A fi un invingator este doar o optiune personala – interviu Manager.ro

Amalia Sterescu \ A fi un invingator este doar o optiune personala – interviu Manager.ro

Simona Straton,‭ ‬Manager.ro:‭ ‬Sunteti vicepresedinta unei mari companii internationale.‭ ‬De ce ati ales sa ramaneti in‭ ‬Romania‭? 

Amalia Sterescu:‭ ‬Exista o serie de motive ce m-au facut sa refuz mai multe oportunitati de a‭ ‬lucra in afara tarii,‭ ‬in ultimii ani:
 1.‭ ‬Educatia:‭ ‬atat educatia comunista, cat si cea primita de la parinti‭  ‬mi-au insuflat anumite valori,‭ ‬mi-au cultivat un patriotism si o legatura foarte puternica cu locurile natale.
 
2.‭ ‬Nivelul de oportunitate:‭ ‬Romania dupa comunism este un taram al oportunitatilor,‭ ‬nu e de mirare ca multi expati aleg sa isi continue activitatea profesionala in‭ ‬Romania ca antreprenori.‭ ‬Inca e loc pe piata de idei noi,‭ ‬inca e loc de start-up-uri de succes,‭ ‬inca e loc sa iti dezvolti o cariera intr-un ritm mult mai alert decat in afara tarii.
 
3.‭ ‬Ritmul de crestere:‭ ‬Fiind taramul start-up-urilor si al oportunitatilor,‭ ‬exista nise ca outsourcing-ul sau lumea shared service centers unde ritmul de expansiune este alert la fel si structurile interne cresc brusc si trebuie populate cu leaderi capabili sa gestioneze cu succes un business in permanenta crestere si transformare.‭ ‬Un astfel de ritm iti permite sa ai un ritm de promovare in cariera mult mai alert fata de alte tari din Vest unde un senior manager are nevoie,‭ ‬din motive contextuale,‭ ‬de un ciclu mult mai amplu de dezvoltare si un numar ceva mai mare de ani de experienta pentru a accesa pozitii de top management.
 
4.‭ ‬Ezitari si solutii:‭ ‬Marturisesc ca singurul moment in care mi-am pus problema relocarii in afara Romaniei a fost momentul in care a trebuit sa decidem daca vrem sa ne educam copiii in scolile din Romania,‭ ‬intr-un sistem‭  ‬suferind si oarecum neadaptat‭  ‬la cerintele unei lumi globalizate sau ne relocam in afara tarii.‭ ‬Pentru urmatorii‭ ‬12‭ ‬ani am ales‭ ‬Romania.‭ ‬Personal incerc sa fac ceva mai mult pentru tanara generatie,‭ ‬ajut asa cum pot prin mentoring si coaching tineri absolventi,‭ ‬tin discursuri in fata comunitatilor de studenti apropos de oportunitatile de cariera pe care le au in tara in prezent,‭ ‬apropos de faptul ca ei sunt deja manageri‭ – ‬managerii propriei lor cariere‭!
 
 
S.S.:‭ ‬Conduceti o echipa internationala foarte mare.‭ ‬Cat de extins este setul de reguli pe care le urmati,‭ ‬pentru a avea succes‭?
 
Amalia Sterescu:‭ ‬Nu cred in retete ale succesului, dar sunt probabil cateva reguli de bun simt care implicit cresc sansele de success,‭ ‬iata lista mea:
– Nu exista targeturi imposibile, ci doar limitari temporare‭;
– Obtii ceea ce masori de aceea concentrarea pe obiective este primordial‭;
– Nu te multumi cu status quo-ul,‭ ‬fii agentul schimbarii in organizatia ta‭;
– Inovatia vine de cele mai multe ori de la cei care sunt in contact direct cu clientul sau chiar de la clienti de aceea invata sa asculti si sa inveti in permanenta de la ei‭;
– Nu-ti fie teama sa delegi si sa cultivi talentele din jurul tau‭ –‬e important sa fii inconjurati de cei mai buni,‭ ‬performanti si ambitiosi colegi‭;
– Interactionam cu clienti din‭ ‬51‭ ‬de tari‭ – ‬a intelege specificul cultural al fiecarei tari si a ne adapta procesele standard la diversitate e o cheie importanta in furnizarea de performanta‭;
– Continua sa fii umil indiferent de pozitie‭ – ‬in fiecare zi mai e ceva nou de invatat,‭ ‬in fiecare zi mai avem ceva de imbunatatit la propria persoana.
 
 
S.S.: ‬Pe ce calitati personale se bazeaza succesul,‭ ‬care,‭ ‬in cazul dumneavoastra,‭ ‬se masoara in miliarde de dolari‭?  

Amalia Sterescu: 
Leadership, Ambitie si perseverenta, Capacitatea de a forma si cultiva echipe manageriale de succes, Strategie si organizare.
 
 
S.S.:‭ ‬De ce va e mai teama:‭ ‬de succes sau de esec‭?
 
Amalia Sterescu:‭ ‬De succes‭ – ‬e greu sa fii in permanenta in top,‭ ‬efortul de a fi in top trebuie sa fie constant si implica sacrificii.‭ ‬Esecul te invata si te face mai bine pregatit.‭ ‬Succesul e doar un rezultat firesc al unui efort constant si‭  ‬bine concentrat pe atingerea unor obiective fie de business fie personale.
 
