Cariera.Ce alegi: actor sau spectator?

Amalia Sterescu \ Cariera.Ce alegi: actor sau spectator?

 Am fost intrebata ce as sfatui un tanar absolvent de facultate, din Romania de azi, apropos de cariera.

Am zambit gandindu-ma la toti tinerii minunati cu care am lucrat in ultimii 13 ani, la entuziasmul si dorinta lor de a urca rapid pe treptele ierarhiei corporatiste, la setea lor de dezvoltare si feedback, la nerabdarea de a arde etape, la forta lor creatoare insuficient de exploatata, la efortul lor de adaptare la un sistem dominat de reguli si proceduri, la lectiile lor uneori dureroase dar prin care faceau involuntar, un pas inainte…

Si fara sa pozez in career guru mi-au venit in minte urmatoarele sfaturi pentru ei, tinerii absolventi romani, angajati in corporatii sau nu, dornici sa-si construiasca o cariera:

1. Tu esti responsabil de construirea unei cariere profesionale, nu parintii tai, nu seful tau si nici organizatia in care lucrezi. Numai tu poti fi arhitectul drumului tau profesional – nu te astepta  ca altii sa fie mai precupati de cariera ta decat esti chiar tu insuti! Fii actor si nu spectator!

2. Gandeste-te cum ti-ai defini succesul in cariera… vizualizezi acest tablou? Construieste-ti un plan de actiune care sa te ajute sa pui la loc fiecare bucata din puzzle-ul evolutiei tale profesionale! Acorda-ti recompense ori de cate ori ai mai parcurs o etapa din planul tau si „bile” negre pentru orice abatere de care nu se leaga o experienta de invatare!

3. A progresa profesional inseamna efort suplimentar constant,  bine concentrat pe obiectivul de cariera propus, inseamna sa iesi la suprafata si sa reusesti sa te deosebesti dintr-o masa de competitori la fel de dornici sa reuseasca. Intreaba-te zilnic cum te poti deosebi dintr-o masa de 100 de oameni? Ce te face special?

4. Stiu ca esti plin de elan si foarte constient de valoarea ta profesionala – incearca sa te apreciezi cat mai obiectiv – fi cel mai mare suporter al tau dar si cel mai aprig critic! Valideaza din cand in cand  opinia-ti personala despre progresul tau profesional, despre  competentele tale –   cu opinia factorilor de decizie din mediul tau de lucru sau a colegilor tai!

5. Pe vremuri ucenicia isi avea rolul ei – azi tindem sa ardem etape . Cauta acele programe de internship care iti ofera maxima expunere si experiente de invatare. Nu fugi de roluri part-time in timpul scolii – orice experienta si expunere la mediul de business te face mai competitiv si mai bine pregatit pentru drumul minunat pe care il ai de parcurs in viata.

6. Nu-ti fie niciodata teama de esec . Esecul e o experienta de invatare.

7. Ai terminat scoala? Sa nu crezi ca procesul de invatare se opreste aici. Stii cum se spune, nu inceta sa privesti lumea cu curiozitatea unui copil, continua sa inveti din tot ceea ce ti se intampla.

Asadar ce alegi? Sa fii actor pe scena vietii tale, influentand pozitiv cursul evenimentelor spre atingerea obiectivelor de cariera propuse? Sau esti spectator intr-un rol in care altii fac regia, decorul si ajustarile de rigoare?

Daca macar una din ideile de mai sus te ajuta – eu ma bucur ca ti-am fost de folos!

Data articol: 10 mai 2011
© 2024 Amalia Sterescu Designed by: Live Design