeze dialogul dintre pionii principali implicați în procesul de educație: profesori, părinți, elevi. În acest sens Kevin își continuă eforturile de educație la nivel internațional, în special a profesorilor într-o manieră inedită, practicând ceea ce el numește “conversational learning”.  Așadar  iată-mă duminică dimineața,  alături de părinți, profesori Avenor, elevi într-un workshop menit să aducă pe tapet procesul de învățare prin ochii celui care învață dar și prin ochii celui care conduce procesul educațional.

Împărtășesc cu voi câteva idei și lecții interesante din exercitiul facilitat de Kevin pentru comunitatea Avenor:

Despre modelul finlandez Kevin Bartlett menționează ca e un sistem în care sunt angajați persoane deosebit de inteligente pentru a-și petrece timpul cu copiii și atunci lucruri magice se întâmplă! Profesorii nu sunt evaluați, elevii nu sunt examinați, copiii lucrează în grupuri mixte, se testează în continuu noi modalități de învățare.

Kevin nu uită să menționeze că trăim într-o lume din ce în ce mai nebună în care educația “is the best shot we have”! Într-o încercare de definire împreună cu grupul a noțiunii de leadership, Kevin îl citează pe J.F.K dar și pe generalul Colin Powell: “Leadership este capacitatea de a atinge ceea ce știința managementului spune că e imposibil!” Adevărat!

Îmi închei astfel o dimineață petrecută în cel mai util mod cu putință, învățând, ieșind din sfera de confort alături de alți profesioniști, dezbătând idei, disecând în minte întrebarea “De ce m-ar urma oamenii ca leader? “ și cum se aplică principiul iceberg-ului în cazul meu? Căci da, ceea ce ne face leaderi nu este ceea ce se vede la suprafață ci ceea ce este dedesubt… misiune, valori, principii. Cu acest gând și cu multe semne de întrebare ce își așteaptă răspunsul – conversația se mută în mintea mea – mi-am dat de lucru!

Kevin Bartlett

Kevin Bartlett Kevin Bartlett

Data articol: 21 martie 2016
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design