Escapadă cu rulotele la Vama Buzăului
Știți că în pandemie am ales de nevoie să ne petrecem concediul cu rulota prin țară. Ne-a plăcut atât de mult ideea și compania că am repetat acest exercițiu an de an iar acum a fost ediția nr. 3.
Am marcat din timp pe Google locația (deh lecțiile trecutului, mai eficient așa), am distribuit-o din timp pe grup și ne-am îndreptat cu mic cu mare spre poalele Ciucașului la Vama Buzăului, în mijlocul pădurii unde s-a dovedit a fi superb dar fără pic de acoperire GSM sau date spre disperarea adolescenților din grup.
Deși vremea nu se arăta încurajatoare totuși am prins și zile cu soare cât să facem o excursie cu bicicleta de 22 km dus întors până la cascada Urlătoarea.
Pe drum am poposit la ”Vama 54” sperând la o răcoritoare, o cafea și ceva wireless. Eram 14 persoane dar am fost refuzați pe motiv că ei funcționează ”pe regim all inclusive” și ar trebui să servim prânzul la ei dacă vrem cafea. Cel mult ne pot servi o cafea și apă la 40 lei de persoană!! Am spus ”nu mulțumesc” le-am reamintit că au pierdut 14 potențiali clienți și am plecat pe drumul nostru.
Serile la rulotă sunt speciale dacă nu plouă- toți trebăluiesc ca masa să fie cât mai gustoasă iar momentele în jurul focului te fac să te gândești că nu ai nevoie de prea mult ca să fii fericit. Adolescenții rămân târziu în noapte în timp ce câte o stea își mai face loc de sub vreun nor.
Dimineața îmi place să ma trezesc printre primii ca să mă pot bucura puțin de o plimbare liniștită prin pădure în timp ce în față îi spun Ciucașului bună dimineața. Culeg mentă sălbatică și inspir aerul curat al dimineții. Undeva între doi brazi mi-am fixat in hamac și acolo, privind arhitectura complicată a crengilor de deasupra mea îmi fac ordine în gânduri sau doar le abandonez.
Spre prânz ciobanul Matei ne face o vizită, știa că era nevoie să dăm un telefon așa că ne îmbie să-l folosim pe al lui. Ne invită să-i vizităm stâna unde trăiește modest într-o magazie de lemn cu pat, o masă și trei cățelusi. Rolul lui e să hrănească ciobanii și căinii – Arpad ciobanul e cel care stă zi de zi cu oile la pășunat indiferent de vreme iar bietul Arpad doarme într-un adăpost din folie de plastic nu-i de mirare că îl doare un picior și că la 66 de ani arată de 80. ”Stăpânul” – Ivan, are în total vreo 650 de oi și vreo 400 de vaci, el se îngrijește să le aducă lor mâncare, vin și ceva bani lunar. Dar adevăratele vedete ale stânii sunt cei vreo 20 de câini fiecare cu rolul lor. Unii stau de pază la stână. Alți urmează oile pe pășune și din aceștia doar câtiva se bat cu ursul. Golan încă mai poartă o cicatrice urâtă pe față.
Cel mai fioros câine dintre ei stă legat pentru că e atât de puternic încât se poate lupta cu cinci câini odată – ne spune nea Matei.
Dăruim ciobanilor Matei și Arpad (mioritic de-a dreptul) fripturi și bere și îi lăsăm cu zâmbetul pe buze. Golan a avut grijă să ne șterpelească tot peștele pregătit pentru grătarul mesei de seară:)
În drum spre casă am întâlnit un alt cioban ce=și ducea viața într-o mica rulotă încălzită din care au ieșit pe rând trei copilași – toți au spus mulțumesc atunci când au primit timizi dulciuri.
În ultima noapte a plouat și ne gândeam că părâul din apropiere ar putea să ne facă probleme așa că dis de dimineața am decis să punem punct escapadei care a avut și ceva peripeții ce țin de furnizorul rulotei.
În anul 1 si 2 am ales Smiley Camper și familia noastră a fost foarte mulțumită. Anul acest grupul a decis să aleagă un alt furnizor pentru a testa și alte servicii așa că a fost ales Ready2camp. Pentru noi s-a dovedit a nu fi o decizie inspirată:
– Când Smiley Camper spunea că îți dă o mașină nouă chiar așa era. La Ready2camp nu s-a spus același lucru dar avea 46,000 km.
– La Smiley Camper rulota ți se predă cu tacâmuri, detergenți, curățenie și frigider congelator gata de a fi folosit – la Ready2camp nimic de acest gen ba mai mult în frigider era mai cald ca afară, am avut emoții toată noaptea de dinainte de plecare că nu se va răci, în final a mers.
– La Smiley Camper predarea mașinii o face ownerul cu toate explicațiile necesare la Ready2camp predarea s-a făcut de o persoană care nu a oferit toate info necesare. Când am fost nevoiți să oprim pe drum pentru că s=a defectat frigiderul și am sunat la owner acesta ne-a repezit și ne=a spus ”să nu îl deranjăm pentru orice și să consultăm manualul”.
– La Smiley Camper când ți se spune că încap 5 persoane apoi încap cu tot cu biciclete. La Ready2camp încap mai chinuit, unul din paturi era rupt și era sprijinit într-un bax iar pe suporții de bicicleta încăpeau doar 3 bicle ceea ce a creat probleme de depozitare.. ”Cum domne sunteți 5?” desi așa suna cererea…
– Pe drum pe sepentinele pe DN1 ni s-a afișat anuntul ca ni s-au dus placutele de frână ”you need service now” si mă întrebam când inainte sau după prăpastie?…
Dar totul e bine când se termină cu bine. Ne-am luat lecțiile cuvenite. De altfel de la an la an mai învățăm câte ceva din aceste escapade cu rulota și devenim din ce în ce mai eficienți și probabili și mai selectivi pe viitor.
Valea Buzăului și Întorsura Buzăului sunt frumoase și insuficient de exploatate turistic. După câteva zile fără net când a venit avalanșa de mesaje. mailuri la primul contact cu semnalul – am simțit cum s-a dus zenul, e septembrie și am spus adio ultimei zile de vacanță…
Am avut o vară minunată.
Mă întorc la cursurile mele, la clienți, la supervizat teme și din când în când la scris…