 
S.S.:‭ ‬Care este atitudinea care va caracterizeaza cel mai bine:‭ ‬totul sau nimic sau incercati sa identificati si tonurile de gri‭?
 
Amalia Sterescu:‭ ‬Mi-am calauzit echipa sa cucereasca noi teritorii‭ – ‬prin urmare am asimilat in business-ul nostru din Romania cam tot ce puteam asimila in portofoliul nostru de la filialele Oracle din lume‭‬,‭ ‬am insuflat intotdeauna echipei dorinta de a invinge si de a lupta din greu pentru depasirea si celor mai crunte targeturi‭ –‬ca echipa avem o atitudine de luptatori‭  ‬si ca in orice razboi nu exista decat invinsi si invingatori‭ ‬-‭  ‬cred ca in scenariul meu zonele gri sunt doar pete izolate.
 
 
S.S.:‭ ‬Ce pozitie va avantajeaza cel mai bine:‭ ‬cea de actor activ sau de manager care deleaga sarcini‭?
 
Amalia Sterescu:‭ ‬Am trecut cu success prin ambele stadii‭ – ‬depinde foarte mult de etapa de dezvoltare a grupului‭ ‬.‭ ‬In faza de start-up e critic sa fii un jucator active‭  ‬pana identifici talentele,‭ ‬le cresti si le lasi sa se afirme spre beneficial tuturor.‭ ‬In faza de expansiune si stabilitate joc rolul de manager cu rol de strateg si mai putin operational,‭ ‬care deleaga mai mult‭  ‬caci acum,‭ ‬ca urmare a investitiei ultimelor‭ ‬7‭ ‬ani,‭ ‬am o echipa de management extraordinara,‭ ‬dornica si apta de si mai multa complexitate si diversitate.
 
 
S.S.:‭ ‬In ce fel va este modelata viata de familie in urma experientei cosmopolite pe care v-o ofera slujba dumneavoastra‭?
 
Amalia Sterescu:‭ ‬O lume fara granite:‭ ‬suntem cu adevarat cetateni ai lumii si nu mai gandim in granite geografice ci mai degraba in granite culturale si distante de zbor. Aduc acasa bagajul meu de experiente cosmopolite si imi invat copiii ca traim intr-o lume diversa si totusi globalizata,‭ ‬ii invat sa accepte diversitatea ca pe o normalitate si sa fie mult mai adaptabili prin educatie si mentalitate la lumea de azi.
 
 
S.S.:‭ ‬Nu putem trece peste stereotipul de gen:‭ ‬v-a ajutat in afaceri/‭ ‬negocieri faptul ca sunteti femeie‭?
 
Amalia Sterescu:‭ ‬Competentele de leadership nu au delimitari de sex.‭ ‬Cu siguranta am intalnit anumite bariere culturale cand ca lider femeie a trebuie sa interactionez cu manageri din anumite‭  ‬culturi ce plaseaza diferit rolul femeii in societate‭ ‬-‭  ‬insa sunt bariere culturale sensibile ce in general se aplaneaza in timp,‭ ‬in organizatii multiculturale mari. Acest gen de bariere nu mi-au afectat in nici un fel performanta ca lider.
 
 
S.S.:‭ ‬Exista in mintea dumneavoastra ideea de a va retrage la un moment dat‭? ‬De a pune punct si a incepe croziera in jurul lumii‭?
 
Amalia Sterescu:‭ ‬Am citit undeva ca niciodata nu te poti opri din a face bani si am agreat undeva in sinea mea ca e adevarat.‭ ‬Visez la un early retirement in care sa am flexibilitatea sa aleg proiectele care imi aduc cele mai mari satisfactii, dar si timpul necesar de a ma dedica educatiei copiilor mei si pasiunilor mele.
 
 
‭ S.S.:‭ ‬Care este lectia de viata pe care vreti sa le-o oferiti copiilor dumneavoastra‭?‬

Amalia Sterescu: Decalogul meu. 
Nu exista castiguri usoare.
Nu exista un final pentru procesul de invatare,‭ ‬invatam pana murim.
 ‬Nu e nimic mai important decat sa fii curios.
‬Asculta-ti inima,‭ ‬munceste cu sufletul‭ –‬castigurile de orice tip,‭ ‬vor veni.
‬Nu exista nimic din ceea ce tu nu poti face‭ –‬nu fii propria ta bariera.‭
O viata fara principii si valori e o barca cu motor stricat in plina furtuna.‭
Castiga-ti independenta financiara cat mai devreme,‭ ‬antreprenoriatul timpuriu iti va da forta sa risti si sa castigi ulterior.
Invata din greseli alfel vei suferi inutil.
Indiferent ce cariera ti-ai construit,‭ ‬nu esti un om de success daca acasa nu te asteapta nimeni,‭ ‬cu drag.
A fi un invingator sau nu‭ ‬-‭ ‬e doar o optiune personala.
Data articol: 2 noiembrie 2011
© 2023 Amalia Sterescu Designed by: Live Design